Gode budsjettviner

Spanske hvitviner er ikke det du først tenker på når du skal fylle vinkartet, men denne testen demonstrerer til fulle at landet er kapabel til å lage gode viner i alle prisklasser. Testens vinner, Agramont Viura Chardonnay 1997 fra regionen Navarra, skåre
Redaksjonen
23 September 2000 - 15:01

Du behøver imidlertid ikke en gang gå så høyt i pris en gang for å finne noe som passer gjennomsnittsgjesten; klassiske Marqués de Caceres Blanco 1999 fra Rioja er i storform til kroner 80. Det samme er Pinord Chardonnay 1999 til kroner 84. Det mange av vinene har til felles er at de er syrefriske og dermed skapt for måltidet. Men det finnes også utveier for de som er ute etter viner beregnet for servering i glass, eksempelvis den svært rimelige Pazo Blanco 1998.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 16. august 2000, omfatter de fleste tørre og halvtørre/søte spanske hvitviner tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter område og kategori. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover område før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
 

Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser, pr 1. september 2000. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Tørre viner

*****
Agramont Viura Chardonnay 1997
Principe de Viana Pamplona Navarra
31375 (VT) kr 98,80
Bestillingsutvalg
Provinum
Farge og duft: Strågul. Flott rik duft med deilige frukttoner, nøtter og smør.
Smak: Rikt anslag med god syre som bærer utrolig godt utover smakskurven, fin fruktfedme, eik og mineraler i ettersmaken.
Mat: Perfekt matvin som også kan nytes uten mat men da godt avkjølt.
Vurdering: En meget harmonisk vin. Drikk nå ved 9-10 grader. Usedvanlig godt kjøp.

****
Marqués de Caceres Blanco 1999
Bod. Marqués de Caceres Rioja
2894 (VSD) kr 84,60
Basisutvalg
Stenberg !amp! Blom
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk, ren duft med epler, sitrus og innslag av tropisk frukt.
Smak: Bløt smak med fin fruktfedme, sitter godt i munnen, fin lengde.
Mat: Passer til fete/kraftige fiskeretter.
Vurdering: En godt balansert vin. Drikk nå. Server ved 8-9 grader. Meget godt kjøp.

Pinord Chardonnay 1999
Bod. Pinord Penedés
30897 (VSD) kr 87,00
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Gullgul. Flott aromatisk duft med moden frukt, gule epler, ananas og plommer.
Smak: Smaken følger godt opp, middels fylde, god balanse. Fast ettersmak.
Mat: Må ha mat som stekt fisk.
Vurdering: En tiltalende matvin. Drikk nå. Server ved 8-9 grader. Meget godt kjøp.

Santiago Ruiz Albariño1999
Santiago Ruiz Rias Baixas
31328 (EQ) kr 165,00 (1997)
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Farge og duft: Lys gul. Flott duft med deilige frukttoner, krydder og mineraler.
Smak: Stor og saftig smak, fin fruktfedme og balanse, lang og god ettersmak.
Mat: Smaksrike retter med fisk eller skalldyr.
Vurdering: Må serveres godt avkjølt. Drikk nå. 7-8 grader. Godt kjøp.

Col Leccio Chardonnay 1997
Albet i Noya Penedés
30999 (VSD) kr 249,90
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Farge og duft: Gullgul. Ung fatpreget duft, fet med tropiske aromaer og gule frukter.
Smak: Rundt anslag med en del syrer, modent fruktpreg, sitter godt i munnen med noe eik i finishen.
Mat: Må ha mat som fet fisk.
Vurdering: Bør ligge 1-3 år. Server ved 10 grader. Verd prisen.

****-
Montesierra Macabeo Chardonnay 1998
Bod. Pirineos Somontano
31653 (VSD) kr 69,50
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Gylden med grønnskjær. Frisk og fin, innslag av gul frukt, karamell og eik.
Smak: Ganske fet og rund i anslaget, OK friskhet, bra fylde og ettersmak.
Mat: Stekte eller krydrete retter med fisk eller lyst kjøtt
Vurdering: En vin mange vil like. Drikk nå. Server ved 8-9 grader, ikke varmere. Meget godt kjøp.

Pazo Blanco 1998
Vitivinicola del Ribeiro Ribeiro
11799 (VT) kr 79,90
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Gullgul. Fin duft av gule epler, mineraler, blomster og krydder.
Smak: Friskt anslag, syrene balanserer godt mot fruktsødmen, syrlig men balansert avslutning.
Mat: Aperitiff eller lettere fiskeretter.
Vurdering: En vellaget vin på den lette siden. Meget godt kjøp.

