Kraftpakker fra sør

Det er på tide å få øynene opp for de seriøse vinene fra Sør-Italia. Du blir ikke skuffet selv om investeringen er større.
Aase E. Jacobsen
31 August 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det velrenommerte italienske vinhuset Antinori prøver sør i Italia å kopiere sin 850-årige suksess fra Toscana. Derfor satses det på en langt mer seriøs linje enn hva det generelle inntrykket Sør-Italia har gitt og til dels fortsatt gir. Mens en stor andel av vinen derfra kommer til landet i bokser eller med en prislapp under åtte tiere for en flaske, konkurrerer Antinoris Puglia-satsing, Tormaresca, i det øvre prissjikt. Ganske nær smertegrensen for hva nordmenn er villige til å betale for en vin fra et mindre prestisjefylt område. Men Tormaresca-vinene forsvarer sin pris meget godt. For dette er massive saker som minner lite om både den jevne søritaliener og ikke minst om produsentens toscanske viner.

Godt til rustikk mat
Masseria Maìme Negroamaro 2001/2003 (47476) er laget av negroamaro, en av de viktigste druene i det sørlige Italia. Mørk og bitter antyder druens navn, og det holder fint stikk. Her er mengder av mørke toner fra svarte kirsebær og søte mørke bær, mørk sjokolade og mokka. Smaksanslaget er bløtt, men bløtheten varer ikke lenge. Gode tanniner og syrer tar over, men ikke overhånd, for her er det svært fyldig og konsentrert frukt, mot slutten gjør den karakteristiske bitterheten samt snev av animalskhet seg gjeldende. En vin som trenger kraftige retter med rødt kjøtt, gjerne braisert.

Negroamaro blir sjelden elegant, og det er heller ikke denne vinens karakter, men derimot et godt eksempel hvor mye kraft druen gir under optimale forhold. En rimeligere tolkning av druen finner vi i Tormaresca Negroamaro Cabernet 2004 (33621). En moderne utgave med varme toner av mørke bær, også noe rødt, samt snev av animalskhet i duften. Starten er bløt med kjøttfull frukt, bra syrer og tanniner, de samme tonene som i duften kommer igjen i ettersmaken, og særlig bitre kirsebær. En kjempefin matvin til det meste av grillmat og enkle litt rustikke retter.

Mykere alternativ
Antinori forsøker å demonstrere Puglias storhet også med andre druer. Torcicoda Primitivo 2001/2003 (47475) og Bocca di Lupo Castel del Monte 2001/2002 (47481) er vellykkete forsøk med henholdsvis primitivo og aglianico. Nå er sistnevnte drue mest vanlig i Campania, nabofylket til Puglia, men Bocca di Lupo demonstrerer klart at den gjør en god figur også her. En svært konsentrert og moderne tolkning med duft av mørke bær, fat, varme jordsmonnstoner og røyk. Smaksanslaget er elegant med gode tanniner og syrer samt en del bittertoner som får følge av søte mørke bær i ettersmaken. En svært allsidig vin til rødt kjøtt, gjerne and, når du vil ha skikkelig kraft i vinfølget.

Primitivo'en er noe mykere og rundere i stilen, men fortsatt en svært seriøs vri på denne etter hvert så populære søritalienske druen. Her er også litt røde bær inne i bildet i tillegg til søte mørke bær, jordsmonn og fat. Anslaget er bløtt med stor bærfylde og -sødme, som holdes oppe av fine syrer og tanniner, avslutningen er svært innsmigrende med masse søte mørke bær. Valget for deg som synes negroamaro- og aglianicovinenes bitterhet blir for tøff. Denne vinen, i motsetning til de andre, kan du nemlig nyte uten mat selv om den er aller best sammen med en god biff, gjerne grillet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her