Her er supper med både sting og trøkk

Det er nærmest umulig å komme på en eneste ingrediens som ikke kan brukes i suppe. Prøv en av disse oppskriftene.

Det er ikke så mye som skal til for å lage suppe, men man er avhengig av et kokekar som tåler vann.

Lang historie

Trolig ble den første suppen laget i leirgryte, men det er ingen forunt å vite akkurat når mennesket kokte den aller første.

Vi kan imidlertid slå fast at suppehistorien er lang. Det finnes dokumentasjon på at mennesker har spist suppe i rundt regnet 8000 år.

Suppe kan lages på sjømat, grønnsaker og all slags kjøtt. Det finnes kalde supper, varme supper, syrlige supper og søte dessertsupper. En suppe kan være sterk eller mild, fyldig eller tynn. Det finnes vel egentlig ingen flere grenser enn den fantasien setter.

Et par ting kan vi vel likevel enes om: Det smaker med en god, varm suppe på kalde vinterdager og en kald, frisk suppe gjør godt når solen steker som verst.

Hundrevis av velsmakende supper

Asiatisk hot pot med kveite

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

600 g kveitefilet

Suppen:
2 ss maisolje
2 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 sitrongress i biter
3 limeblad
20 g ingefærrot, revet
½ rød chili, finhakket
1 ss curry madras mild
1 lime
1 ts knuste korianderfrø
korianderblad
2 dl kokosmelk
3 dl kylling- eller fiskekraft
2 gulrot, i biter
12 småløk, grovhakket
1 stilk stangselleri i biter

Fremgangsmåte

Grovhakk og knus alt krydderet sammen.

Varm oljen og ha krydderblandingen. Tilsett sjalottløk og hvitløk og la det surre i 5 minutter uten at det blir brunt.

Tilsett kyllingkraft og kokosmelk og juster smaken med limejuice.

Sil suppen, tilsett grønnsakene og kok opp.

Ha i fisken og la den trekke i suppen til den er kokt.

Sendt inn av

Foto: Audun Aagre

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Blåskjellsuppe med kokos og ingefær

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

1 kg blåskjell
2 dl hvitvin
2 dl fløte
4 dl kokosmelk
50 g ingefær
100 g sellerirot
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Legg skjellene i kaldt vann i 15 minutter. Kast knuste skjell og skjell som ikke lukker seg når du banker hardt på dem med et knivskaft. Skrubb dem gjerne hvis de ikke virker rene.

Damp skjellene i hvitvin til de åpner seg. Ta ut kjøttet og kast skallene.

Bland kokekraften med fløte og hakket ingefær. Kok inn til suppen tykner.

Tilsett kokosmelk og kok opp igjen. Tilsett sellerirot kuttet i terninger og kok dem møre i suppen (ca 3 minutter).

Ha i skjellmaten og la alt bli varmt. Smak til med salt og pepper. Server med godt brød ved siden av.

Oppskrifter med blåskjell

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hot asiatisk nudelsuppe med torsk

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

ca 100 g sukkererter
½ bunt grønn asparges
1 vårløk
1 bunt frisk koriander, hakket
Noen tynne skiver rødløk
Til buljong:
1 liter vann
ca 50 g frisk ingefær, finhakket
2 lime, saften av
½ -1 rød chilli, finhakket
1 ss sesamolje
3-4 ss soyasaus
2 ss fiskesaus (thai eller vietnamesisk)
1 buljongterning, grønnsak eller kylling
2 stilker sitrongress (på glass går fint)

Tips: Hvis du vil ha suppen ekstra sterk beholder du frøene i chilien

Tips: Du kan også bruke andre grønnsaker som f. eks. gulrøtter, minimais, reddiker eller neper.

Fremgangsmåte

Bank sitrongresset flatt med baksiden av kniven og del det i store biter (det skal ikke spises).

Kok opp vannet og ha i alle ingrediensene til buljongen. La det trekke i ca. 15 min.

Mens buljongen trekker, vasker og kutter du grønnsakene.

