Konklusjon i polskandalen

Styret i AS Vinmonopolet har funnet grunnlag for å vurdere oppsigelse av 2 ansatte som følge av uønsket påvirkning, og grunnlag for å vurdere endringsoppsigelser for 3 ansatte. 4 ansatte får skriftlig advarsel. Administrerende direktør Knut Grøholt har st
Redaksjonen
11 Februar 2005 - 02:00

- Styret vil understreke at vi har behandlet to separate granskinger. Offentligheten har i stor grad sett disse sakene i sammenheng, men både de granskedes rolle og grunnlaget de er vurdert på er ulikt. Vi har behandlet hver sak individuelt, derfor er det naturlig at utfallet også er ulikt, understreker styreleder Harald Arnkværn.

Styret i AS Vinmonopolet har behandlet følgende saker:

1. Uønsket påvirkning av ansatte
Styret behandlet "Ekjord-saken". Som grunnlag for saksbehandlingen forelå det individuelle faktarapporter fra advokat Erling Grimstad vedrørende 15 butikksjefer/butikkansatte. I tillegg ble det fremlagt skriftlig arbeidsrettslig vurdering vedrørende hver enkelt foretatt av advokat Trond Stang, Advokatfirmaet Schjødt.

Vurdering
I Ekjord-saken var det blitt påpekt følgende forhold:
i) sponsing av enkeltutsalgs julebord i form av at alkoholholdige drikkevarer ble stilt til disposisjon
ii) gaver til Vinmonopol-ansatte
iii) regelstridige arrangementer for butikksjefer i form av invitasjon til Hankø Yacht Club med middag og overnatting
iv) regelstridig arrangement i form av golfturer
v) regelstridig deltagelse på idrettsarrangement m.v.

Ved styrets behandling ble hver enkelt ansatt vurdert individuelt og i forhold til den enkeltes overtredelse av Vinmonopolets etiske regler.

Vinmonopolets regler for tidsperioden er arbeidsreglement datert 22.11.1989, nytt arbeidsreglement datert 26.06.2001 samt Reglement fastsatt 08.02.2002.

Konklusjon:
På grunnlag av den foretatte individuelle vurdering vedtok styret at det
- for 2 ansatte ikke var grunnlag for noen reaksjoner
- for 4 ansatte skulle meddeles skriftlig advarsel for overtredelse av bedriftens regler
- for 3 ansatte skulle endringsoppsigelse vurderes
Endringsoppsigelse vil innebære at butikksjef blir oppsagt fra stillingen som butikksjef og tilbudt ny stilling som ekspeditør
- for 2 ansatte skulle oppsigelse vurderes
- 3 personer var ute av aktivt arbeid før tilfellene av uønsket påvirkning kom opp og foranlediger derfor ikke arbeidsrettslig reaksjon
- for 1 person er saken utsatt fordi faktum ikke var avklaret.

For en av de to som vurderes oppsagt foreligger det dissens i styret, i det et mindretall mente at endringsoppsigelse burde være tilstrekkelig.

I de tilfelle oppsigelse eller endringsoppsigelse skal vurderes vil det skje individuell behandling og saksbehandling etter arbeidsmiljølovens regler, - herunder drøftingsmøte etter aml § 57 før endelig vedtak eventuelt treffes. Styret gir administrasjonen fullmakt til å igangsette den prosess arbeidsmiljøloven. krever forut for vedtak om oppsigelse/endringsoppsigelse, samt eventuelt å fatte slikt vedtak.

De berørte er informert om styrets vedtak. Vinmonopolet har informert hver enkelt om sine rettigheter og muligheter for bistand, og tilbudt hjelp til den enkelte gjennom de støttetiltak Vinmonopolet selv kan tilby.

2. Administrerende direktør Knut Grøholts reiser
Styret i AS Vinmonopolet behandlet i styremøte 10.02.2005 forholdene rundt fire reiser foretatt av adm. direktør Knut Grøholt.
• Knut Grøholt med ektefelle ble invitert av Telenor og deltok på EM i Gøteborg i 1995. Dette var før Grøholt var ansatt i Vinmonopolet.
• Knut Grøholt med ektefelle ble invitert av Telenor og deltok på VM i Athen i 1997. Faktura stor NOK 3.500,- fra Telenor ble dekket av Knut Grøholt privat. Beløpet dekker kostnaden for flyreisen for ledsager.
• Knut Grøholt med ektefelle ble invitert av Jan Kåre Pedersen, Bravida, til OL i Sydney i 2000. De deltok på denne reisen. Bravida dekket alle utgifter.
• Knut Grøholt ble invitert av den italienske ambassade og deltok på en vinmesse i Verona, Italia, i 1996. Invitasjonen kom fra den italienske ambassaden og han fikk dekket alle utgifter til reise og opphold.

