Høstlig eleganse

Til å starte høstsesongen har vi valgt en internasjonal stjerne fra Toscana. Som selvsagt koster en del men i forhold til hva du får for pengene, er dette vel anvendte kroner. Dropp derfor bag-in-boksen denne uken og unn deg noe virkelig godt til maten el
Aase E. Jacobsen
12 September 2002 - 02:02

La Prima Chianti Classico Riserva 2004 (40294) fra Castello Vicchiomaggio er en usedvanlig elegant vin i sin kategori som dessuten er å få tak i samtlige fullsortimentspol. Dermed er den en av de bedre vinene du enkelt og raskt kan få tak i, i alle fall hvis du bor i nærheten av et av de 51 mest velassorterte polutsalgene.

Som navnet antyder er dette noe av det bedre som lages i Toscana. For det første forteller Chianti Classico om kilden, altså hjertet av området som får lov å kalle vinen chianti. Dette er historisk grunn siden det var etruskerne som introduserte druedyrking allerede for 2500 år siden. Og nærheten til Firenze, to små mil, som i middelalderen var Europas største by med over 100.000 innbyggere innenfor bymurene, gjorde området gull verdt som kilde til å stille storbyens vintørst.

For det andre innebærer riserva at det er en toppvin laget med hjelp av vingårdens beste råvarer både hva angår druer og eikefat. Videre er 1999 et fantastisk år for chianti classico med viner som er nydelige å nyte i dag på grunn av svært moden frukt men som også har et langt liv foran seg. Og for det fjerde er produsenten Castello Vicchiomaggio helt i tetsjiktet for Chianti Classico.

Så da er det ikke rart at La Prima 1999 er så innbydende. Mørk dyp rød farge. Elegant ungdommelig duft av søtlig bærfrukt i retning kirsebær som støttes opp av toastpreg fra fatet og flotte jordsmonnsaromaer. Smaken er saftig og forførende med nydelige syrer og deilig bærsødme og veldig god stofflighet som lover mange gode opplevelser for årene fremover for de som kunne tenke seg å kjøpe noen flasker. Lagringspotensialet til tross, vinen som er fantastisk deilig å drikke allerede nå. Stoffligheten og elegansen gjør at dette er den ultimate matvin, til forseggjorte retter av oksefilet, lam og kalv.

Synes du at 267 kroner er i meste laget, kan du få en forsmak gjennom Ripa delle Mandorle 1998 (40291) fra samme produsent. 1998 er et lettere år enn både 97 og 99, men denne vinen er perfekt å nyte nå mens du lar La Prima godgjøre seg i kjelleren. Duften er elegant med modent preg av søte bær, edelt treverk, kjøtt, lær og fatkrydder. Smaken følger veldig godt opp med nydelig saftighet og fine tanniner samt godt integrert fat i ettersmaken som er lang og god.

Til tross for at Castello Vicchiomaggio har en historie som går tilbake til 800-tallet, er det dagens eiere, familien Matta, og særlig John Matta som har gitt vingårdens stjernestatus. Vicchiomaggio er en av mange åpne vinslott i Chianti hvilket betyr at du ikke bare kan besøke stedet for å smake og kjøpe vin, men også overnatte i en av de veldig klassisk innredede leilighetene og spise et riktig toscansk måltid i restauranten.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Du trenger ikke iskremmaskin for denne desserten
Ukens kake

Du trenger ikke iskremmaskin for denne desserten

Semifreddo er en klassisk italiensk iskremdessert som har en annen konsistens enn gelato. Men smaken er like sublim. Og ikke minst lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv en litt lettere vri på rømmegrøten
Dagens rett
Rømmegrøt med semulegryn

Prøv en litt lettere vri på rømmegrøten

Denne oppskriften er ikke fullt så mektig som den laget med bare rømme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette blir snadder på 17. mai-frokosten
Dagens rett
Egg bakt i parmaskinke med syltet rødløk

Dette blir snadder på 17. mai-frokosten

Parmaskinke og egg er festutgaven av egg og bacon. Med syltet rødløk på toppen får retten ekstra karakter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her