Trekk torsken i en egen kjele med lettsaltet vann i ca 5-6 min avhengig av tykkelsen.

Mens torsken trekkes, koker du opp buljongen.

Ha nudlene og grønnsakene i buljongen og la dem trekke til nudlene er ferdige (det går fort).

Anrett grønnsaker og nudler i en dyp skål.

Legg torskestykket på toppen, og hell buljongen forsiktig over.

Avslutt med å drysse hakket, frisk koriander og sesamfrø over.

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Søtpotetsuppe med ost og basilikum

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

2 søtpoteter
5 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
10 dl hønsebuljong (utblandet)
salt og pepper
1 potte frisk basilikum (etter smak)
150 g hvitost
2 ss ristede pinjekjerner

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 225 grader.

Skrell søtpotetene og skjær dem i mindre biter. Del hvitløksfeddene i ca. 4 biter.

Legg søtpoteter og hvitløk i en ildfast form og hell olivenolje over.

Stek i 20 minutter eller til potetene begynner å få litt farge på kantene. Rør litt i formen innimellom.

Legg alt i en kjele og hell på buljongen. La koke i 15 minutter.

Kjør suppen i en foodprocessor eller bruk stavmikser. Du kan også vispe den kraftig.

Smak til med salt og pepper.

Skjær basilikum fint og bland i suppen, sammen med osten. Hell suppen i varme skåler, dryss pinjekjerner og basilikum over.

Serveres med godt brød.

Flere gode suppeoppskrifter

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Linsesuppe med lam og koriander

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 10 minutter

Ingredienser

300 g strimlet benfritt lammekjøtt
1 ts salt
¼ ts nykvernet pepper
1 ts malt cummin
1 ss soyaolje
1 løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
20 g frisk ingefær, finhakket
1 ts chilipasta (sambal oelek)
4 dl grønne linser ferdig utbløtt (ca. halve mengden tørket)
1 boks hakkede hermetiske tomater
1 l vann
4 ss frisk koriander, hakket
4 ss frisk mynte, hakket

Fremgangsmåte

Kutt lammekjøttet i strimler og bland inn kummin, salt og pepper. La kjøttet stå og ta til seg smak fra krydderet i 30 minutter.

Brun det raskt i varm gryte med olje. Ta ut kjøttet.

Tilsett finhakket løk, hvitløk og ingefær og fres videre i gryta ett minutt.

Ha i chili, linser, tomater og vann og la suppen småkoke i 30 minutter.

Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med koriander og mynte. Server med brød.

Linsesuppe med lam og koriander varmer magen på en kald vinterdag. Om sommeren er linsesuppen kosemat for lyse kvelder.

Lammeretter fra Midtøsten og Asia

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Mulligatawny

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 time og 50 minutter

Ingredienser

¼ ts malt kummin
¼ ts malt nellik
1 ss karri (gjerne hot)
¼ ts malt ingefær
1/8 ts malt cayennepepper

1 høne eller kylling på ca 1½ kg
3 ss usaltet smør

1 knust hvitløksfedd
1 purre i tynne skiver
2 grovhakkede løk
3 grovhakkede selleristilker
2 gulrøtter i terninger

2½ liter vann/buljong eller hønsekraft
salt og pepper
2 dl langkornet ris
2 epler, uten skall i terninger
2 dl yoghurt naturell
2 dl kokosmelk
2-3 ss sitronsaft
Ca 1 ss salt
nykvernet pepper

Grovhakket bladpersille
Mandelspon eller skåldete mandler i skiver

Hønsekraft:
1 stor høne
2 gule løk
1 purre i skiver
1 gulrot og skiver
2 selleristilker i skiver
4 liter kaldt vann
8 laurbærblad
Stilkene til bladpersille, kuttet
1 fedd hvitløk
1 ss hvite og svarte pepperkorn

Fremgangsmåte

Del kyllingen/høna i fire deler og skjær bort synlig fett. Hvis innmaten følger med, tar du vare på den.

