Fristende oppskrifter med jordbær

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Jordbær er ikke bare fantastisk godt og en velkommen ingrediens i matlagingen. De røde bærene er i tillegg noe av det sunneste du kan spise. De lubne godbitene kan senke kolesterolet, øke potensen og bidra til "evig ungdom".

Mange bruksområder

Madame Tallien, en av de mer prominente kvinneskikkelser ved keiser Napoleons hoff, ble berømt fordi hun badet i frisk jordbærjuice.
 
Til hvert bad trengte hun ikke mindre enn 11 kilo bær. Det er vel unødvendig å si at damen ikke badet daglig.

Bade eller spise?

Hva madame Tallien ikke visste, er at jordbær inneholder hele kombinasjonen av antioksidanter og naturstoffer som inngår i moderne anti-aldringsteorier, og at hennes luksuriøse jordbærbad har kommet til heder og verdighet igjen.

Lag din egen saft og syltetøy

Men lurere enn å bade i dem, er det å spise jordbær! De kan nemlig både gjøre deg frisk og fyrig.

Supersunne vitaminbomber

De søte, røde bærene er nemlig en ernæringsmessig juvel, som inneholder store mengder vitamin C og K, sink, fordøyelsesfiber, jod, kalium, folsyre, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, magnesium og kopper.

Dyprøde, friske jordbær inneholder store mengder næringsstoffer kalt fenoler. Fenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene, og har i en rekke forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestrukturer mot skader av såkalte frie radikaler.

Godt for hele kroppen

Jordbærets unike innhold av fenoler har vist seg nyttige for å beskytte hjertet, det beskytter mot betennelser.

Flere studier har vist at jevnlig inntak av friske jordbær motvirker oksidativt stress og beskytter mot aldersrelatert nedsatt hjernefunksjon.
 
Forskere har også funnet at forsøksdyr som spiser sine daglige jordbær forbedrer både læringsevnen og motorikken radikalt.

De deiligste retter

Med alle disse fantastiske egenskapene er jordbær virkelig et mirakelbær, men det er også utgangspunkt for en rekke deilige oppskrifter.
 
Enten du vil ha deilige kakeoppskrifter, lage jordbærsuppe, is eller vil ha spennende forslag til hvordan du serverer jordbærene som en forrett eller i en salat - oppskriftene finner du i Apéritifs store kokebok.
 

Jordbærsuppe

Antall porsjoner

6

Ingredienser

2½ dl jordbær
1 dl sukker
1 dl rømme
1 dl kremfløte
1 dl rødvin
2 dl blå Farris eller lignende

Til pynt:
Friske mynteblader
Jordbær til pynt
Rømme

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en hurtigmikser og kjør til det blir en jevn mos. Hell blandingen over i en bolle som settes i kjøleskapet minst 3 timer.

Server suppen i boller eller i halve cantalopemeloner. Pynt med mynteblad, skiver av friske jordbær og en klatt rømme.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jordbærsaus

Antall porsjoner

8

Ingredienser

1 liter jordbær
1 dl sukker
3 ss Grand Marnier (likør)

Fremgangsmåte

Varm jordbær og sukker i en gryte slik at bærene blir varme, men ikke går i stykker. Ta gryten av platen og bland i likøren. Server umiddelbart over vaniljeis.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat med fenalår og jordbær

Antall porsjoner

4

Ingredienser

200 g fenalår i skiver
1 pakke ferdigkuttet salatblanding
1 boks artiskokkhjerter
1 pære delt i lange tynne båter
1 glass kapers med stilk
1 beger cherrytomater delt i to
200 g jordbær delt i skiver
100 g fast hvit geitost

Dressing:
4 ss balsamicoeddik
4 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Vask salaten godt og la den tørke på et håndkle.

Fordel salaten utover et stort fat og fordel alle ingrediensene over. Drypp over med balsamico og olivenolje.

Server med litt ost ved siden av som gjestene selv kan rive eller høvle over salaten.

Dette er en lett og enkel forrett. Med fenalår og jordbær har du en frisk og sommerlig salat.

