Rester av plantevernmidler vanlig i fransk vin

Rester av plantevernmidler vanlig i fransk vin

Bare 30 av 300 viner uten giftrester, viser omfattende studie.
24 Februar 2013 - 21:48

Flertallet av franske viner inneholder rester av plantevernmidler. Det er konklusjonen i studien som er utført av laboratoriet Excell i Bordeaux. 2009- og 2010-årgangene fra en rekke vingårder i mange regioner, blant dem Bordeaux og Rhône, ble undersøkt, og forskerne lette etter til sammen 50 ulike molekyler i rundt 300 viner.

Noen av dem inneholdt ni ulike molekyler fra plantevernmidler som er brukt på vinstokkene mot slutten av vekstsesongen. Mengden av molekyler er ikke forskernes største bekymring, det er virkningen de kan ha på mnnesker når de opptrer sammen.

- Vi vet ikke hvilken virkning slike forbindelser av molekylene kan virke sammen, sier Excell-sjef Pascal Chatonnet til decanter.com.

Han peker på at en ”cocktail” kan gjøre større skade enn rester etter enkeltstående plantevernmidler.

Det er satt grenser for tillatte mengder av rester av kjemiske midler i druer, men det finnes ikke tilsvarende tak for flasketappet vin.

- Noen av disse molekylene kommer til så sent som i gjæringsprosessen, påpeker Chatonnet.

Frankrike har vedtatt å redusere bruken av kjemiske midler i vinindustrien med 50 prosent innen 2018. Industrien legger beslag på rundt tre prosent av jordbruksarealet i Frankrike, men står for hele 20 prosent av forbruket av plantevernmidler og 80 prosent av soppmidlene i løpet av et år.

Det er ikke forbrukerens helse som er forskernes største bekymring, men arbeiderne i vinindustrien. I fjor konkluderte landets myndigheter med at det er en sammenheng mellom plantevernmidler og forekomsten av Parkinsons i denne gruppen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kyllingfileten og spagettien et lite løft med hjemmelaget spinatpesto
Dagens rett

Gi kyllingfileten og spagettien et lite løft med hjemmelaget spinatpesto

Kylling og pasta er en sikker kombinasjon. Men her trengs det litt drahjelp fra andre ingredienser. Med hjemmelaget spinatpesto trenger du heller ikke saus til retten,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her