Viñas del Vero Chardonnay 1998
Viñas del Vero Somontano
(VSD) ca kr 108,00
Kun horeca
Strøm
Farge og duft: Gul. Fat- og smørpreget duft med innslag av tropisk frukt og mineraler.
Smak: Frisk og leskende smak. Bra konsentrasjon og syrestruktur, middels lengde.
Mat: Allround matvin.
Vurdering: Vellaget. Server ved 8-9 grader. Godt kjøp.

Marqués de Vitoria Blanco 1998
Bod. Marqués de Vitoria Rioja
7042 (VSD) kr 109,00
Bestillingsutvalg
Brand Partners
Farge og duft: Lys gylden. Fruktig duft med sommerepler, krydder, blomster, plommer og eik.
Smak: Fint fruktig anslag, fet med god friskhet og fasthet, bra lengde, fin tørr finish.
Mat: Lettere fiskeretter.
Vurdering: En ganske elegant og ren vin. Drikk nå ved 8-9 grader. Godt kjøp.

Oda Blanc 1999
Castell del Remei Costers del Segre
40163 (EQ) kr 126,00
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Farge og duft: Lys strågul. Ren duft med moden fruktfedme og krydder.
Smak:God harmoni med duften, noe fat i finishen som gjør at den tørker litt ut, uten at det er negativt.
Vurdering: En god matvin som drikkes nå eller innen et par år. Server ved 10 grader. Godt kjøp.

Fillaboa Albariño Red Label 1999
Granja Fillaboa Rias Baixas
Ikke tilgjengelig i Norge
Gavin
Farge og duft: Gyldengul. Søtlig duft av moden frukt (gule epler) og fat.
Smak: Følger opp duften, fin friskhet, litt dominerende eikepreg i finishen.
Mat: Kraftige retter med grillet fisk, skalldyr eller lyst kjøtt.
Vurdering: en velbalansert vin som vil slipe av seg fatpreget om ett år. Server ved 9-10 grader.

***+
Hermanos Lurton 1999
J. !amp! F. Lurton Rueda
13048 (VSD) kr 89,90
Basisutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gul. Åpen moden duft av gule epler, grønn og tropisk frukt.
Smak: Enkelt og godt anslag. Rund fruktighet. Bra saftighet og syrlighet. Lett fylde.
Mat: Terrassevin. Til enkle retter.
Vurdering: En vellaget og helt ukomplisert vin med en smak som treffer det brede lag. Drikk nå. Server ved 7-8grader. Godt kjøp.

Pucela Viura Sauvignon Blanc 1999
Hijos de Alberto Gutierrez Castilla y Léon
33079 (EQ) kr 82,20
Bestillingsutvalg
Amka Norge
Farge og duft: Gulgrønn. Epler, pærer og tropisk frukt i duften.
Smak: Smaksanslaget er som duften. Fin friskhet. Balansert og fin tørrhet i finishen.
Mat: Trenger litt å bite i ved siden av, ganske fleksibel matvin bare ikke matfølkget blir for kraftig.
Vurdering: Helt grei vin. 8-9 grader. Godt kjøp.

Peñascal Blanco 1999
Hijos de Ant. Barcelo Castilla y Léon
11925 (VSD) kr 79,90
Basisutvalg
Vinarius
Farge og duft: Lys gul. Litchi/tropisk-preget duft.
Smak: Friskt anslag med god harmoni, litt kort ettersmak.
Mat: Terrassevin med noe lett å bite i til.
Vurdering: Drikk nå. Server ved 6-7 grader. Godt kjøp.

Bach Extrisima Seco 1998
Masia Bach Penedés
6350 (ASG) kr 83,10 (1997)
Basisutvalg
Engelstad
Farge og duft: Lys gul, frisk og behagelig duft av eple og sitrus.
Smak: Ren og frisk med gode (grønne) fruktaromaer, lett fylde.
Mat: Nytes alene.
Vurdering: En helt grei vin på den lette og forfriskende siden. Drikk nå ved 7-8 grader. Godt kjøp.

Viña Costeira 1998
Vitivinicola del Ribeiro Ribeiro
11796 (VT) kr 99,20
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Gullgul. Grønn og sitruspreget duft med mineralske toner og krydderinnslag.
Smak: Sødmefylt anslag, friske syrer fra midten og utover, men fortsatt en rund og bløt vin.
Mat: Allround matvin.
Vurdering: En vin som på grunn av fruktsødmen faller i smak hos mange. Godt kjøp.

