Klassisk chilensk

Etter å ha vært på det norske markedet i 12-13 år må chilenske viner kunne kalles klassikere. Og ukens vin holder koken som en av de bedre. Uten at hundrelappen må overskrides.
Redaksjonen
16 August 2001 - 02:00

At Carmen Cabernet Sauvignon 1998/1999 (KK301283) til kr 98.00 betyr at du får mye vin for pengene er udiskutabelt. Ingen kompleks vin riktignok men mye god søt bærfrukt, både skogsbær og solbær, rund og middels fyldig, med hint av sjokolade, mint og krydder. Alle aromaene balanseres av bra friskhet. Og finishen er varm og krydret. Akkurat slik mange vil ha en rødvin. Og et godt følge til upretensiøs grillmat eller krydrete kjøttretter. Eller når du ønsker et glass varmende rødvin på terrassen eller i sofakroken.

Og chilenerne er eksperter i å lage slike lett-å-like-viner. Carmen ligger ikke tilbake. Her er det høy grad av profesjonalitet i alle ledd. Siste skudd på stammen til husets brede portefølje er serien Nativa. Foreløpig i to varianter, Cabernet Sauvignon og Chardonnay. Druene kommer fra Carmens egen vingård, Alto Jahuel i Maipo Valley, hvor det eksperimenteres med økologisk dyrkete druer. Stokkene til de aktuelle vinene ble plantet i henholdsvis 1990 og 1970 og det er ikke sprøytet eller benyttet kunstgjødsel siden 1994.

Et spennende prosjekt fra et land hvor stordrift er fristende innen alle typer jordbruk også vindruer. Vinene som kvalitetsmessig ligger et godt stykke over nivået for ukens vin er tilgjengelig i 98-utgaven, f.eks. Nativa Chardonnay 1999 kr 139.00 (45422) for den hvite, som er en hyggelig pris. Og det er de absolutt verdt, særlig når det er snakk om et økologisk produkt. Også selve fremstillingen tilfredsstiller kravene til et slikt produkt siden druene får gjære naturlig. Eneste ankepunktet er vel at det er benyttet fat av fransk eik som jo begynner å bli om ikke utrydningstruet så i alle fall sterkt beskattet og det er jo ikke i tråd med en "bærekraftig utvikling".

Men uansett: Stilen for begge vinen er selvsagt veldig Carmensk på reserva-nivå med mørk farge, moden frukt, en del fat og bløte tanniner/syrer. Men et godt alternativ for deg som kjører økolinja.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her