Ettertraktet utfordring

I Galicia og Rias Baixas produseres noen av Spanias beste hvitviner av druen albariño. Men det spesielle klimaet er en rammebetingelse som gir livet for vinbonden en ekstra dramatisk dimensjon.
Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2000 - 14:19

Galicias taggete og værutsatte kyststripe har mye til felles med norskekysten bare at den er enda grønnere og helt frostfri. Kanskje var det derfor vikingene gjorde utallige raid her for 1000 år siden. Eller kanskje var det for vinens del, for etter sigende skal druedyrking ha foregått helt siden romertiden, og vikingene var som kjent glade i godt drikke. Vindruedyrkingen er imidlertid den største forskjellen mellom det nordeuropeiske atlanterhavsklima og Galicias. Eller Rias Baixas som den vinproduserende delen av området benevnes.

I dette usedvanlig fuktige klimaet - luftfuktigheten vaker oppunder 100 gjennom hele vekstsesongen - er vindruedyrking en stor utfordring. Selv om vi snakker om Spania, er den klimatiske distansen til eksempelvis Rioja og Navarra enorm. Nedbørsmengden er tre ganger så stor. Og gjennomsnittstemperaturen i vekstsesongen er på linje med de nordligste vindyrkingsområdene i Europa.

Perfekt til sjømat
Her må druene altså kjempe mange kamper før de ender som vin. - Vi har alle typer tenkelige sykdommer som måtte ramme vinstokkene her, understreker Richard Grant, eksportdirektør for Pazo de Barrantes og fortsetter: -Meldugg er et konstant problem. Og det er umulig å unngå bruk av sprøytemidler for å bekjempe denne plagen. Derfor er økologisk drift lite utbredt. Men produktene blir stadig bedre og mer miljøvennlige.

Det er derfor ikke mange druetyper som klarer å tilpasse seg disse forholdene. Røde druer er nesten ikke-eksisterende og de vinene som lages er av relativt beskjeden interesse. Den ypperste og dominerende sorten er den hvite albariño som dessuten er unik for dette klimaet. Og er for øvrig den samme druen som dyrkes helt nord i Portugal på den andre siden av elven Miño (Minho) men der under navnet alvarinho.

En av årsakene til at denne druen klarer seg bedre enn alle andre i dette regnfylte hjørnet av Spania er at den modnes i løpet av en måned. Normalt er det solrikt og svært varmt fra 15. juli frem til nærmere 15. september og det er akkurat den tiden denne druesorten som er relativt liten med tynt skall, trenger for å utvikle det riktige forholdet mellom sukker og syre.

Albariño gir normalt fruktige viner med god friskhet og lett avtrykk fra det granittholdige jordsmonnet som hovedsakelig består av sand. Den flotte syren disse vinene byr på gjør dem til det mest perfekte følget til den galiciske sjømaten som alltid kommer rett fra havet og opp i grytene eller på grillen. Og alene er verdt en tur til området.

Gjenoppdaget sent
Albariños opprinnelse er forskerne ennå ikke kommet til enighet om. Noen tror den har felles opphav med riesling og andre antyder sauvignon blanc. Fremtidige DNA-tester vil gi svar på spørsmålet.

Alle er i hvert fall enige om at druen ble brakt til området fra Frankrike, trolig av franske munkeordner som slo seg ned i området på 1200-tallet. Katedralen i Santiago de Compostela som skal huse de jordiske levningene til apostelen Jacob innehar en meget sterk posisjon i det katolske kirkesamfunn og har vært et mål for pilegrimer i tusen år. I Middelalderen valfartet en halv million pilegrimer til området, og hvor det er pilegrimer er det også vinproduksjon. Slik oppnådde vinen herfra en høy status gjennom store deler av det forrige årtusen.

Det er også en tett link mellom områdets sjømat og kirken, for fortsatt bruker pilegrimene kamskjellet som symbol. Kamskjell heter som kjent coquille St. Jacques på fransk - og det betyr rett og slett sankt Jacobs skjell. Kamskjellet er naturlig nok symbolet for denne regionen.

Området fikk en kraftig knekk etter phylloxera og det var først på åttitallet at vin fra Rias Baixas ble gjenoppdaget. Det var jappetid i Spania, og chice restauranter i Madid og Barcelona var på jakt etter hvite viner tilpasset det moderne kjøkken. Spanske hvitviner hadde på den tiden ennå ikke gjennomgått ansiktsløftningen som vi kjenner i dag. Men Rias Baixas-vin er tradisjonelt blitt konsumert mens den er ung og frisk. Vinen falt derfor raskt i smak.

Høye priser
På 20 år er beplantningen av vinstokker mer enn tidoblet innen Rias Baixas. I dag dekker vinmarkene ca 2000 hektar fordelt på 4.400 vinbønder! De fleste vinmarkene er altså små hagebruk. Det finnes kun 150 vinproduserende enheter innen DO''et. Og bare 20-30 med en produksjon på mer enn 2.500 flasker.

På grunn av de mange små enhetene som er relativt tynt beplantet er produksjonen begrenset, ca 8,5 millioner flasker i 1999 for hele DO''et. Selv om usedvanlig regnrike år som 1998 kan redusere volum til under en tredel. Mesteparten av dagens produksjon, faktisk hele 90 prosent, konsumeres innenlands.

Hvitvinsforbruket er i motsetning til resten av verden fortsatt i vekst i Spania. Vin fra Rais Baixas er noe av det mest ettertraktede og oppnår derfor svært høye priser sammenlignet med eksempelvis hvitvin fra naboområdene lenger inn i landet. De høye prisene skaper imidlertid problemer i eksportmarkedene. Men motivasjonen for å eksportere er likevel økende blant produsentene.

Foto: Jan H. Amundsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her