Basa 1998
Telmo Rodriguez/ Remelluri Rueda
31019 (ASG) kr 89,60
Bestillingsutvalg
Engelstad
Farge og duft: Lys gul. Lett og elegant duft.
Smak: Saftig anslag. God balanse. Behagelig tørrhet i finishen.
Mat: Aperitiff eller til lette retter.
Vurdering: En lett og god vin. Drikk nå. Server ved 7-8 grader. Godt kjøp.

El Coto Blanco 1998
El Coto de Rioja
34551 (VT) kr 92,70 (53,50 - 37,5cl)
Bestillingsutvalg
T. Storm !amp! Sønner
Farge og duft: Lys gul. Enkel og fruktig duft med jordsmonnspreg og tropisk innslag.
Smak: Friskt, syrlig anslag. Ganske lang ettersmak.
Mat: Aperitiff, fiskeretter med smørsaus.
Vurdering: En frisk og behagelig vin. Server nå ved 7-8 grader. Godt kjøp.

Campo Viejo Barrel Fermendted Viura 1998
Bod. Campo Viejo Rioja
11949 (VSD) kr 92,70
Basisutvalg
Prizelius
Farge og duft: Dyp gul. Utviklet duft av modne epler, eik, nøtter og sopp.
Smak: Litt syrlig hardt anslag, en del eik, mangler kanskje litt frukt.
Mat: Prøv den til tapas.
Vurdering: Må ikke lagres. Server ved 10 grader. Godt kjøp.

Raimat Chardonnay 1998
Bod. Raimat Costers del Segre
6351 (ASG) kr 100,00
Bestillingsutvalg
Engelstad
Farge og duft: Grønngul. Ganske fet duft med blomster, grønn frukt og fat.
Smak: Syrlig, friskt anslag, smaksrik, litt mye fat, tørr men god finish.
Mat: Smaksrike retter med fisk eller lyst kjøtt.
Vurdering: Eiken er trolig bedre integrert om ett år eller to. Verd prisen.

Antea Marqués de Caceres Blanco 1998
Bod. Marqués de Caceres Rioja
7613 (VSD) kr 111,80
Bestillingsutvalg
Stenberg !amp! Blom
Farge og duft: Dyp gul. Frisk, ren duft av gule epler, saftig i stilen.
Smak: Fast fruktig anslag med en del syrer og fint eikepreg i ettersmaken.
Vurdering: En god matvin. Verd prisen.

Lagar de Cervera Albariño 1999
Lagar de Fornelos Rias Baixas
7588 (VT) kr 133,50
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gul. Lett og elegant fruktig duft med innslag av blomster og krydder.
Smak: Fast anslag, fin frisk stil, behagelig tørrhet i finishen.
Mat: Fisk eller skalldyr med fete sauser.
Vurdering: En vin som bør nytes sammen med mat. Server nå ved 8-9 grader. Verd prisen.

***
Hermanos Lurton Sauvignon de Rueda 1998
J. !amp! F. Lurton Rueda
32045 (VSD) kr 99,90
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gul. Ren duft av epler, noe sitrus.
Smak: Sødme i anslaget, saftig og bra fruktighet, balansert men litt enkel.
Mat: Terrassevin. Til enkle retter som salater.
Vurdering: En grei vin. Verd prisen.

Rodona Viura Chardonnay 1998
Bod. Concavins Conca de Barbera
31865 (VSD) kr 99,50
Bestillingsutvalg
VinCompagniet
Farge og duft: Lys gylden. God duft, mineraler, lime, grønn frukt.
Smak: Middels friskt anslag, spisser til utover, mineralsk og floral.
Mat: Må ha retter med fete sauser.
Vurdering: Den skarpe syrligheten trekker noe ned. Server ved 7-8 grader. Verd prisen.

Salterio Albariño 1999
Martin Codax Rias Baixas
11940 (VT) kr 123,20
Basisutvalg
Strag
Farge og duft: Gul. Fin, saftig duft med plommer, moden mango, jordsmonn.
Smak: Lett spritzig anslag, grønn frukt i midtfasen, frisk hele veien gjennom.
Mat: Terrassevin.
Vurdering: Lett og frisk vin. Knapt verd prisen.

Plácet La Montesa 1999
Bod. Palacios Remondo Rioja
31476 (EQ) kr 138,70
Bestillingsutvalg
Nofra
Farge og duft: Gyldengul. Flott duft med gule, modne epler og noe jordsmonnspreg.
Smak: Fast, friskt anslag med fin fruktfedme, men så strammer den seg til utover smakskurven.
Mat: Må ha mat med fete sauser.
Vurdering: Syrene er for markante til at vinen oppleves som harmonisk i dag. Prøv å lagre den ett år. Knapt verd prisen.

