De beste oppskriftene med reinsdyr

Det møre og smaksfulle reinsdyrkjøttet er noe av det beste norsk natur kan by på. Her finner du oppskriftene og tipsene.

Reinsdyrkjøtt er selve urkjøttet her til lands, produsert som det er av naturen selv under de mest ekstreme forhold.

I den samiske kulturen og det samiske kostholdet har selvfølgelig reinsdyrkjøtt en sterk og stor plass, da reindrift er selve nerven i kulturen og næringsgrunnlaget. Bidos, en mektig og smakfull kraftsuppe, er selve nasjonalretten og festmaten.

Alle fakta om rein og hvilke deler av dyret du bruker til hva

Nedenfor finner du de beste oppskriftene med delikatessen.

Eksotisk norsk

Vi er et folkeferd stadig på reisefot, stadig på søken etter nye impulser og opplevelser.

Vi har blitt vant til et stort mangfold av smaker, både hva kjøtt og tilbehør angår. I dette mangfoldet har reinsdyrkjøtt en naturlig plass, som noe av det mest eksotisk vi har å by på fra vår egen natur.

Les om det fantastiske reinkjøttet her

Noe renere og mer naturlig luksus fra våre fjellvidder kan vi vel knapt nok forestille oss.

Sesong og tilgang

Tilgang på ferskt reinsdyrkjøtt er det fra september til ut i mars måned. Frossent kjøtt er å få kjøpt hele året. De mest vanlige produktene er biffkjøtt, steik og finnbiff.

Biffkjøttet er hentet fra ytrefilet eller flatbiff. Indrefilet er heller sjelden vare i dagligvarebutikkene, det meste går til storhusholdning.

Flere oppskrifter med rein

Steik fra lår eller bog er som oftest å få kjøpt beinfri og surret. Reinsdyrskav, eller finnbiff som mange liker å kalle det, er kjøtt skåret i tynne skiver og er godt utgangspunkt for raske retter.

Vilt og magert

Reinsdyrkjøtt kan by på mer enn den unike smaken. Selvsagt er reinsdyrkjøttet mørt, delikat og velsmakende.

Visste du at reinsdyrkjøtt er blant våre aller magreste kjøttslag? Et fettinnhold så lavt som 2-4 prosent er jo opplagt et pluss.

Reinsdyrkjøttet er også meget næringsrikt, med høyt innhold av jern og B-vitaminer.

Andre lekre viltretter

Reinsdyrstek med tyttebærsaus

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

1½ kg reinsdyrstek
1½ ts salt
1½ ts pepper
2 ss margarin eller olje
1 gulrot
1 løk
½ purre

Saus:
5 dl kraft fra koking
2 ss hvetemel
½ dl vann
1 dl crème fraîche
3 ss tyttebærsyltetøy
½ ts salt
¼ ts pepper

Fremgangsmåte

Krydre steken med salt og pepper. Brun den i en gryte fint på alle sider på god varme.

Del grønnsakene i biter og legg dem i gryta. Stikk steketermometet i den tykkeste delen av steken.

Slå på kokende vann til midten av steken og la den trekke på svak varme.

Snu steken etter ca. ½ time. Ved en kjernetemperatur på 70 grader er steken rosa. Vil du ha den gjennomstekt må steketermometeret vise 76 °C.

Ta steken opp og pakk den inn i folie.

Sil kraften og lag saus ved å jevne den med hvetemel utrørt i kaldt vann.

Rør inn crème fraîche og tyttebær. Smak til med salt og pepper. Serveres med stekt sopp, kokte sukkererter og stekte poteter.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pannerett med reinsdyr

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

500 g reinsdyrskav
2 ss smør
3 dl crème fraîche orginal, 35%
2 dl vann
1 kjøttbuljongterning eller kjøttkraft
salt og pepper
¼ ts tabasco
200 g rosenkål
4 poteter
solsikkeolje

1 dl tyttebær, friske eller dypfryste

Fremgangsmåte

Del potetene i båter og rosenkålen i to. Vend dem sammen med rosenkål i olje, salt og pepper.

Legg grønnsakene i en ildfast form. Stekes på 200 grader i ca 30 minutter.

Reinsdyrskavet:
Stek halvtint reinsdyrskav over høy varme i panne med smør og olje til kjøttet har fått farge.

Tilsett crème fraîche, vann og buljongterning, rør om og kok i ca. 10 minutter.

Smak til med salt og pepper og tabasco.

Fordel ferdig stekt rosenkål og potetbåter i pannen med reinsdyrskavet. Dryss over tyttebær og hakket timian.

Flere oppskrifter med reinsdyr finner du her

Tips: Bruk gjerne skav fra annet vilt eller lam til denne retten. Skav lager du enkelt selv ved å skjære kjøttet mens det er halvfryst.

