Internasjonal Tørrfiskfestival i Bergen

Denne helgen er det nasjonal konferanse for Norsk Tradisjonsfisk. Mange spennende utstillere og smaksprøver skal gi deg et godt innblikk i hva denne bransjen kan gi.
Redaksjonen
07 Juni 2005 - 02:00

Dette er noen av aktivitetene på festivalen:
1. Genova og Liguria vil stille ut sine mattradisjoner i bruk av tørrfisk og italienske mesterkokker vil undervise i tilberedning på italiensk av tørrfisk både for profesjonnelle og amatører under festivalen.
 
2. Røst vil stille ut of presentere 12 000 smaksprøver av tørrfiskprodukt.
 
3. Slow Food vil presentere internasjonale Presidia produkt på utstilling men også lansere de første norske Presidia kandidatene og fortelle om konseptet Slow Fish Village - som vil bli utviklet i Norge først.
 
4. Prof. Pronzati fra Genova vil fortelle om Tørrfisken og klippfiksen sin internasjonale renessane gjennom italiensk matkultur world wide.
 
5. Rolf Jensen fra Dream Society vil fortelle om framtidas krav til mat - med god historie.

Nasjonal konferanse - Erfaringer og muligheter for Norsk Tradisjonsfisk.

Fredag 10. juni 2005 - Fokus på markedsmuligheter
kl. 09.30 Registrering/kaffeservering - konferanserom Dreggen 8, SAS/Bryggehotellet.

Møteleiar - Anne Siri Brandrud, Kgl. selskap for Norges Vel.

kl.10.00 Velkomst v/Fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg, Hordaland fylkeskommune.
 
kl.10.15 Status og erfaringer fra arbeid og utvikling av NT-varemerke v/A. Stavland. Synspunkt fra en deltakerbedrift v/styreleder Tor Kyvik NT-varemerkeforening.
 
kl.10.50 Kystfiskarene sin rolle for økt verdiskaping i fiskeindustrien, med fokus på tradisjonsfisk produsenter. v/ Infosjef. Knut Arne Høyvik, Norges Fiskarlag.
 
kl.11.20 Spørsmål - diskusjon - svarrunde.
 
kl.11.30 COOP sin satsing på tradisjons- og kvalitetsmat. Erfaringer og muligheter for norsk kvalitetsfisk v/Tor H. Gundersen, disp. ferskvarer, COOP Norge.
 
kl.11.55 Spørsmål - diskusjon - pause / beinstrekk
 
kl.12.20 RBL-bedriftene og satsingen på tradisjonsmat og matopplevelser. Samarbeide og muligheter for Norsk Tradisjonsfisk v/Fredric Hald, RBL-Reiselivsbedriftenes Landsforening i Hordaland.
 
kl.12.40 Spørsmål, diskusjon.
 
kl.12.50 Introduksjon til lunsjen v/Astri Riddervold, etnolog/matkultur ambassadør.
 
kl.13.00 Tradisjonsfisklunsj i cafe Royal.
 
kl.14.00 Norske tradisjoner - sterke salgsargumenter v/Svein Berg, adm. dir. i EFF-Eksportutvalget for Fisk
 
kl.14.30 Hvordan bruke matkulturen på fiskerisektoren og kystkulturen for marin verdiskaping. v/ Ivar Kristiansen, Stortingets Næingskomite.
 
kl.15.00 Spørsmål og diskusjon
 
kl.15.15 Kaffepause
 
kl.15.30 Slow Food and Slow Fish - concept of international movement, role of Presidias and market consciousness and opportunities for Norwegian fish industry through quality production, skills and crafts. v/Silvia Monasterolo, Slow Food International.
 
kl.16.00 Italian food culture, world restaurants and international catering - the role and opportunities of Norwegian Traditional fish in Italian cuisine world wide, v/Prof. Virgilio Pronzati, Genova.
 
kl.16.30 Spørsmål og diskusjon - avslutning/oppsummering v/ møteleder.
 
kl.17.00 Slutt konferansedel dag 1.
 
kl.18.00 Deltaking på åpningen av Stoccafissofestivalen på Bryggen.
 
kl.20.30 Tradisjonsfiskmiddag/Festkveld i Håkonshallen sammen med deltakere og inviterte gjester til Stoccafissofestivalen.

Lørdag 11. juni 2005 - Fokus på tradisjoner og den gode historie til bruk både i fiskerinæringen og kystkulturmiljøene

Møteleder Ragnar Sandbæk, Fiskeridirektoratet.

kl.09.00 Velkomst - Om verdiskaping av kyst- og matkulturen på fiskerisektoren v/Georg Indrevik, Leder for Kultur- og resurssutvalget i Hordaland fylkeskommune.
 
kl.09.15 Betydningen av den gode historie i framtidas forbrukermarked med vekt på tradisjonsmat v/ Rolf Jensen, Chief Imagination Officer, Dream Company as.
 
kl.10.15 Kaffepause
 
kl.10.30 Hvordan gjennomføre en helhetlig kartleggingsprosess for å dokumentere, utøve og videreføre tradisjonskunnskapen til nytte for bevaring av vår kulturarv, kultur-minner og som grunnlag for næringsutvikling v/Atle Ove Martinussen, NHU-Norsk Handverksutvikling.
 
kl.10.50 Eksempler på kartleggingsarbeid - resultat og muligheter. Kartleggingsresultat brukt til nyskaping og levandegjøring av historiske kulturmiljø og fiskerisamfunnet i Sørvær v/ Eva Husby, leder HUT- Hasvik i Utvikling.
 
kl.11.30 Hvordan ta ibruk tradisjonskunnskapen i felleskap mellom fiskeindustri og regionalt museum for å profilere kvalitet, levende håndverkskunnskap og den gode historie, til kvalitetsproduksjon og profilering av klippfisken v/Knut Garshol, Klippfisk-butikken i Kristiansund.
 
kl.12.00 Kystens kulturmiljøer som grunnlag for økt verdiskaping - Samarbeid og virkemidler. v/Geir Tvedt, Riksantikvaren.
 
kl.12.20 Hvordan videreføre norsk tradisjonsfisk etter programmets slutt (2005). Hvordan samarbeide og skape resultater mellom fiskerinæring, reiseliv og kystkultur v/ programstyreleder for NT Alf Albrigtsen, regiondir. ved Fiskeridirektoratet i Trøndelag.
 
kl.12.45 Oppsummering og avslutning v/ møteleder.
 
kl.13.00 Tradisjonsfisklunsj i Cafe Royal

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her