Må lage verdens beste barnemeny for å vinne

Må lage verdens beste barnemeny for å vinne

Den norske Bocuse d’Or-kandidaten Filip August Bendi har fått en ekstra utfordring foran verdensfinalen i januar 2023.
22 November 2022 - 11:18

Bocuse d’Or gjør en oppsiktsvekkende vri og erstatter tallerkenretter med «Feed the kids», der kandidatene må komponere en treretters meny for barn og med squash som hovedråvare.

- Dette er både et overraskende og spennende grep. Sunn og næringsrik mat for barn, laget på et nivå denne konkurransen krever, er en skikkelig utfordring som jeg gleder meg til å komme i gang med, sier Filip August Bendi, Norges kandidat i konkurransen.

 - Å lage mat til barn og unge krever noe helt annet enn å lage mat til voksne, både med tanke på smak, tekstur og presentasjon, men vi satser selvfølgelig på å imponere både små og store matkritikere i Lyon, sier han.

Team Norway Fv: Sven Erik Renaa, Filip August Bendi, Leon Haarberg Nilsen og Christopher W. Davidsen. Foto: Stian Broch

Mesterkokk Filip August Bendi har samlet et stjernelag til å bistå ham under konkurransen i Lyon i januar. Coach er Christopher W. Davidsen, som tok sølv i konkurransen i 2017 og i dag leder Speilsalen i Trondheim, Leon Haarberg Nilsen er commis og Sven Erik Renaa er lagleder. Teamet har allerede stått flere måneder på treningskjøkkenet under Keppler-stjernen på Gardermoen og jobbet med fatoppgaven der sjømat skal spille hovedrollen.

- Her retter Bocuse d’Or virkelig blikket fremover. I 2021 var temaet take-away på restaurantnivå, mens i år velger organisasjonen å rette søkelyset på sunn og smakfull mat for barn og unge. Dette er en vanskelig målgruppe, mange av deres matvarer formes av ulike typer fastfood, og dette vil bidra til å øke oppmerksomheten og kreativiteten på verdens barnemenyer, slik at barn og unge får ta mer del i gode kokkers evne til å lage god, fersk og sunn mat – men på de unges premisser, sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

Den perfekte oppgaven for oss
Til den spektakulære fatretten er det sjømat som er hovedingrediens. Det norske laget er storfornøyd med årets råvareutvalg. Breiflabb, blåskjell og kamskjell er kjente råvarer for de norske kokkene.

Forrige gang sjømat var hovedingrediens til fatretten i Verdensfinalen Bocuse d’Or, var i 2005. Det er tillegg obligatorisk å lage to garnityrer på tallerkenen, samt én på siden som setter søkelyset på en særskilt nasjonal råvare fra deltakerlandet.

– Geografisk identitet er viktig i konkurransen, og Filip jobber iherdig med å sette sitt personlige og nasjonale preg på rettene han skal servere, sier Christopher W. Davidsen, coach for Team Norway. 

Når Filip August Bendi og hans team inntar konkurransekjøkkenet i Lyon 22. januar, har han og teamet lagt mer enn ett år med forberedelser på treningskjøkkenet bak seg.

Kanskje Team Norway har noe å lære om hva barn liker av Linea Bertelsen, kandidat i Årets kokkespire Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi

Forberedelsene inkluderer alt fra teknisk- og grafisk design av utstyr og serveringsmateriell, til å plukke fra hverandre og bygge opp igjen hundrevis av idéer til løsninger og kombinasjoner av råvarene som inngår. Det ryktes at det også vil være unge smaksdommere der, og arbeidet fremover må inkludere tenkning rundt barn og unges smakspreferanser. Det gir et lag til på kreativitet og testing, og bidrar til å øke kompleksiteten ytterligere.

Team Norway skal i ilden på konkurransens første dag i kjøkken nummer én, 22.januar fra kl. 08:00. De som ikke får anledning til å reise til Lyon i januar, vil kunne følge Norge og de 23 konkurrentene på stream med kommentatorer.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her