Vilt deilige viltretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Reinsdyrfilet med glaserte grønnsaker og mandelpotetpuré

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

800 g ytrefilet av reinsdyr
1 ts salt
½ ts pepper
3 ss hakket frisk timian
1 ss smør
1 fennikel
1  rødløk
2 gulrøtter
100 g frisk sjampinjong
2 ss balsamicoeddik
1 ss sukker
1 ss hakket bladpersille
Mandelpotetpuré med timian:
600 g mandelpotet
1 dl melk
1 dl seterrømme
2 ss smør
2 ss hakket frisk timian
½ ts nykvernet pepper
½ ts salt

Fremgangsmåte

Del ytrefileten i 8 små medaljonger, krydre med salt og pepper. Stekes ca. 3 minutter på hver side. Vend medaljongene i hakket timian og la de hvile ca. 5 minutter.

Grønnsakene renses og deles grovt opp og brunes gyldne. Tilsett eddik og sukker og la det hele surre i ca. 5 minutter. Vend inn hakket bladpersille.

Serveres med rødvinsaus og mandelpotetpuré med seterrømme og hakket timian.

Mandelpotetpuré med timian:
Skrell og kok potetene. Sil av vannet, og damp dem tørre.
 
Mos potetene, tilsett melk, rømme og smør og rør godt. Bland inn hakket timian og smak til med salt og pepper.
 

Sendt inn av

Foto: Inkognito AS

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Reinsdyrburger:
600 g reinsdyrskav/ finnbiff (males til kjøttdeig)
1 ½ ts salt
1 ts pepper
2 ts tørket timian
1 ts tørket rosmarin
½ dl vann

2 ss margarin til steking

Tilbehør:
8 blader rød lollo salat

200 g kantarell eller annen skogsopp

4 hjemmelagde hamburgerbrød

4 ss seterrømme
4 ss multer
¼ ts malt hvit pepper
¼ ts salt

Fremgangsmåte

Reinsdyrburger:
Tin reinsdyrskavet og mal det i en kjøttkvern på dens fineste skive. Du kan også bruke en foodprosessor og bruke pulsknappen der, men da får du nok noe mer biter i deigen.

Rør inn salt, pepper, timian og rosmarin, men ikke rør for lenge. Deigen skal ikke bli seig.

Del deigen i fire deler. Ha litt vann på en fjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere.

Lag dressing ved å blande rømme, multer, salt og pepper.

Stek burgerne i litt margarin på middels sterk varme, ca. 3 minutter på hver side. Steketiden avhenger av tykkelsen, de skal være så vidt gjennomstekte.

Varm de hjemmelagde hamburgerbrødene og fyll med salat, dressing, burger og stekte kantareller.

Flere deilige retter med reinsdyr finner du her

Tips: Denne burgeren er proppfull av smak i seg, men du kan godt ha andre grønnsaker i i tillegg slik som tomat, agurk og løkringer. Stekt bacon er også deilig sammen med kantarellene.

Herlige burgere finner du her

Alt om sopp

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Reinsdyr surstek med sennepskremet rosenkål

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1 kg reinsdyrstek
1 l kefir
1 løk
2 ss smør
6 dl melk eller vann
2 laurbærblad
1 ts hel pepper
2 ts crème fraîche orginal, 35 % eller seterrømme
2 ss hvetemel
 
Sennepskremet rosenkål:
500 g rosenkål
2 ss smør
4 finhakkede sjalottløk
2 ss dijonsennep
2 dl matfløte

Fremgangsmåte

Steken:
Legg kjøttet i en dobbel plastpose og hell surmelk over. La det ligge i kjøleskapet i ca. en uke. Snu kjøttet hver dag.

Skyll og tørk steken. Brun den i en jerngryte sammen med løk skåret i båter.

Strø på salt, hell over melk, legg i pepper og laurbærblad, og la den trekke over svak varme til steketermometeret viser 65 grader.

Ta kjøttet opp av sjyen og hold det varmt mens du lager sausen.

Sausen:
Bruk sjyen fra steken. Rør melet ut i rømme og visp jevningen inn i sjyen.

La sausen småkoke ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Sennepskremet rosenkål:
Rens rosenkål og kok den i lettsaltet vann til den har litt tyggemotstand ("al dente"), ca. 4 minutter.

Mens rosenkålen koker, steker du løken i panne med smør.

Hell på fløte når løken er blank og myk. La dette koke i ca 10 minutter.

Smak til med sennep, salt og pepper. Vend til slutt inn rosenkålen.

Server reinsdyrsteken i skiver med sennepskremet rosenkål, sausen, kokte poteter og rørte tyttebær.

Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her

Tips: Denne retten trenger noen dagers planlegging siden kjøttet skal ligge i surmelk i hele syv dager. Resultatet blir en smakfull middag som kan gi gjestene dine et søndagssalig blikk. Gammel, ekte og rotnorsk oppskrift.

Flere reine fakta finner du her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen