Gode burgundkjøp

Dette tilhører sjeldenhetene, men her får du ikke mindre enn tre av dem.
Aase E. Jacobsen
28 Februar 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om Antonin Guyon er en tradisjonsbundet burgundprodusent, var det først på sekstitallet at han kjøpte opp vinmarker fra Gevrey-Chambertin i nord til Meursault i sør.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

På 70-tallet økte antall parseller under sønnen Dominiques styring til 350 og dekker 22 hektar som gjør Guyon til en betydelig aktør i Burgund. Men gitt tradisjonen med å vinifisere og ofte også flasketappe parsell for parsell, blir volumene naturlig nok ganske små.

Guyon Gevrey-Chambertin la Justice 2005 (56714) er en veldig god representant for konseptet siden den henter sine druer fra en såkalt lieu-dit, enkeltvinmark som ikke er premier eller grand cru. Men denne har kvaliteter på nivå med premier cru, men fortsatt til "villages-pris".

10 år i kjelleren
Mye takket være den fantastiske 2005-årgangen som har gitt usedvanlig rik frukt og samtidig gode syre og flotte tanniner. Men dette er en vin som bør legges til side, og den vil utvikle seg videre i ti år til.

Det gjelder også deres Guyon Volnay 1. Cru Clos des Chênes 2005 som ble lansert som partivare på polet i januar. Den finnes fortsatt i et lite kvantum, og til en konkurransedyktig pris, for premier cru'en Clos des Chênes gir med sin gode eksponering og jordsmonn noen av de meste ettertraktete og lagringsdyktige volnay'ene. Og denne vil absolutt tjene på å ligge minst et par-tre år (og helst enda lenger) før den hentes opp igjen.

Supersaftig
Men fortvil ikke for Guyon lar seg nyte allerede, men da i form av "standard"-pinot noir'en Guyon Bourgogne Pinot Noir 2006 (56713). Den lages naturlig nok i litt større kvanta, men fortsatt svært begrenset siden den er en blanding av druer fra parseller i Pernand-Vergelesses, Savigny-lès-Beaune og Aloxe-Corton som utgjør ikke mer enn 2 hektar til sammen. Resultatet er en super pinot noir, elegant og saftig med god karakter og superfrisk finish.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kyllingfileten og spagettien et lite løft med hjemmelaget spinatpesto
Dagens rett

Gi kyllingfileten og spagettien et lite løft med hjemmelaget spinatpesto

Kylling og pasta er en sikker kombinasjon. Men her trengs det litt drahjelp fra andre ingredienser. Med hjemmelaget spinatpesto trenger du heller ikke saus til retten,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her