Mer enn saft

Det er fellesnevneren for de ni beaujolais nouveau-ene som er smakt i år.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Og kvaliteten er veldig jevn. Beaujolais nouveaus rykte om å være halvgjæret saft stemmer så absolutt ikke for vinene som er tilgjengelig i Norge. De er rene og friske og med både god rødvins- og gamaykarakter .
Selvsagt kan de ha godt av å ligge en stund til, men det skulle jo bare mangle, det er tross alt bare et par uker siden de fortsatt var i gjæringstankene.

Godt syre og frukt
Noen kaller 2010 en heldig årgang siden været var veldig godt under innhøstningen som for øvrig ble noe forsinket på grunn av kjøligere forhold tidligere i år. Vesentlig senere enn fjoråret som på sin side hadde en tidlig høst.

Sen innhøsting kan gå på bekostning av syrenivået, som er veldig viktig for en drue som gamay som ikke har mye tanniner å støtte seg på. Men det skjedde ikke i år, og de ni vinene jeg har smakt kjennetegnes av svært god syre. Men også nok frukt til å balansere syren. 2009 var kanskje en tanke fyldigere.

Trenger mat
Den sene innhøstningen, som i Beaujolais foregår utelukkende for hånd, gjorde at mange produsenter slet med å få vinen tappet og klar til årets beaujolais nouveau-feiring som finner sted på torsdag denne uka. Eller rettere sagt fra og med kl 00.00 natta før, det er da årets vin frigjøres. Via polet er den imidlertid først tilgjengelig når dørene åpnes torsdag morgen.

I Norge er feiringen langt mer avslappet enn i Frankrike, men selv der når den ikke de samme høyder som for 20-50 år siden. Men det er etter min mening alltid forbundet med en viss spenning å få den aller første smak på hvordan vinhøsten blir. Dessuten er beaujolais nouveau alltid en billig fornøyelse. Husk imidlertid å servere noe å bite i ved siden av, den høye syren trenger noe å jobbe med.

Siden beaujolais nouveau er en sesongvare, er den ikke tilgjengelig gjennom det vanlige bestillingssystemet, men oversikt over hvilke pol som tar inn de forskjellige vinene får du ved å klikke på lenken under hvert produkt nedenfor.
Vi gjør oppmerksom på at denne informasjonen ikke vil være helt fullstendig før torsdag morgen.
 

Bombay Collins

Produsent:
Trenel Fils
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Burgund - Beaujolais
Pris:
134,90 kr
Varenummer:
41551
 

Bombay Collins

Produsent:
Trenel Fils
Utvalg:
Spesialbestilling
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Burgund - Beaujolais
Pris:
139,90 kr
Varenummer:
47959
84 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Jean-Paul Brun Beajoulais Noveau Cuvee Premiere 2013

Produsent:
J. P. Brun
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
132,90 kr
Varenummer:
58041
84 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Jean-Paul Brun Beajoulais Noveau l'Ancien Vieilles Vignes 2013

Produsent:
J. P. Brun
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
139,90 kr
Varenummer:
58040
85 Poeng
Les smaksnotatene »
 

San Fransisco

Produsent:
Domaine de la Plaigne
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
90,30 kr
Varenummer:
58042
85 Poeng
Les smaksnotatene »
 

50 p

Produsent:
Georges Duboeuf
Utvalg:
Spesialbestilling
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
119,90 kr
Varenummer:
46178
83 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Caipirinha

Produsent:
Georges Duboeuf
Utvalg:
Spesialbestilling
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
46179
84 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Aule Baule

Produsent:
Joseph Drouhin
Utvalg:
Spesialbestilling
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
145,00 kr
Varenummer:
49840
85 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Bloody Mary

Produsent:
Joseph Drouhin
Utvalg:
Spesialbestilling
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
149,00 kr
Varenummer:
49839
85 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Forsiden akkurat nå

Til toppen