Selv om den er enkel passer den både til store lag og enkle vennemiddager.
 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sommerens kyllingsalat med myntedressing

Antall porsjoner

3-4

Ingredienser

1 grillet kylling
3 dl pastaskjell (ukokt)
1 gulrot
6-8 grønne asparges
15-20 sukkererter
2 avokado
sitronsaft
½ kurv jordbær
1 salathode

jordbær eller cherrytomater til pynt

Myntedressing:
3 dl lettrømme
1 ss sitronsaft
½ ss sukker
2 ss finhakket mynte
eller sitronmelisse

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til dressingen og sett den kaldt til servering.

Ta om ønskelig av skinnet og del skinn- og benfritt kyllingkjøtt i passe biter. Kok pasta etter anvisning på pakken og avkjøl. Skjær gulrot i lange strimler med ostehøvel. Legg strimlene i kaldt vann, så de krøller seg. Skrell asparges og rens sukkererter. Del hver asparges og sukkerert i 3-4 og kok i lettsaltet vann i 3-4 minutter. Skrell avokadoen og del i båter. Drypp med sitronsaft så de ikke blir brune.

Del jordbærene og strimle salaten. Bland alle ingrediensene lett og ha over myntedressingen, eller server den ved siden av. Pynt gjerne med friske jordbær. Server med ferskt brød til.

Sendt inn av

Foto: Thor Brødreskift

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Balsamicomarinerte jordbær

Ingredienser

500 g jordbær
2 ss balsamicoeddik
2 ss sukker

Fremgangsmåte

Del jordbærene i to eller hvis de er store.

Drypp og dryss over eddik og sukker. Bland lett og sett kaldt.

Sett frem små skåler og eventuelt kuler av vaniljeis.

Sendt inn av

Foto: Thor Brødreskift

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillmesterens fruktdessert

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

200 g jordbær
2 bananer
½ frisk ananas
2 ss mynte
1 appelsin
1 ss sukker

Fremgangsmåte

Del jordbærene i to, eller bruk de hele om de er små. Del bananene i tykke skiver, og ananasen i terninger.

Legg alt i doble foliekurver, press over litt appelsinsaft og dryss over sukker. Klem folien godt sammen, legg det på varm grill, ca 5 minutter.

Server gjerne med litt fruktyoghurt eller is.

Noe enklere og bedre dessert finnes nesten ikke etter et realt grillmåltid.

Grill grønt med disse oppskriftene

Herlige fruktdesserter finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hoffdessert

Ingredienser

Hjemmelaget jordbæris:
3 eggeplommer
1 dl sukker
3 dl kremfløte
2 dl jordbær

Marengs:
4 eggehviter
250 g sukker

Fremgangsmåte

Pisk stiv eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland inn stivpisket kremfløte og rørte jordbær. Frys til is. Rør i isen av og til under innfrysing.

Marengs:
Stivpisk eggehvitene. Dryss på sukkeret og pisk videre til marengsmassen er stiv og blank. Sett små topper med sprøytepose på bakepapirkledd plate og la marengsene tørke i ovn, ved 100 °C i 1-2 timer. Avkjøl på rist.

Lag kuler av isen og legg is og marengs lagvis på fat.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jordbær med sabayonne

Antall porsjoner

4

Ingredienser

2 kurver jordbær eller så mye du har lyst å servere

Sabayonne:
6 eggeplommer
50 g sukker
en klype kanel
2 dl halvtørr hvitvin

Pynt:

Revet sjokolade

Fremgangsmåte

Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis med miksmaster i en bolle. Tilsett vinen i eggedosisen under rolig pisking. Imens koker du opp vann i en vid kjele. Hell eggedosisen i en mindre kjele (eller glassbolle) og sett den oppi vannkjelen som skal holde en temperatur oppunder kokepunktet (men ikke fosskoke) og fortsett piskingen med håndvisp til eggedosisen tykner. Det tar rundt 6-7 minutter.

Server lun over jordbær som du har tatt ut av kjøleskapet i god tid slik at de ikke er helt kalde. Dryss revet sjokolade på toppen.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jordbær med varm sjokoladerømme

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 kurv friske jordbær
2 dl seterrømme
1 dl grovhakka sjokolade

Fremgangsmåte

Rens jordbærene, og del de største i to på langs.
 
