Lakserekord

Det norske kokkelandslagets innsats for norsk laks hvor 141 retter ble komponert på fattige 7 timer fortjener større oppmerksomhet enn stuntet har fått. Derfor finner du her et knippe lettlagete og velsmakende retter med laks i hovedrollen.

De 141 rettene finnes i en kokebok som ble trykket i 3000 eksemplarer og utsolgt i løpet av to dager, og som ikke kommer ut i nytt opplag. Evenementet eller rekordforsøket fant sted under Storhusholdningsmessen på Sjølyst i Oslo og skaffet Stiftelsen Nordlysfondet, som jobber for kreftsyke barn, og Foreningen for hjertesyke barn 250 000 kroner hver. All arbeidsinnsats fra kokkelandslaget, Bengt Wilsons fototeam - som tok ett bilde hvert tredje minutt - og trykkeriet PDC Tangen var gratis. Det var også råvarene fra BAMA, Augusta Arnesen, Tine, Carl Evensen, Køltzow og Ewos samt tjenester fra et kobbel av andre bedrifter og enkeltpersoner. Til sammen 120 personer var engasjert i de 46 hektiske timene det tok å lage boken. Markedsverdien av innsatsen er drøyt 2 millioner. En skikkelig bransjeinnsats som det kom mye matnytte og glede ut av.

Initiativet til kokeboken er allestedsnærværende Bengt Wilson som for øvrig er kokkelandslagets altmuligmann og store beskytter. Wilson stod også bak det forrige rekordforsøket i 1995 som hadde kvernet kjøtt som tema. Det var for øvrig et nordisk samarbeidsprosjekt med kokketeam fra alle fem land. Det er neppe siste gangen Wilson drar i gang en slik innsamlingsaksjon selv om han er engasjert i to nye restaurantprosjekter i Oslo. - Med dagens teknologi vet jeg at vi kan gjøre jobben enda raskere, så jeg ser ikke bort fra at vi trår til igjen når neste anledning byr seg, sier Wilson. Som forklarer valget av laks som en av de mest fleksible råvarene som tenkes kan. At det stemmer er lett å se for det er enorm variasjon blant de 141 rettene i boka.

Det hele startet i 1992 - også da med laks som råvare - da Wilson ble bedt om å finne på noe i forbindelse med det årets Storhusholdningsmesse. - Siden datteren min var født med en nyre for mye, hadde jeg vandret ut og inn av barneavdelingen på sykehus og sett med selvsyn hvilken trist skjebne de mange hjertesyke barna led. Jeg brant for å kunne bidra og grep begjærlig denne sjansen, forteller Wilson.

- Det er en glede å kunne bidra med det vi kan best, nemlig å lage mat. Alle som har kjøpt kokeboken har dessuten gitt sine kroner til noen som virkelig trenger dem. Og vi har møtt en utrolig stor velvilje før og under gjennomføringen av dette stuntet. Totalt har disse prosjektene gitt 1,5 millioner til et mer meningsfylt liv for syke barn, avslutter Wilson.

Salat med asparges og bokhvetenudler

1 porsjon

50 g bokhvetenudler
100 g laksefilet i terninger
2 ss appelsinjuice

Marinade:
2 ss limejuice
1 ss soyasaus
2 ts østerssaus
2 ts sesamolje
2 ss olivenolje

1 ts hakket frisk koriander
50 g aspargestopper
assortert salat
salt og pepper
Kok nudlene etter anvisningen på pakken. Avkjøl. Bland ingrediensene til marinaden. Ha lakseterningene i marinaden og la dem trekke ca 10 minutter. Hell litt marinade på tallerkenen, deretter nudler og laks. Topp med salat.

Drikkeforslag: Enten den serveres som lunsjerett eller som forrett passer det godt med et glass kaldt lyst øl eller en god og fruktig hvitvin som spanske Hermanos Lurton 1999 kr 89,90 (varenummer 13048, basisutvalg/bestillingsutvalg).

Laks i østersbuljong

1 porsjon

Østersbuljong:
1 ss østerssaus
3 dl vann
1 sitrongress, finkuttet
½ rød chilipepper, finkuttet
½ gulrot i tynne skiver
¼ fennikel i skiver
1 shitakesopp, finkuttet
2 skiver lime
1 vårløk, finkuttet

100 g laksefilet i terninger
hakket gressløk
kjørvel

Kok alle ingrediensene til buljongen et par minutter. Legg laksefileten rå i tallerkenen, fordel grønnsakene fra buljongen over og helle til slutt den rykende varme buljongen over. Dryss over gressløk og pynt med kjørvel.

