Han er Norges største ølhund

Han er Norges største ølhund

Tegneserieskaper Frode Øverli har slått seg på hveteøl. Det er ikke derfor han er Årets Ølhund.
25 Oktober 2012 - 22:59

– Hos Frode Øverli ham får ølet en selvfølgelig plass i hverdagen, på en folkelig måte, strippa for jåleri, heter det i juryens begrunnelse for å utnevne tegneserieskaperen fra Bergen til Årets Ølhund. Vinneren var snar med å dele prisen med en gammel venn.

– Pondus fortjener nok prisen mer enn meg. Han har jo et så godt forhold til øl at han har overtatt en pub, sier Frode Øverli til Newswire.

Han ble overrakt prisen av juryformann Petter Nome under et arrangement i den nye Mathallen i Oslo.

– Jeg har fått priser for tegneseriene mine, men dette er sinnssykt gøy, en stor ære.

Utmerkelsen Årets Ølhund er innstiftet av Bryggeri- og drikkevareforeningen for å hedre personer som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester.

– Frode Øverli setter en svært viktig del av norsk ølkultur på kartet. Han lar menn få være menn. Mannen i gata får lov å være akkurat det, og får nyte sin halvliter, sa Nome.

Ifølge Øverli har Pondus et edruelig forhold til øl, kanskje i motsetning til det mange tror.

– Han sitter jo alltid med en halvliter med skum på, og skummet forsvinner jo ikke, men vi får anta at han tar en slurk innimellom. Kameraten hans, Jokke, er det nok litt verre med.

Øverli selv karakteriserer sitt eget forhold til øl som oppadgående.

– I den forstand at jeg er blitt mer bevisst på at det finnes mange ulike typer øl. Jeg tar ikke lenger bare med meg en sixpack, men har begynt å bla litt i ølhyllene. Jeg har slått meg litt på hveteøl.

Tidligere ølhunder

Årets Ølhund gjenoppstod for to år siden etter mange år i dvale. 2010-prisen gikk til daværende landsbruks- og matminister Lars Peder Brekk for hans innsats for å styrke lokal ølproduksjon og for at norske produkter skulle få en egen hylle på Vinmonopolet.

I fjor var det Inge Staldvik, tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører som fikk utmerkelsen. Han driver en skjenkestue i Namdalen der kundene kan vege imellom hele 260 ulike øl. Blant tidligere prisvinnere finner vi visesangerne Kari Svendsen og Odd Børretzen, journalist Jahn Otto Johansen og politiker Matz Sandman.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her