Endelig fredag

Fredager kan være så mangt. Noen ganger er vi fulle av overskudd, med massevis av inspirasjon til å lage noe godt. Andre ganger er du helt på felgen og ønsker å stupe rett til sengs - selv om sulten gnager innvendig. Apéritif forsyner deg med enkle oppskr
Redaksjonen
23 Oktober 1999 - 16:58

Finn frem oppskrifter med få ingredienser når du er sliten og lite kreativ. Ta gjerne i bruk pakker eller poser hvor du bare tilsetter det siste selv. Velger du kylling som basis har du mange alternativer å velge mellom, sier matkonsulent Marit Haugen ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
 
- Vil du lage maten fra bunnen av, og ha middagen klar på kort tid, er kyllingfiletene flotte å bruke. Kombiner gjerne med fersk pasta. Da har du middag på under 10 minutter. Samtidig vil jeg gjerne slå et slag for eggepanner. I en eggepanne kan du tilsette nær sagt hva du måtte ønske; kokte/stekte poteter, pølser, bacon, pasta og grønnsaker - for å nevne noen av mulighetene. Også eggepannene er ferdige på cirka 10 minutter, sier Haugen.
Fredagskos for to
2 porsjoner
500 g kyllingvinger
 
Grillsaus:
3 ss chilisaus
1 ts sennep
1 ts vineddik
1 ts worcestershiresaus
1 ss olje
1 båt presset hvitløk
salt og pepper
 
Legg kyllingvingene på smurt aluminiumsfolie i langpannen. Pensle over med grillsausen. Sett inn på midterste rille i stekeovnen ved 200 °C i ½ time. Til en fredagskos for to hører det også med kalkunboller, guacamole og salsa (kjøpes ferdig). Ekstra kos blir det med følge av brødpinner eller tortillachips.
 
Drikkeforslag: En kald øl av pilstypen smaker godt til , eventuelt en smaksrik hvitvin som Carmen Chardonnay 1998 kr 96,50 (7058) eller en fyldig , krydret og samtidig saftig rødvin som Borba 1997 kr 74,80 (11608).
 
Kalkunboller:
200 g kvernet kalkunkjøtt
½ løk
½ ts salt
½ ts pepper
1 ts knust rosmarin
3 ss vann
 
Bland alle ingrediensene og lag små boller. Stek bollene brune ved middels varme i en stekepanne.
 
Guacamole:
Del en avokado. Ta ut kjøttet og mos det med en gaffel. Press over litt sitronsaft. Ha i 1 hakket tomat, 1 hakket chili, ½ hakket løk og litt finhakket, frisk koriander.
 
Vinforslag: En lett krydret og middels frisk hvitvin passer best, som Long Mountain Semillon Chardonnay 1997 kr 90,40 (13577).
 
Fredagsflørt
for to
2 kyllingfileter
1 pakke fersk pasta
eller 150 g båndspagetti
ca 25 blåskjell/muslinger (hermetiske)
3 båter hvitløk
4 ss hakket persille
1 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
1 knivsodd safran, eventuelt gurkemeie
 
Skjær kyllingfiletene i passe store munnfuller. Finhakk hvitløk og persille og fres det i olje til kjøttet er helt hvitt. Tilsett hvitvin og fløte og ha i safran (gurkemeie). La kjøttet trekke noen minutter. Kok pasta etter anvisning på pakken. Sil bort kokevannet og bland pastaen i safransausen sammen med blåskjell. En sprø baguette smaker godt ved siden av. Server gjerne retten med et glass hvitvin. Husk å avslutte med en deilig dessert, for eksempel flamberte pannekaker (crépe suzette)
 
Vinforslag: Du trenger en fyldig hvitvin med bra friskhet som Fortant de France Viognier 1998 kr 89,30 (31364).
 
Flambert pannekake-flørt
(crèpe suzette)
Pannekakerøre:
1 dl hvetemel
1 ½ dl melk
1/2 ts salt
2 egg
 
Lag røre av mel, melk og salt. Pisk inn eggene. La røren stå og svelle 1/2 time. Stek tynne pannekaker og avkjøl dem. Stek eventuelt pannekakene dagen før og pakk den godt inn.
 
Suzettesaus:
2 ss smør
2 eggeplommer
1 dl melis
saft og skall av 1 appelsin og 1/2 sitron
ca. 2 ss konjakk
ca. 2 ss likør (appelsin/sitrus)
 
Smelt smøret i en panne. Rør sammen eggeplommer, melis, appelsin- og sitronsaft. Hell sausen i pannen, legg i pannekakene og la dem bli varme. Stenk over brennevin, la det bli varmt og tenn på. Pynt med appelsin-/sitronskall. Server gjerne med iskrem eller krem til.
 
Vinforslag: En ikke altfor søt dessertvin som Ch. Gravas 1995 fra Sauternes til kr 219,90 (30261).
 
Ostegratinerte kyllingfajitas
4 personer
2 grillede kyllinger
1 paprika
taco-/mex-krydder etter smak
1 liten boks sjampinjong i skiver
ca. 2 dl vann/sjampinjongkraft
8 tortillas
ca. 2 dl revet ost
 
Rens kyllingen for skinn og ben. Skjær kylling og paprika i små strimler. Varm olje i en panne og halve mengden med kjøtt og paprika. La alt bli varmt og dryss over krydder. Hell vann/sjampinjongkraft i pannen og kok opp. Hell alt over i en form og stek den andre halvparten med kjøtt og paprika. Fordel kjøttblandingen i tortilla-lompene og rull dem sammen. Legg lompene i en smurt, ildfast form og dryss over ost. Sett formen på midterste rille i stekeovnen ved 225 °C og gratiner i 10 minutter eller til osten har smeltet.
 
Vinforslag: Her trenger du bare en enkel vin, gjerne en pappvin som Utiel Requena Tempranillo kr 264 for tre liter (30454).
 
Spagetti-panne
50 g båndspagetti
6 egg
6 ss vann
1 ts salt og ½ ts pepper
½ tube smørbar ost
1 ½ dl revet gulrot
50 g strimlet kjøttpålegg
1 dl finsnittet purre, evt. vårløk
 
Kok spagettien som anvist på pakken. Pisk sammen egg, vann, salt og pepper. Hell røren i en stekepanne og legg på smørbar ost. Fyll pannen med kokt båndspagetti, strimlet pålegg og purre. La eggepannen stivne under lokk. Spis pannen med følge av revne gulrøtter og brød.
Drikkeforslag: Godt vann eller øl.
 
Mager kyllingform
1 grillet kylling
200 g smørbar magerost
med skinke og persille
3 dl melk eller matfløte
50 g finhakket skinke (kan sløyfes)
1 bunt finhakket persille
1 ss soyasaus
 
Del kyllingen i serveringsstykker og legg den i en smurt, ildfast form. Kok opp melken og visp inn osten. Tilsett skinke, persille og soyasaus. Hell sausen over kyllingen og sett formen inn i stekeovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter til kyllingene er varm. Server med båndspagetti.
Drikkeforslag: Godt vann, øl eller en boksevin som Cuvée du Midi 1998 kr 253,80 for tre liter (13702).
 
Foto: Alf Börjesson
23.10.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her