Ingen snarveier

Abboteke Bar i Tromsø har som misjon å oppdra kundene til å drikke noe annet enn det de er vant til. Her er drinkene kun laget av de beste råvarer, egne hjemmelagde siruper og puréer.
Redaksjonen
06 Desember 2004 - 17:11

I utelivsbyen Tromsø har Abboteke Bar funnet et unikt konsept for seg selv. Det finnes flere cocktailbarer og steder hvor god drikke serveres, men ingen slik som Abboteke Bar. Her er råvarene i fokus og kun det beste og friskeste brukes. Kunnskapen til de som står bak bardisken er også imponerende. Her i huset er det et yrke de er stolte av, og ikke en deltidsjobb, mens de venter på "noe bedre".

- Her tar vi ingen snarveier. Vi bruker kun de beste og ferskeste råvarene. Vi smaker på alle råvarene for å finne ut hva som er bra. Barkartet justerer vi etter sesongen. Vi har ikke jordbærdrinker om vinteren. Vi anbefaler det beste ut fra det vi har, og står for anbefalingen, forteller barsjef Idar Sørensen.

Hjertebarnet
Frosne blokker er bare en nødløsning. Ingen tilsetningsstoffer og dårlige råvarer er velkomne her. - Vi koker egne siruper. Av og til ser det ut som et kjøkken her. Da kutter vi urter og krydder for å lage siruper. Vi lager våre egne couliser og puréer, og istedenfor fruktlikører bruker vi frukt, sier Sørensen.

To år har han brukt på å bygge opp hjertebarnet sitt. Han kom hjem til Tromsø etter å ha bodd i Oslo en tid, med en notisblokk i lomma som inneholdt alle ideene til denne baren. Da han fikk tilbud om å bygge opp denne baren, lot han ikke sjansen gå fra seg. Baren hadde vært stengt en tid. Sørensen falt for tapetet på veggen, og bestemte seg for at dette var baren han ville ta del i å bygge opp. Med gammelt, rødt tapet på veggene og sittegrupper i samme stil, og stjerner fra 50-tallet på veggene er baren blitt en hit.

I det lille, koselige lokalet med Betty Paige, Elvis og diverse filmhelter kikkende over skulderen, har mange tromsøværinger fått seg smaksopplevelser de ikke trodde eksisterte i en drink. Dempet soul, jazz og funk setter stemningen.

- Konseptet vårt krever at vi må jobbe fortere. Vi bruker lengre tid på å tilberede drinkene. Derfor kan vi ikke ta inn folk fra gata, men må ha noen som kan yrket. Jeg har tre utrolig, dyktige bartendere her, forteller Sørensen, mens han mikser en Kiwi Martini.
- Hmm, denne kiwien er egentlig for moden for en Kiwi Martini. Derfor burde jeg laget en Kiwi Fizz av den. Da trenger du nemlig mindre kiwi, kommenterer han.

Utvide horisonten
De moderniserte cocktailoppskriftene duger ikke. Mye tid er brukt på å finne tilbake til de originale oppskriftene. Nesten 100 år gamle drinker som ingen har hørt om blir blåst liv i igjen. Nye ting prøves også ut.

- Det særeste vi har hatt er vel Aquatini med marinerte reker. Det var dessverre bare vi som syntes det var gøy, og ikke gjestene. Nå er vel den særeste ingrediensen syltet ingefær. Vi lager drinken Ginger Bubbles med syltet ingefær, en sukkerbit med angostura og champagne, forteller Sørensen ivrig.
Han legger til at misjonen deres er å utvide horisonten til kundene.
- Livet er for kort til å drikke det samme. Hos oss får folk drikke noe annet enn de er vant til.

Perfekt balanse
Sørensen mener noe av det viktigste når du lager en god drink er å få den perfekte balansen mellom sødme og syre. Er det for søtt, blir det ikke bra, og for mye syre ødelegger smaksløkene. Den optimale drinken for han er Dry Martini. - Det er kongen over alle drinker. Der kan du oppdage hvor flink bartenderen er. Dry Martini skal være perfekt balansert, så knusktørr som det går an å få den, mener han.

Det er ikke bare cocktails på barkartet. I tillegg har de byens beste utvalg av rom, calvados, grappa, maltwhisky og cognac. Destillatene selges helt ned til 1 cl, slik at folk skal kunne smake først hvis de er usikker på om de liker noe. Kurs arrangeres også.

- Folk betaler en sum, og så kommer leverandører for å holde foredrag. Etterpå kommer de gjerne igjen som kunder. Folk er blitt mer kvalitetsbevisste, og vil vite hva de drikker.

Ofte kommer andre bartendere innom for å høre hvordan de gjør det på Abboteke Bar.
- Om et par år gjør alle det på denne måten. Da må vi finne på noe nytt. Nå er det blitt så bra som det kan bli her. Vi har masse stamgjester og flere kommer til. Til tider er det ikke plass her. Det funker med kvalitet, og du kan selge alt bare du har kunnskap om det du selger, avslutter Idar Sørensen.

Wasabi Martini

Wasabi Martini

Fremgangsmåte

Fyll en cocktailshaker ¾ full med is og ha i alle ingrediensene.

Rist godt og sil over i et stort, godt avkjølt cocktailglass.

Pynt drinken ved å legge en stripe noriblad (tang til sushiruller) over drinken.

Tips: Wasabi (revet japansk pepperrot) brukes som tilbehør til sushi og du kan finne det ferdig blandet i butikkhyllene. Pass på å ikke bruke for mye wasabi da det er sterkt.

Sukkerlake lager du enkelt selv ved å koke opp 2 dl sukker i 1 dl vann til sukkeret er løst opp for så å kjøle ned til det er kaldt. 

Råvarer:

Sendt inn av Idar Sørensen, Tromsø

Vurder oppskriften

Ginger Bubbles

Fremgangsmåte

Sendt inn av Idar Sørensen,Abboteke Bar, Tromsø

Vurder oppskriften

Virgin Mango Caipirinha

Fremgangsmåte

Muddle alle ingrediensene i et stort oldfashioned-glass. Fyll på med knust is og løft drinken inn i isen med en barskje.

Sendt inn av Idar Sørensen,Abboteke Bar, Tromsø

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge
+

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge

Crémant de bourgogne er den de fleste drikker når de får et glass crémant i Norge. Bak navnet skjuler det seg mange ulike stiler og opprinnelser fra det som er noen av verdens dyreste steder å dyrke druer. Likevel er prisene moderate.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv
Dagens rett

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv

Om grilling står på agendaen i helgen, prøv disse spydene. De er supre som forrett til den store grillfesten eller som egen rett til kveldskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge
+

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge

Crémant de bourgogne er den de fleste drikker når de får et glass crémant i Norge. Bak navnet skjuler det seg mange ulike stiler og opprinnelser fra det som er noen av verdens dyreste steder å dyrke druer. Likevel er prisene moderate.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her