Ny stjerne er født

21 år gamle Robert Lie imponerte så vel dommere som publikum under finalen i NM for vinkelnere i Stavanger, og det så mye at han gikk seirende ut av konkurransen som for øvrig er den beste noensinne.
Aase E. Jacobsen
30 Mars 2003 - 15:16

Det er ingen tvil om at Robert Lie fra Statholdergaarden er landets heteste vinkelnernavn etter at han stakk av med seieren i NM for vinkelnere den 29. mars i Stavanger. Sin unge alder til tross demonstrerte han en imponerende faglig kunnskap samt en naturlig sjarm og overbevisning i presentasjonen av så vel vinforslag som blindsmaking. Og det altså i sin aller første vinkelnerkonkurranse.

To ganger norgesmester Dan Lystad måtte se seg slått av sin tidligere kollega, men skjerper nok sansene og kunnskapene til neste dyst hvor de to møtes som er nordisk mesterskap i august i Oslo, samt Trophée Ruinart senere på høsten.

Tredjemann i finalen er også en nykommer med stort potensial, Pontus Dahlstrøm, som til daglig arbeider på Bagatelle. Han ble for øvrig nummer to i Young Sommelier of the Year i fjor. Siden han er finsk statsborger, kan han ikke representere Norge i internasjonale konkurranser.

Årets NM går inn i historien som det beste så langt. I den forstand at aldri før har så mange demonstrert så høyt faglig kunnskapsnivå. Til sammen 11 kandidater deltok i semifinalen som omfattet teoretiske spørsmål, skriftlig blindsmaking og mat- og vinkombinasjon samt åpning av en flaske musserende vin. Finalen bestod av en quiz med 15 spørsmål hvor de tre kandidatene fikk fem sekunder på å svare på hvert spørsmål og for åpen scene. Deretter skulle en seksretters meny vinsettes og en rødvin dekanteres. Til slutt blindsmaking av tre røde viner og fem typer brennevin.

Arrangør av NM for vinkelnere er Den Norske Vinkelnerforening. Juryen bestod av Arne Ronold, Lasse Solum Jønsson, Christopher Moestue, Craig Whitson, Karl M. Lillevik og Frank Massard fra Torres som var hovedsponsor.

NM vinkelner 2003 plasseringer, viner og plasseringer
1: Robert Lie, Stadtholdergaarden
2: Dan Lystad, Le Canard
3: Pontus Dahlström, Bagatelle
 
Øvrige deltakere
w Laila Skorge, Restauranthuset Straen
w Trude Rinaldo, Cafe de France
w Emil Heimdal, Craigs Kjøkken
w Ken Petter Kristiansen, Timbuktu
w Jan Ole Johannessen, Jans Mat og Vinhus
w Vegard Furulund, NB Sørensen
w Xavier Goursaud, Lucullus
w Kjell Ove Almeland, Primo Restaurant
w Jens Blom, B&M Briskeby
w Werner Nymo, B&M Briskeby
w Line Ellefsen, B&M Trondheim
w Paul Walderhaug, Finnegaardsstuene
w Christian Nielsen, Olivenlunden
w Ludovic Riaute, Bardøla

Viner i blindsmaking - semifinale
w Chateau Coucheroy 2001, A. Lurton
w Chablis Premier Cru Mont de Milieu 1998, La Chablisienne

Åpning av musserende vin - semifinale
w Parxet Brut Nature
w Cremant de Bourgogne, Cave de Bailly
w Codorniu Brut
w Blue Nun Gold Edition
w Deinhard Lila Riesling Brut
w Gran Barón Cava Brut
w Langlois Crémant de Loire

Dekantering - finale
w Torres Gran Coronas 1998
 
Blindsmaking - finale
w Los Vascos Cabernet Sauvignon 2001, Dom. Barons de Rotschild (Lafite)
w Crozes-Hermitage La Petite Ruche 1999, M. Chapoutier
w Barbaresco 1997, Produttori del Barbaresco
w Four Roses Bourbon
w Cruzan Singel Barrel Estate Rom
w Hennessy XO
w Ch. de Laubade XO
w Aquavit Likør

Foto: Eva Brænd

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her