Vinforslag: En hvitvin med god fruktsødme og fin friskhet må til som Tokay Pinot Gris Cuvée Particuliere 1997 kr 129,00 (varenummer 31326, bestillingsutvalg) fra Paul Zinck .

Fish !amp! Chips

1 porsjon

2 bakepoteter
300 g laksefilet i store biter
2 ss brødrasp i eggehvite
salt og pepper
4 ss remulade
1 ss kapers, hakket
½ ss estragon, hakket
1 ss kapers, hele
Skjær potetene i strimler og frityrstek dem. Vend laksebitene i brødrasp med salt, pepper og eggehvite. Frityrstek laksen og deretter kapers. Bland remuladen med kapers og estragon. Anrett på tallerken med remulade, frityrstekt kapers, finhakket estragon og rødsvinseddik.

Drikkeforslag: Kaldt øl er perfekt til. Vil du ha vin, er denne et rimelig og godt alternativ, Pucela Viura Sauvignon Blanc 1999 kr 82,20 (varenummer 33079, bestillingsutvalg), en enkel men frisk hvitvin fra Castilla y Leon i Spania.

Røykelakssalat Lyonnaise

2 porsjoner

6 små tynne røykelaksskiver
olivenolje
grovpepper
50 g bacon i terninger
2 posjerte egg (6-7 minutter)
1 loffskive i terninger
assorterte grønne salater
vinaigrette

Stek røykelaksskivene i olivenolje. Stek baconterningene og legg dem på kjøkkenpapir. Stek loffterningene. Fordel lakseskivene på store tallerkener. Drypp olivenolje og kvern pepper over. Legg på posjerte egg. Fordel salat, loff- og baconterninger over. Drypp vinaigrette (olivenolje og sitron/rødvinseddik) over. Kvern litt mer pepper over til slutt.

Drikkeforslag: Lyst øl er forfriskende til denne utmerkede lunsjretten, men også en hvitvin med OK frukt og middels fylde som Heim Sylvaner Réserve 1997 kr 88,70 (varenummer 11172, bestillingsutvalg) eller en annen rimelig vin som Simonsig Chenin Blanc 1997/1998 kr 85,30 (varenummer 10060, bestillingsutvalg).

Grillet laks med petis pois og salatsbayonne med soyasjy

1 porsjon

260 g laksefilet med skinn
½ finsnittet hodesalat
30 g petits pois
1 ss smør
gressløk
salt og pepper

Soyasjy:
½ dl soyasaus
1,5 dl brunet smør
1 finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ts strimlet bladpersille
1 ts strimlet basilikum

Sabayonne:
1 eggeplomme
½ dl vann

Laksestykkene grilles på skinnsiden ca 5 minutter. Løsne skinnet og grill litt til på innsiden slik at det blir helt sprøtt. Legg til side. Salat og petits pois blansjeres i godt saltet vann. Smelt smør og ha i salaten, ertene og litt gressløk. Smak til med salt og pepper.
Soyasjy: Brun smøret og ha i soyasausen. Ha i sjalottløk, hvitløk, persille og basilikum.
Sabayonne: Visp eggeplommen i kaldt vann. Varm forsiktig under visping. Rør sabayonne-sausen inn i salatblandingen.
Anrett salaten på tallerkenen med laksefileten oppå. Det grillede lakseskinnet legges løst på toppen. Soyasjyen helles rundt.

Vinforslag: En smaksrik rett som trenger en fyldig hvitvin med god friskhet som Meursault-Charmes 1er Cru 1998 fra René Monnier kr 359,60 (varenummer 33255, bestillingsutvalg). Et rimeligere men fortsatt godt alternativ er Freinsheimer Oschelkopf Riesling Spätlese 1996 kr 119,80 (varenummer 6444, bestillingsutvalg). Vil du ha rødt til, er en saftig burgunder utmerket til som Santenay Rouge 1998 fra Marc Colin kr 183,90 (varenummer 7262, bestillingsutvalg).

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Bengt Wilson

Forsiden akkurat nå

Til toppen