Mye godt for whiskyelskere

Utvalget av maltwhiskyer, og spesielt single malt, som for mange er det eneste interessante, er i dag svært bra. Den som ikke finner sin favoritt her, har sær smak. Apéritifs store test av i alt 40 maltwhiskyer hjelper deg å finne frem til dem som passer
Redaksjonen
29 August 1997 - 01:28

Selvsagt mangler det noen vesentlige produsenter i testen som omfatter 25 forskjellige destillerier av i alt 80 operative bare i Skottland. Springbank er vel en av de viktigste testenmangler. Men Apéritifgrunn til å tro at det ikke lenge før også denne øywhiskyen, nærmere bestemt fra Campbeltown, er på plass.
 
For nettopp Islay ('aila) representerer etter mange whisky-kjenneres mening det ypperste. Ikke uventet ligger whiskyer derfra helt i teten. Fem stjerner oppnår både Laphroaig 10 år og Lagavulin 16 år. Macallan fra Speyside, et annet sentralt område for single malt, setter også ettertrykkelig spor etter seg med 25 år, 18 år og 12 år gammel. Glendronach 15 år er en annen Speyside med karakter. Og det siste har Orknøy-whiskyen Highland Park i masser.
 
Testen omfattet også doublewood, altså whiskyer som er lagret på to ulike fat. Vinneren i denne kategorien er Balvenie. I gruppen cask strength whiskyer klarte ikke panelet å bli enige om en vinner. Til det er de tre deltakende produktene altfor forskjellige. De er alle verdt å stifte nærmere bekjentskap med.
 
Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smaker Remi Madsen, kjellermester på Hotel Continental sammen med Per Arlov, sekretær i Norsk MaltWhisky Lag.
 
Testen, som ble gjennomført 23. juli, omfatter alle tilgjengelige listeførte (basis-, test- og bestillingsutvalget samt noen som er til vurdering hos importørene) maltwhiskyer fra Skottland og Irland. Whiskyene ble smakt i grupper etter område (samt doublewood og cask strength som egne grupper) og i stigende prisrekkefølge. Panelet fikk ingen opplysninger om produktene, utover kategori, før smaking. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte whiskys identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet
God kvalitet
Middels kvalitet
Under middels kvalitet
Bør unngås
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av den enkelte whiskys kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke whiskyer som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 

Apéritifs whiskysmakere: Remi Madsen og Per Arlov
 
Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
Meget gode kjøp
Laphroaig 10 Y. O. 5794 kr 373
Lagavulin 16 Y. O. Malt 4644 kr 406
- Highland Park 12 Y. O. 127 kr 375
- Glendronach 15 Y. O. Malt 30313 kr 408
- The Macallan 7600 kr 408
+ Balvenie Doublewood 12 Y. O. 30218 kr 362
+ Bowmore Islay Malt 12 Y. O. 7614 kr 354
+ Talisker 10 Y. O. Malt 4680 kr 405
- Scottish Pride 12 Y. O. Pure Malt 116 kr 303
Gode kjøp
+ Balvenie Single Barrel 15 Y. O. 30219 kr 426
+ Glenfiddich Cask Strength 15 Y. O. 30220 kr 426
+ Glenfarclas 105 Cask Strength 34568 kr 428
The Glenlivet 12 Y. O. 129 kr 355
Cragganmore 12 Y. O. Malt 4649 kr 388
Glenkinchie 10 Y. O. Malt 4637 kr 395
- Bowmore Legend Single Malt 6403 kr 334
- Aberlour 10 Y. O. 6274 kr 351
- Balvenie Founders Reserve 10 YO 30217 kr 357
+ Glenfarclas 10 Y. O. 34569 kr 296
 
Her finnner du beskrivelsene av samtlige whiskyer
Les mer:
Dette er maltwhisky
Whiskyregioner og kjente merker

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende
Dagens rett

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende

Helstekt kylling fylt med løkstuffing som her og piffet opp med rosmarin, blir både saftig og velsmakende og metter mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil
Dagens rett
Kveite med olivenoljesaus, saltkokte småpoteter og gulrotpuré

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil

Kveite er kanskje den flotteste fiskesorten du kan ønske deg på kjøkkenet. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende
Dagens rett

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende

Helstekt kylling fylt med løkstuffing som her og piffet opp med rosmarin, blir både saftig og velsmakende og metter mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil
Dagens rett
Kveite med olivenoljesaus, saltkokte småpoteter og gulrotpuré

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil

Kveite er kanskje den flotteste fiskesorten du kan ønske deg på kjøkkenet. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv
Dagens rett

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv

Om grilling står på agendaen i helgen, prøv disse spydene. De er supre som forrett til den store grillfesten eller som egen rett til kveldskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her