Drikke
Det beste julekuppet

Det beste julekuppet

Det finner du i taxfreebutikken. Du sparer hele 230 kroner per flaske.
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2012 - 11:00

Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2007 (57799) er satt ned i desember – fra en allerede gunstig pris. Med en tilbudspris på 175 kroner er den altså langt under halv pris sammenlignet med hva den koster på Vinmonopolet.

Mørk frukt

Har du muligheten til å kjøpe flere flasker, bør du absolutt gjøre det, for denne vinen smaker ikke bare veldig godt nå, den tåler fint mange år i kjelleren. 2007 er et svært vellykket år i Montalcino, og denne er intet unntak.

Frukten er rik og moden med mer preg av mørk frukt enn hva vi vanligvis forbinder med brunello. Men den har også det karakteristiske krydderpreget og innslaget av trevirke.

Les mer om Frescobaldi

Vinen kommer fra Frescobaldis eiendom i Montalcino, Castelgiocondo, et slott fra 1100-tallet som også var en av de aller første til å produsere og flasketappe brunello. Det var på slutten av 1800-tallet. Frescobaldi kjøpte imidlertid eiendommen først i 1989. I dag er Castelgiocondo aller størst innen dette DOCG-et med 152 hektar og 700.000 flasker årlig.

Ønsker endring

Den litt atypiske stilen til blant andre Castelgiocondo var det som utover 2000-tallet produserte rykter om at ikke alle produsenter holdt seg til den strenge «renhets»-loven for brunello, som altså kun kan inneholde sangiovese. Ryktene toppet seg i det som i ettertid er kalt Brunellogate, en skandale hvor flere produsenter ble navngitt som juksemakere, deriblant Frescobaldi.

Les mer om Montalcino

Flere produsenter måtte holde tilbake sin 2003-årgang, noen valgte å deklassifisere for å ha noe å selge. Frescobaldi og fem andre har valgt å møte i retten for å slåss for sin uskyld. I mellomtiden fortsetter diskusjonene om brunello-reglementet fortsatt skal forby andre druer. De store som Frescobaldi ønsker en endring både for brunello og rosso, mens de små ønsker status quo. Det er helt sikkert at siste ord ikke er sagt i denne saken ennå.

Foto: Roger Kolbu, Apéritif

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her