Ha den grovhakka sjokoladen og rømmen i en kjele. Varm opp til sjokoladen smelter i rømmen. Den syrlige smaken fra rømmen skal slå litt igjennom, men bruk eventuelt litt sukker dersom det blir for surt.
 
Slå varm sjokoladerømme i en tallerken eller et fat. Ha jordbærene over. Pynt eventuelt med grønne blad av mynte eller sitronmelisse.
 
Tips: Bruk god sjokolade, gjerne melkesjokolade dersom du liker litt mild sjokoladesmak. For de voksne blir denne desserten enda litt bedre dersom en har litt sitron- eller appelsinlikør i sjokoladerømmen. Brimi bruker Cointreau.
 
Oppskriften er hentet fra Den siste fristelse av Arne Brimi.
 

Sendt inn av

Foto: Mette Møller

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jordbærcarpaccio med myntepesto og svart pepper

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 kurv jordbær (gjerne mer hvis dere er veldig glade i de røde søte)
50 g hvit sjokolade
50 g pinjekjerner
1 liten potte mynte
1½ dl sukkerlake (1 dl vann og ½ dl sukker)
2-3 ss sitronsaft
Nykvernet svart pepper

Fremgangsmåte

Kok opp vann og sukker til sukkeret har løst seg opp. Avkjøl sukkerlaken.

Ha sjokolade, pinjekjerner, mynte, sukkerlake og sitronsaft i en blender (eller bruk stavmikser og bolle) og kjør til grov pestokonsistens.

Skyll og rens jordbærene og kutt dem i tynne skiver. Fordel skivene utover et serveringsfat eller fire tallerkener.

Legg litt pesto oppå hver skive og kvern til slutt svart pepper over.

Jordbæroppskrifter til å bli vill av finner du her

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jordbærsuppe med vaniljebavaroise og ingefæris

Ingredienser

100 g sukker
3½ + ½ dl vann
450 g fryste jordbær
10 g maisenna
saften av en ¼ sitron
evt. 1 dl søt hvitvin, f.eks. en muskatellvin

Vaniljebavaroise
4 gelatinplater
1 vaniljestang
3 dl melk
100 g eggeplomme (5 stk)
120 g sukker
3 dl kremfløte

Ingefæris
1 dl fløte
4 dl h-melk
30 g ingefær
80 g sukker

Fremgangsmåte

Til denne suppen bruker jeg fryste jordbær. Frysing gjør at en får mer saft ut av bærene når de trekker i sukkerlaken.

Kok opp sukker og 3½ vann i en kjele. Tilsett bærene og la det hele trekke i 20 minutter uten at du rører i det. Sil fra bærene. Kok opp.

Rør ut maisennaen i ½ dl kaldt vann og bland den i suppen. La suppen koke i ½ minutt. Sett den til avkjøling.
Tilsett eventuelt vinen.

Vaniljebavaroise:
Legg gelatinplatene i kaldt vann. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Varm vaniljestang, -frø og melk til kokepunktet. Visp eggeplommer og sukker lett sammen. Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell så sausen tilbake i kjelen. Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott. Det er viktig å røre hele tiden for å hindre at eggeplommen stivner i bunnen av kjelen. Når blandingen har tyknet (85 °C), skal den siles over i bollen.

Kryst vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den varme sausen. Rør godt så gelatinen blander seg med vaniljesausen. Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet eller i et vannbad med kaldt vann og isbiter.
Det er viktig å røre i sausen med jevne mellomrom (hvert 5. minutt) til den blir romtemperert. Dette for å unngå at gelatinen klumper seg.

Pisk fløten til krem, og vend den inn i sausen når sausen er blitt romtemperert. Fyll bavaroisen i  ringer som er ca 3 cm i diameter og 3 cm høye og frys dem. Dette tar ca 3 timer.

Ingefæris:
Skrell og grovhakk ingefæren. Kok opp alle ingrediensene, og la de strekke under lokk i ca 20 min. Sil av ingefæren og avkjøl. Kjør i ismaskin.

Ta bavaroisen ut av ringene og sett dem i dype tallerkener. La bavaroisen tine. Fyll kald suppe i skålene og legg en kule ingefæris på bavaroisen.

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen