Gull fra Wales

For mange er whisky ensbetydende med Skottland. Nå har en ny region i Storbritannia meldt seg på i konkurransen om ganene, og waliserne frister med det pure gull; Aur Cymru.
Redaksjonen
11 Desember 2007 - 15:56

Også waliserne har en lang og fuselbefengt historie hva angår produksjon av sterkere varer. Som alle andre med keltisk opprinnelse, er kombinasjonen oppvarming og kondensasjon av alkoholholdig «gjærsuppe» velkjent, og i Wales kan denne kunsten spores tilbake til det fjerde århundre der en kar ved navn Reaullt Hir drev med destillasjon på øya Bardsey.

100 års stillhet
Ingrediensene for å produsere «gwirod», livets vann, var en blanding av bygg, gjær og honning, men noe sving på den walisiske produksjonen ble det ikke før i 1705 da det ble etablert et kommersielt destilleri ved Dale i Pembrokeshire.

Eierne het Williams, men etter en tid satte familien seg på båten til USA der de levde videre på medbrakt kunnskap. De ble med på å bygge opp whiskeyindustrien i Kentucky, familiens produkter markedsføres den dag i dag under det kjente merkenavnet Evan Williams.

Også på 1800-tallet eksisterte det et whiskydestilleri i Frongoch nær Bala i den nordlige delen av Wales, men kombinasjonen av en sterk avholdsbevegelse og destilleriinnehaverens plutselige død etter å ha blitt kjørt over av en hesteekvipasje, resulterte i fullstendig stillstand i walisisk whiskyindustri i over 100 år.

En merkedag
14. september 2000 ble neste kapittel i den walisiske whiskyhistorien påbegynt: Det første destillatet fra The Welsh Whisky Company og Penderyn Distillery ble tappet på fat, og grunnlaget for Penderyn Wisgi Brag Sengl Cymreig, det vil si Penderyn Single Malt Welsh Whisky var lagt.

Starten på det hele var seks personer som møttes over et glass øl på den lokale puben. Da puben stengte var konklusjonen klar: «Når skottene kan, ja, da kan vi også».
Destilleriet ligger i den lille landsbyen Penderyn, midt i nasjonalparken Brecon Beacons. Også her er det tilgangen på godt vann som har medvirket til valg av lokalitet, og den lokale kilden inneholder vann som kommer fra nærliggende myrområder før sandstein og kalkstein tar seg av rensingen.

Dobbeltkolonne
Vannkilden brukes også når destillatet skal reduseres i styrke før fatlagring. Denne foregår i brukte bourbonfat. Blant fatene finner vi både eks-Jack Daniel's og Evan Williams, og destilleriet har også klart å få tak i fat fra Buffalo Trace i Kentucky - også et destilleri med svært spesielle varer på menyen. Sluttlagring skjer i madeirafat og andre sterkvinfat for å få den spesielle karakteren produsenten er ute etter.

Det er likevel kolonnen som gjør at Penderyn utmerker seg en smule. Mens det i Skottland brukes to og i Irland tre panner, har en herre ved navn David Faraday (slektning av Sir Michael, han med elektrolysecellen...) designet en dobbeltkolonne med en felles kjele der whiskyen brennes kun en gang.

Resultatet fra denne mellomtingen av en pot still og en kontinuerlig kolonne er et svært rent og kraftig produkt som holder 92 volumprosent alkohol. Deretter settes spriten ned til 63,4 prosent - som skal være den optimale lagringsstyrken for den walisiske whiskyen.

Noe for seg selv
- Penderyn whisky er noe for seg selv, og du kan godt si at du ikke liker den, sier Phil Smith, Penderyns salgssjef med atskillige år bak seg i whiskyindustrien.
- Du kan likevel ikke si at det er et dårlig produkt, fortsetter han og henviser stolt til Jim Murray's Whisky Bible som ga «det walisiske gull» 91 poeng i 2006.

Det er også andre forhold som gjør at Penderyn ikke er helt som andre. De fleste destillerier begynner whiskyprosessen ved at maltet kommer i hus. Hos Penderyn kommer det tankbiler fra det walisiske bryggeriet S A Brain & Co i Cardiff med fiks ferdig gjæret vørter eller «wash», med andre ord det som kalles «distillers beer». «Ølet» som er brygget etter destilleriets spesifikasjoner, holder åtte prosent og har en lett og fruktig smak.

Fire år i fat
Penderyn er i sannhet noe for seg sammenliknet med annen whisky, og mannen som er ansvarlig for dette er Jim Swan. Han er en velkjent herre for den som har lest litt om whisky og annen industri som sysler med alkoholholdige drikker.

Swan har høyere utdanning innen kjemi og biologi, og er regnet som en ekspert innen fatlagring, produktkvalitet, destillasjon og blending. Han har også vært leder av dommerpanelet i the International Wine and Spirits Competition.

Swans mangeårige erfaring har gitt Penderyn en annerledes whisky med søte toner i nesen der nøttepreg og rosin avløses av toner av malt og gjær. Sødmen går igjen i smaken sammen med vanilje, sitron, toffee og fersk lær. Avslutningen har litt bitre kryddertoner med et hint av ingefær, tropisk frukt og fat. Penderyn Single Malt Welsh Whisky er fatlagret i cirka fire år og er ikke kjølefiltrert.

Limited edition
For å holde høy kvalitet på produktet, produserer Penderyn kun to fat «new make» per dag. Likevel er det funnet rom for et par produkter lages i ekstra begrensete kvanta, kun 1000 flasker - og til en relativt høy pris, nærmere bestemt vel 80 engelske pund.

Den ene varianten, Penderyn Peated Limited Edition, har noe mer preg av røyk og torv enn «standardutgaven» - og med en alkoholstyrke på 50. Den har kreosot (!) og torv i nesen med en søtlig røyksmak og toner av grønnfrukt og kiwi på tungen med kort ettersmak.

Whiskyeksperter som Dave Broom mener at destilleriet med fordel kunne latt produktet ligge litt lenger på fat, mens Jim Murray har gitt drikken 92 poeng i 2006-utgaven av «Bibelen». Med andre ord: Døm selv dersom du skulle komme over en flaske.

Den andre varianten, Penderyn Limited Release - «Oloroso Edition», med samme styrke, har fått avslutte lagringsperioden på olorosofat. Dette har tilført en velbalansert sherrysødme, og whiskyen har fått sølvmedalje i the International Wine & Spirit Competition.

Kvinnelig håndlag
I tidligere tider da brenning var en hjemmesyssel, var aktiviteten stort sett «kvinnfolkarbeid» - i alle fall på den norske landsbygda. Da destillasjon ble industri, overtok mannfolkene, og det har etter hvert blitt langt mellom de kvinnelige destillatørene. Arcus har en, Angelika Florvaag, som blant annet sysler med akevitt. En av de få andre i bransjen er destillatøren hos Penderyn, en dame ved navn Gillian Howell. Etter sigende er hun den eneste kvinnelige destillatøren i whiskybransjen, og hun hadde i utgangspunktet ingen planer om å begynne innen brennevinsproduksjon.

Etter at hun haddeavsluttet kjemistudiene, var hun ikke helt sikker på hva hun skulle bedrive de neste årene. I et forsøk på å finne ut av dette, dro hun ut for å utforske verden. Vel hjemme igjen hadde hun fortsatt ikke svaret. En kveld hun satt og kikket på ymse sider på internett, havnet hun plutselig på en side som het Go Wales. Siden hadde som formål å få godt utdannede walisere til å bruke kunnskapene sine lokalt i stedet for å dra til England. Med dette i tankene kom hun ikke lenge etter over en annonse der The Welsh Whisky Company søkte etter en destillatørtrainee.

Det hevdes at hun smakte maltwhisky for første gang under intervjuet hos Penderyn, og hun er fortsatt ingen stor whiskydrikker. Det hun eventuelt mangler når det gjelder konsum, tar hun til fulle igjen på stadig økende kunnskap om hvordan whisky produseres i Wales - godt hjulpet av mentor Jim Swan.

Foto: Scanstockphoto

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge
+

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge

Crémant de bourgogne er den de fleste drikker når de får et glass crémant i Norge. Bak navnet skjuler det seg mange ulike stiler og opprinnelser fra det som er noen av verdens dyreste steder å dyrke druer. Likevel er prisene moderate.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv
Dagens rett

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv

Om grilling står på agendaen i helgen, prøv disse spydene. De er supre som forrett til den store grillfesten eller som egen rett til kveldskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge
+

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge

Crémant de bourgogne er den de fleste drikker når de får et glass crémant i Norge. Bak navnet skjuler det seg mange ulike stiler og opprinnelser fra det som er noen av verdens dyreste steder å dyrke druer. Likevel er prisene moderate.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her