Pazo de Señorans Albariño1999
Pazo de Señorans Rias Baixas
Kun horeca
Ca' de Vin
Farge og duft: Lys gullgul. Fin fruktig duft med sitrus og kryddertoner
Smak: Sødmefylt anslag med fruktfedme, svært sitruspreget
Mat: Til krydrete fisk- og skalldyrretter.
Vurdering: Må ha mat. Drikk nå. Server ved 8-9 grader. Knapt verd prisen.

***-
Estola Blanco 1998
Bod. Ayuso La Mancha
34899 (VT) kr 85,50
Bestillingsutvalg
Provinum
Farge og duft: Gul med rødlig skjær. Lett og enkel duft.
Smak: Syrlig og friskt anslag, syrene blir imidlertid for markante utover i smakskurven.
Vurdering: Enkel og noe karakterløs.

René Barbier Blanco
René Barbier Penedés
30482 (VSD) kr 89,50
Bestillingsutvalg
VinCompagniet
Farge og duft: Lys gul. Lett fruktig duft, modne gule epler og grapefrukt.
Smak: Bløtt anslag, mangler spenst.
Mat: Drikkes uten mat.
Vurdering: Må serveres godt avkjølt ved 6-7 grader.

**+
Torrelongares Macabeo 1998
Convinca Cariñena
31377 (VT) kr 87,80
Bestillingsutvalg
Provinum
Farge og duft: Lys grønngul. Ung mineralsk og fruktig duft.
Smak: Enkelt fruktig anslag, litt stram, mangler mye.
Vurdering: Ikke veldig tiltalende.

Baron de Ley Blanco 1998
El Coto de Rioja
37587 (VT) kr 96,90
Bestillingsutvalg
T. Storm !amp! Sønner
Farge og duft: Lys gul. Enkel fruktduft med brentpreg.
Smak: Syrlig og spiss i anslaget, mangler kraft, avslutter forbrått.
Vurdering: For lite av alt.

Faustino V Blanco 1999
Bod. Faustino Rioja
7128 (VSD) kr 99,60
Basisutvalg
VinCompagniet
Farge og duft: Lys strågul. Enkel, ren og fruktig duft.
Smak: Lett, fruktig anslag, litt skarp syrlighet, mangler litt frukt.
Mat: Kan til nød brukes som aperitiff.
Vurdering: For syrlig.

*
Fillaboa Albariño Black Label 1999
Granja Fillaboa Rias Baixas
30379 (VT) kr 151,60
Basisutvalg
Gavin
Farge og duft: Fin duft av moden frukt og mineraler.
Smak: Svært ubehagelig emmen smak. Mangler helt friskhet.
Vurdering: To flasker prøvet. Smaker som om den kommer fra bunnen på tanken.

Halvtørre/søte viner

***+
Sol del Mediterranéo Moscatel
Anecoop Valencia
13044 (VT) kr 81,30
Basisutvalg
Strag
Farge og duft: Gullgul. Intens litchi og muskatellduft.
Smak: Relativt smaksrik men litt kantete. Bra friskhet og lengde.
Vurdering: Litt for enkel sødme. Godt kjøp.

Santinela de Marqués de Caceres Blanco 1998
Bod. Marqués de Caceres Rioja
31752 (VSD) kr 92,60
Bestillingsutvalg
Stenberg !amp! Blom
Farge og duft: Gul. Lett søtlig duft av tropisk frukt.
Smak: Søtlig anslag. Ren og frisk. Skulle hatt noe mer fruktsødme for å balansere syren.
Mat: Enkle fruktdesserter.
Vurdering: En grei og enkel søtlig vin. Server ved 7-8 grader. Drikk nå. Godt kjøp.

***-
Señorita
Arcus Produkter
6688 (VT) kr 70,60
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Lys strågul. Litt anonym, ørlite modne pærer.
Smak: Søtlig anslag, noe syrer, ganske lett.
Vurdering: Litt for lett. Server ved 7-8 grader.

Montecristo Blanco Dulce 1999
Bod. Camillo Castilla Navarra
40162 (EQ) kr 105,00 (½ liter)
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Farge og duft: Gullgul. Duften har litt skjemmende alkoholstikk
Vurdering: Litt klissete og syntetisk.

Flaskefeil
32876 Robla Vino de Mesa kr 59,70
31372 Campo Nuevo 1996 kr 84,10

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her