Polet er i fare

Nedgangen i BU-salget truer Vinmonopol-ordningen.
Aase E. Jacobsen
31 August 2011 - 16:23

Importørene opplever til dels dramatisk svikt i salget av BU-varer. Det er spesielt tydelig i de mest velassorterte butikkene som CC Vest, Norges største vinbutikk.

Svikten skyldes først og fremst en innstramming i hvor mange produkter disse butikkene kan ha i sin lokalliste.

Moestue Grape Selections er en av landets største importselskaper og storleverandør til CC Vest. I perioden 1. halvår 2011 sammenlignet med samme periode i 2010 gikk salget av bestillingsvarer (BU) gjennom CC Vest ned med 43 prosent i følge importørens egen rapport.

- Grunnlaget er kanskje noe tynt, men riktig, og den negative trenden kan jeg bekrefte, sier Christopher Moestue.

Prisene presses opp
Martin Paulsen i Best Buys har nå bare 13 BU-varer igjen hos CC Vest, mot mangfoldig ganger flere tidligere.

- Vinmonopolet tvinger mangfoldet i BU i knestående stilling da grunnlaget for å holde på med BU sakte men sikkert strupes. Konsekvensen vil trolig bli et BU med mer kommersielle produkter og dyrere "nisje"-viner da lavt salg tvinger prisene oppover, på grunn av økte logistikkostnader og lav turnover, slår han fast.

Apéritif har bedt Vinmonopolet om en rapport for salg av BU-varer i den samme butikken og i samme periode, men polet kan eller ønsker ikke å komme med en slik, bortsett fra en bekreftelse at antall BU-produkter som er tilgjengelig for lokallisteføring har gått ned fra 400 til 280.

Les også: Tenker bare lønnsomhet

Strider mot EØS
Det er tydelige tegn på at det sviktende salget av BU-varer er en konsekvens av vanskeligere markedstilgang. Som igjen er en følge av Vinmonopolets endrete sortimentsstruktur og praksis. Noe som er i strid med EØS-reglenes krav.

Statssekretær Ragnhild Mathisen i Helse- og omsorgsdepartementet er klar i sin tale:
"Helse- og omsorgsdepartementet forutsetter at Vinmonopolet følger de lover og forskrifter som omhandler dette, og at de opererer innenfor rammebetingelser gitt av departementet. Innenfor dette har styret og selskapet ansvar for avgjørelser knyttet til drift og nærmere organisering innenfor disse rammene. Vinmonopolet skal sørge for at produsenter og produkter gis tilgang til markedet på like vilkår. Dette innebærer ikke at alle produkter som produseres skal ha rett til hylleplass i alle utsalg, men at produkter og produsenter skal ha rett til å få delta i prosesser knyttet til utvelgelse m.m. på like vilkår. Inndeling i forskjellige produktutvalg og sortimenter skal bidra til å ivareta alle, både store og små produsenter og produkter."

Hun legger til:
"Hensynet til EØS-regelverket har vært førende for departementet ved utformingen av regelverket for Vinmonopolets innkjøpsvirksomhet. I eierstyringen har departementet presisert overfor Vinmonopolet at de må sikre at regelverket praktiseres slik at det er i tråd med reglene. For øvrig er det opp til ESA å vurdere markedstilgang og produktsortiment opp mot EØS-reglene."

Les også: Varslerne blir ikke hørt

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her