Drikkeleksikon S

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:42

S
 
Schloss: (Tyskland) Slott, vingård.
 
Sec/secco/seco: (Frankrike/Italia/Spania) Tørr
 
Second Label/Second Vin: (Bordeaux,France) De store slottenes andre vin. Ofte laget av druer fra de yngste vinstokkene og de minst attraktive parsellene. Unngås i svake årganger. Men kan være topp i de beste år. For eksempel Les Forts de Latour (Ch. Latour) og Pavillon Rouge (Ch. Margaux).
 
Sekt: (Tyskland) Tysk musserende vin. De beste er laget av riesling etter champagnemetoden, og dreiet for hånd.
 
Séléction de Grains Nobles: (Alsace,France) Parallell til Beerenauslese : rik, søt botrytisvin laget av utvalgte druer. Kostbar.
 
Servir frais (France) Server avkjølt.
 
Single Quinta Vintage: (Douro, Portugal) Se quinta.
 
Slottstapping: Betegnelse for vin tappet på slottet. Skrives enten som "Mis en bouteilles au Château" eller "Mise au Château". Det er flere vinmarkseiere enn slottseiere i Frankrike, men så lenge vinen er tappet på vinens tilblivelsessted kan man bruke betegnelsen slottstapping.
 
Smaksbetegnelser: Herved et utvalg av de ofte fargerike ord som de profesjonelle slynger om seg med:
 
Amer (bitter), aromatisk, besk, behagelig, bløt, corsé (kraftig og fyldig), elegant, fatpreget, fatsmak, fruktig, fyldig, fyrig, heftig, hard, jordlig, karamellaktig, kraftig, muggsmak, nutty (nøtteaktig), robust, rund, røyksmak, snerpende, spiss (lidt syrlig), stikkende, stram, sur (eddiksur), svovelpreg ( i hvivin), syrlig, tresmak, tørr, viril.
 
I tillegg kommer malende beskrivelser som nyslått gress, høst, skogbunn, våt hund, våt ull - fantasien har ingen grenser, når glassets innhold skal beskrives.
 
Solera: Et spesielt blandings- og modningssystem for sherry. En solera består av et visst antall fat i en bestemt rekkefølge. Det fylles ung vin på første fat, som med tiden føres til andre, tredje osv. for å ende i det såkalte eksportfat, - og det er egentlig når det tappes fra dette fatet at det suppleres bakover i fatrekkefølgen. Den unge sherry kommer derfor hele tiden i kontakt med eldre vin og opptar noe av dens egenskaper. Derfor er det ikkeårgangsbetegnelse på en sherry. Ei heller er det lett å få vite hvor gammel (teknisk gjennomsnittsberegning) en sherry er.
 
Spätlese: Betyr senhøst på tysk. Druene er fullmodne og gir derfor vinen en viss sødme. Det er lovgivning som krever et minimum av oechsle.
 
Spumante: (Italia) Sparkling.
 
Struktur: Tanniner, syre og alkohol utgjør strukturen og danner slik skjelettet i en vin som skal støtte opp om frukten i vinen. For å kunne lagres må en vin ha god struktur, altså en riktig balanse mellom de tre komponenter og frukten.
 
Staatsweingut: (Tyskland) Statseid vingård, for eksempel Staatsweinguter Eltville, Rheingau.
 
Sulfites: Contains sulfites står det ofte på flasker solgt i USA. Enkelte er allergisk (svært sjelden) overfor svoveldioksid, og amerikanske myndigheter krever derfor at viner merkes.
 
Svoveldioksid (SO2) Kjemisk tilsetningsstoff som brukes for å beskytte vin (og mange andre næringsmidler) fra bakterier og oksidering. Dosene er heldigvis på vei ned, særlig i vin fra den nye verden, selv om du fortsatt kan støte på reltaitvt kostbar vin som stinker av svovel, spesielt fra Tyskland, Loire og Bordeaux.
 
Super Second: Noen av slottene tilhørende Médoc Second cru: Pichon Lalande, Pichon Baron, Leoville Lascases, Ducru Beaucaillou, Cos d''Estournel; som både smaker og koster like godt som Premier cru-slottene. Har etter hvert fått konkurranse fra andre Second Cru-slott: Lynch Bages, Palmer, La Lagune, Montrose and Branaire Ducru, Leoville Barton, Pichon Longueville og Rausan Segla.
 
Super Tuscan: (Italia) Vino da Tavola-viner fra topprodusenter i Toscana som lager vin utenfor reglementet til DOC. Vanligvis innebærer det 100 prosent Sangiovese (nå tillatt for DOC), og ulike blandinger med Bordeaux-druer.
 
Supérieur/Superiore (Frankrike/Italia) Antyder at druene har høyere modenhet enn vin uten betegnelsen.
 
Sur lie: Se Lie.
 
Svovel: Nødvendig tilsetning for å hindre ettergjæring på flaskene. Brukes som oftest med meget nennsom hånd. Kan fremkalle allergi. Se svoveldioksid.
 
Syre: Grovt sagt; uten syre ingen ordentlig vin. Et av struktuelementene i vinen.
 
Süssreserve: Anvendes i Tyskland og er tilsetting av ugjæret most for å øke sødmegraden på en gitt vin. Tilsetningen skal være av samme kvalitet og druesort, samt stamme fra samme egn, som den aktuelle vin.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her