Lag lekker iskaffe

Salget av iskaffe har eksplodert både i butikk og på café. Lag din egen lekre og leskende iskaffe hjemme på kjøkkenet. Vi gir deg oppskrifter du enkelt fikser selv.

Varme sommermåneder fører til rekordinntak av kald kaffe og te. Konsulent Ann-Helen Johansen i Norsk Kaffeinformasjon gleder seg over at salget av iskaffe har eksplodert. Hun sier at folk også kan nyte iskaffe i sin egen hage eller i godstolen foran fjernsynet.

- Mange tror at de trenger espressomaskin for å lage iskaffe hjemme, men vanlig kaffe går like bra, sier Johansen.

Amerikansk trend
Det var først i forfjor at iskaffe tok av i Norge. I 1990 økte nemlig salget i dagligvarehandelen med 67 prosent, ifølge en markedsrapport fra analysebyrået AC Nielsen. I USA har det vært populært å lage iskaffe hjemme i flere tiår. Der borte er det vanlig å kjøle ned kaffen med isbiter av kaffe, og så blande i litt melk og sukker.

Johansen mener at vi kan lære av amerikanernes iskaffevaner.
- Iskaffe kan med hell serveres både som aperitiff og dessert, og som et alkoholfritt alternativ. Bruk vanlig sterk kaffe som er fersk, sier hun, og går i gang med å lage iskaffe basert på sine nyeste oppskrifter.

Fort gjort
- Rør gjerne sukkeret ut i den varme kaffen først. Hvitt sukker løser seg lettest opp, sier Johansen. Hun heller kaffe i blenderen sammen med jordbær og isbiter. - Hvis du har oppi en liten skvett fløte, får iskaffen en rundere smak, forteller Johansen.

Ann-Helens iskaffeoppskrifter:

Iskald jordbærdrøm

Ingredienser

1 stort glass med isbiter
7-8 stk søte norske jordbær
2 dl sterk kaffe
3-4 ss sukker

Fremgangsmåte

Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte. Pynt - litt sitronmelisse og jordbær.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Skogsbris

Ingredienser

1 stort glass med isbiter
100-150 gram blåbær
1½-2 dl sterk kaffe
3-4 ss sukker (norske blåbær trenger litt mindre sukker)
2-3 cl sjokoladesaus

Fremgangsmåte

Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Morellnøtt

Ingredienser

2 store glass med isbiter
100-150 g søte moreller
2-3 dl sterk kaffe
4-5 ss sukker
2-3 cl hasselnøttsirup for å fremheve smaken av moreller.

Fremgangsmåte

Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Kald sommerfristelse

Ingredienser

2 store glass med isbiter
½ banan
6 stk jordbær
2 dl sterk kaffe
2-3 ss sukker

Fremgangsmåte

Bland til jevn masse i blender eller food processor. Smak til med fløte.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Iskaffe med Daim

Ingredienser

2 store glass med isbiter
1 enkel daim eller daimkuler
2 dl sterk kaffe

Fremgangsmåte

Bland til jevn masse i blender eller food processor. Fyll opp med melk. Smak til med fløte og evt. litt karamellsirup. Pynt med daimkuler.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Long Island Iskaffe

Ingredienser

1 stort glass isbiter
¾ fullt med farris

Fremgangsmåte

Fyll opp med sterk kaffe. 2 cl aprikossirup og  1 cl vaniljesirup (evt. utkok fra aprikoser med sukker og vann).

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Ismokka

Ingredienser

1 stort glass isbiter
1 dl sterk kaffe
4 cl sjokoladesaus
2 ss sukker

Fremgangsmåte

Fyll opp med melk - rør rundt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Isfrappé

Ingredienser

1 stort glass isbiter
1½ dl sterk kaffe
1-2 ss sukker

Fremgangsmåte

Rist i en shaker til det skummer - hell tilbake i glasset. Fyll opp med melk. Smak til med fløte.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Tekst og foto: Henning Poulsen/Newswire.
Kilde: Norsk Kaffeinformasjon.
Revidert utgave av artikkel publisert første gang 15. juli 2001

Forsiden akkurat nå

Til toppen