Femstjerners superkvinne

Anne Sophie Pic er alle kvinnelige kokkers store forbilde. Men hun har ikke kommet lett til toppen. Likevel er det helt umulig å se på henne, alltid opplagt og med mye energi under den rolige overflaten. Denne damen hviler absolutt ikke på laurbærene.
Redaksjonen
08 Oktober 2010 - 18:41

Lett og ledig går Anne-Sophie Pic gjennom rekken av saler i restauranten sin. Hennes slanke silhuett ikledd en nystrøket kokkejakke, nærmer seg et av bordene, retter på en av kuvertene, og flytter på en av blomstene i vasen.

Frankrikes mest bestjernete kvinnelige kjøkkensjef simpelthen elsker perfeksjon. Håret er trukket stramt tilbake og avslører en høy panne og en rett nese, hvilket gir henne et noe strengt uttrykk. Helt klart en måte å skjule hennes naturlige skyhet. - Det er i kjøkkenet mitt at jeg uttrykker meg best, nærmest hvisker hun med myk stemme, og kan nesten ikke vente med å ile tilbake til kjøkkenet og sitt team av kokker.

Hvis det fantes et eget «haute gastronomie»-gen, ville det garantert være å finne i blodet til Pic-ene. For 40-årige Anne-Sophie er den fjerde i rekken som har viet sitt liv til kjøkkenet. Og det som er helt spesielt med denne familien, er at samtlige generasjoner har operert innen toppsjiktet av fransk gastronomi.

Familiepress
Det hele begynte i 1891 da Sophie, oldemoren til Anne-Sophie, åpnet sin «Café du Pin», et lokalt samlingsted for de ekstra matglade. Her kom folk for å smake på det mangfoldige regionale kjøkkenet med retter som fjærkrefrikassé, gratenger, sautert kanin og andre klassikere.

Sønnen, og bestefaren til Anne-Sophie, overtok i 1920 og perfeksjonerte rettene han hadde lært av moren. Restauranten var alltid full, og hans krepsegrateng trakk til og med et internasjonalt klientell. I 1934 fikk han lønn for innsatsen i form av tre Michelin-stjerner.

Før suksessen var sannhet, hadde han flyttet restauranten til Valence hvor Pic-talentet fortsatt utøves. Like etter overtok faren til Anne-Sophie, Jacques, regien i kjøkkenet. Også han tok utgangspunkt i familiens retter, men introduserte også nye smaker.

Avstanden fra havet til tross, Valence ligger midt mellom Marseille og Lyon, bevarte han sin sans for sjømat og skapte en rett som fortsatt er på menyen: steinbit med kaviar. I 1973 fikk han tilbake den tredje stjernen som restauranten hadde mistet etter krigen.

Til tross for at han døde i 1992, for øvrig mens han var på jobb, er han alltid tilstede. - Jeg tenker på ham hver dag, innrømmer Anne-Sophie og minnes spørsmålet han stilte henne, som hun lot stå ubesvart : «Og du da, Anne-Sophie, blir det kjøkkenet på deg?». Grunnen til at hun ikke svarte, var at hun ikke kunne skuffe ham. Det var utenkelig å fortelle at hun ikke ønsket å følge etter sine forfedre og -mødre, for å overlate rollen til sin bror, Alain.

Kreativitet, letthet og raffinement
Til slutt ble hun hentet inn av slektsbåndene. Hun hadde akkurat avsluttet studiene i ledelse da «kallet» gjorde seg gjeldende. Da hun var 22 år, bestemte hun seg for å entre kjøkkenet ved siden av sin kjære far. Men det skulle ikke vare lenge, for han døde tre måneder senere, og hele tilværelsen ble snudd på hodet for Anne-Sophie.

Med det doble handicapet i form av å være kvinne i et mannsjåvinistisk miljø og samtidig helt fersk som kokk, valgte hun å klore seg fast, og fullførte lærlingetiden med den eldre broren som mentor. Men ikke lenge etter forlot han henne for å utvikle seg videre et annet sted. Hun ble dermed helt alene, overlatt til seg selv. - Det å være kvinne gjorde at jeg opplevde at jeg ikke følte meg hjemme i rollen, innrømmer hun i dag.

Men seiglivetheten til denne vevre kvinnen gjorde at hun holdt ut. Med støtte av mannen David Sinapian som tok seg av alt det administrative, fikk hun i 2007 tilbake den tredje stjernen som ble borte samtidig med farens død.

For tredje gang i Pic-enes historie hentes denne høythengende distinksjonen tilbake. - Jeg håper jeg kan være til oppmuntring og inspirasjon for alle kvinner som drømmer om dette yrket og alle de som føler at dette ikke er deres plass, sier kvinnen som tilhører et helt unikt lag av kvinnelige kokker som har mottatt tre stjerner. De to andre er spanske, Elena Arzak og Carme Ruscadella.

Når hun er i kjøkkenet, forblir den selvlærte kokken trofast mot sine røtter. - Smaken er en følelse, som er forankret i fortiden, og appellerer til minnene, er hennes motto.

Derfor finnes fortsatt farens gamle og verdensberømte retter i menyen og ikke minst refereres det kontinuerlig til opplevelsene som stammer fra farens kjøkken. Men hun har absolutt tilført Maison Pic sitt kjøkken en feminin dimensjon, og denne beskriver hun inn på følgende måte : kreativitet, letthet og raffinement.

Ny restaurant og kokkeskole
Kreativiteten handler om å åpne opp for fjerne horisonter, ved å bruke eksotiske råvarer eller ved å hente ut den søte siden i grønnsaker i form av en chutney. Raffinementet oppstår gjennom kombinasjon av smaker og ved hjelp av små munnfuller som makroner, calissons (konfekt av tørket frukt/mandel, red. anm.) og andre overraskelser. Og lettheten opptrer ved stor presisjon i tilberedningsmåten og ved at hver råvares aromaer løftes frem. - Jeg leter etter kvintessensen i hver smak, stor grad av presisjon og enkelhet, slår hun fast.

En søken hun fortsetter med på sin nye restaurant Beau-Rivage Palace i Lausanne, Sveits, som hun overtok i 2009. Bare siden overtakelsen har hun oppnådd to stjerner for sitt innovative kjøkken. Her utnytter hun lokale råvarer, som omformes til tre kreative menyer og en à la carte-menysom følger sesongen.

Denne filosofien ønsker hun dessuten å dele med andre, gjennom sin kokkeskole, som ligger et par minutter gange fra restauranten i Valence. Skolen som kalles Scook, er åpen for alle og lar Anne-Sophie få leve ut sitt andre motto, nemlig å ha det moro samtidig med at du skaper glede for andre.

Maison PIC
285 avenue Victor Hugo
26000 Valence - Drôme
Tel. +33 (0)4 75 44 15 32

Kokkeskolen: www.scook.fr
Tel. +33 (0)4 75 44 92 38

Tekst og foto: InnerFrance

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her