Styret har behandlet saken på grunnlag av faktumrapport fra Helge Kvamme, PricewaterhouseCoopers og arbeidsrettslig vurdering innhentet fra advokat Trond Stang, Advokatfirmaet Schjødt.

Vurdering:
Styret legger vesentlig vekt på at det er gått til dels lang tid siden reisene ble foretatt. Reisene til Athen og Sydney er rene relasjonsbyggingsreiser mellom næringslivsledere hvor Vinmonopolets kundeforhold til Telenor og Bravida var underordnet, og administrerende direktør hadde som følge av Vinmonopolets innkjøpsrutiner liten adgang til å påvirke kundeforholdet. Dessuten var turene kjent for styreleder. Styret er av den oppfatning at selskapets leder bør kunne delta i alminnelig relasjonsbygging blant norske næringslivsledere.

Når det gjelder reisen til Verona legger styret vekt på at denne skjedde etter invitasjon fra det italienske utenriksdepartement/italienske ambassade, og at det var en ren fagmesse hvor det var naturlig at administrerende direktør har deltatt, - og at kostnadene ble dekket av den italienske stat/messearrangøren og ikke av leverandører til Vinmonopolet.

Styret legger til grunn at administrerende direktør ikke har misligholdt sin arbeidsavtale ved å delta i de nevnte reiser.

Styret understreker at de reiser administrerende direktør har deltatt på er av en annen karakter enn der hvor enkeltansatte har fått bekostet reise av én enkelt leverandør av alkoholholdige varer. Påvirkning fra enkeltleverandører av alkoholholdige varer medfører risiko for forskjellsbehandling av leverandører til monopolvirksomheten.

Styret er videre av den oppfatning at Knut Grøholt har full tillit i sitt fortsatte virke som administrerende direktør i selskapet med sikte på å bringe bedriften videre, og at han har autoritet til å rydde opp i de øvrige forhold som nå er avdekket. Styret har ved denne vurdering også lagt vekt på de tiltak og den holdningsendring administrerende direktør har stått for, - herunder innføring av nye etiske regler (Reglement), informasjon i organisasjonen fra ledelsens side om dette og understrekning i årsrapporten for 2002 om viktigheten av korrekt opptreden, likebehandling av leverandører og merkenøytralitet.

Konklusjon:
Styret finner etter en samlet enstemmig vurdering å innstille overfor ansettelsesmyndigheten at Knut Grøholt fortsetter sin stilling som administrerende direktør i Vinmonopolet.

Knut Grøholt er informert om styrets vedtak.

3. Styrets videre håndtering
Styreleder Harald Arnkværn og nestleder Elsbeth Tronstad har i dag orientert Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten, saken er overlevert Arbeids- og sosialdepartementet til orientering og vurdering.

Ekjord AS
Firmaet Ekjord AS handlemåte overfor butikksjefer/butikkansatte er i strid med det regelverk firmaet har forpliktet seg til å følge overfor Vinmonopolet. Vinmonopolet har forholdet til Ekjord AS til vurdering, og vil innhente uttalelse fra advokat Frode Innjord, Advokatfirmaet Hjort, for å avklare hvilke reaksjonsalternativer som foreligger.

Videre undersøkelser
Styreleder har i dag overlevert Arbeids- og sosialdepartementet skriftlige redegjørelser for styrets behandling og konklusjoner i tilknytning til henholdsvis adm. direktør Grøholts fire nevnte reiser og "Ekjord-saken".

Det er avklart med advokat Erling Grimstad og advokat Trond Stang at man på grunnlag av indikasjoner mottatt i forbindelse med arbeidet med Ekjord-saken, vil foreta undersøkelser overfor ansatte og andre konkret angitte leverandører av alkoholholdige varer. Disse undersøkelsene vil starte umiddelbart. Administrerende direktør vil løpende rapportere til styreleder om dette arbeidet.

- Vinmonopolet står i en særstilling når det gjelder krav til klarhet, forståelse og etterlevelse av etiske regler. Dagens beslutninger er et skritt i videreføringen av styrets mangeårige arbeid på dette området, og det skal ende med at ingen finner grunnlag for å trekke vår etiske standard i tvil, fastslår styreleder Arnkværn.

Oslo, 11. februar 2005

Kilde: Vinmonopolet

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her