Varm en stekepanne og rist krydderene under stadig omrøring. Hell ut av pannen. Varm 2 ss smør i den samme pannen og brun kyllingen/høna på begge sider og sett til side.

Hell av mesteparten av stekefettet og fres hvitløk, løk, selleri og gulrot i den samme pannen til det er blankt.

Tilsett krydderblanding, kylling/hønsedelene og vann/buljong. La småkoke i 30 minutter. Ta opp kylling/hønsedelene og sett til lett avkjøling. Tilsett ris og kok videre I 15 minutter. Fjern eventuelt overflødig fett.

I mellomtiden løsner du kylling- eller hønsekjøttet fra skroget og skinnet og skjærer det opp i pene biter. Tilsett kjøtt samt eplebiter, yoghurt og kokosmelk i kraften. La trekke videre i 10 minutter. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Dryss over persille og mandelspon før servering. Nytes sammen med godt brød, gjerne naan.

Hønsekraften:
Del høna i fire. Fjern synlig fett. Legg i en gryte med grønnsakene. Hell på vannet og kok opp. Skum av. Tilsett laurbærblad og krydder.

Skru ned varmen og la småkoke i 1 ½ time. Sil kraften ved å legge en ren kjøkkenhåndduk i et dørslag.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingsuppe med indisk vri

Antall porsjoner

4 - 6

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

4 små kyllingfileter eller 2 store

2 ss smør
1 rød chili
1 ss revet frisk ingefær
3 gulrøtter, grovt revet
2 epler, grovt revet
1 ss karripulver, sterkt
3 fedd hvitløk
2 l hønsebuljong (utblandet)
3 dl matfløte
salt og pepper
4 ss finhakket frisk koriander

Fremgangsmåte

Del kyllingfiletene i biter og stek dem i smør i en stekepanne.

Smelt smør i en stor kjele og ha i finsnittet chili, revet ingefær, gulrot, eple og løk.

Ha i karripulver og la det surre sammen med grønnsakene noen minutter før du har i finhakket hvitløk det siste minuttet og tilsetter hønsebuljong.

La alt koke sammen i 10 minutter. Kjør suppen sammen til den er glatt og uten klumper med en stavmikser eller i en foodprosessor.

Ha i matfløten og smak til med salt og pepper. Ha i kyllingbitene.

Serveres med nanbrød og rikelig med finhakket, frisk koriander.

Deilige oppskrifter på suppe

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Thailandsk oksehalesuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

3 timer og 40 minutter

Ingredienser

1 kg oksehaler
2 ss olje

1 hakket løk
5 fedd hvitløk, hakket
3 røde chili med frø, hakket
1 sitroner (kun saften)
1 lime (kun saften)
1½ ss sukker
5 limeblader eller 1 stilk knust sitrongress
1 boks hakkede tomater
3 ss tomatpuré
1½ l buljong eller kjøttkraft

5 cm galangalrøtter eller ingefær, i fine strimler
1 squash i strimler
1 rød paprika i strimler

2 ss hakket, frisk koriander

Fremgangsmåte

Varm oljen i en stekepanne eller gryte, brun oksehalene godt. Ta dem opp av gryta.

Fres løk, hvitløk og chili i oljen uten at det blir brunt. Ha i limebladene eller sitrongresset, lime- og sitronsaft og sukker, vend godt sammen.

Tilsett hakkede tomater, chili, tomatpuré og buljong/kraft. Legg oksehalene tilbake i gryta og la det hele småkoke i ca. 3 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra bena.

Ta beina ut av kraften, kjøl dem litt ned og sett kraften tilside så lenge. Skjær eller plukk kjøttet av beina. Ta limebladene/sitrongresset ut av kraften.

Ha så kjøttet tilbake i suppa, og tilsett paprika, squash og galangalrot/ingefær. La suppen småkoke i 15-20 minutter.

Like før servering tilsettes 2 ss hakket koriander.

 
Tips: Suppen skal være litt "skarp" og sterk. Er den for sterk, kan du tilsette 1 dl kokosmelk for å runde av smaken.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen