Rioja med fransk touch

Brødrene Antonio og Rafael Palacios Muro har hver for seg omskapt den tradisjonelle Rioja-bodeagen Palacios Remondo til i dag å bli en av områdets mest dynamiske innen så vel røde som hvite viner.
Redaksjonen
18 Mars 2000 - 16:41

Crianzaen fra Bodegas Palacios Remondo er beviset på at det kan lages utmerkede viner også fra Rioja Baja; den tredje og minst ettertraktede appellasjonen i Rioja som dekker den sørøstre delen av Ebro-dalen. Her er klimaet varmere enn lenger opp, i Rioja Alta. Men Remondos vinmark La Montesa ligger høyt og tilbaketrukket fra de fruktbare områdene langs Ebro-elvens bredder. Ved 550 meter over havet er jordsmonnet skrint, bestående av steinete, mineralrik og jernholdig leire.Vinmarken er østvendt hvilket innebærer at druene nyter godt av solen tidlig på dagen og unngår den brennende ettermiddagsheten samtidig som den konstante vinden fra fjellene virker avkjølende.

Crianzaen som heter Herencia Remondo bygger på den klassiske drueblandingen i Rioja hvilket også innebærer hvite druer. Det som gjør vinen annerledes enn andre riojaer og særlig de fra Baja er elegansen, den gode konsentrasjonen og det fint balanserte fatpreget. Vinen er gjæret i ståltanker og modnet først ni måneder i inntil fire år gamle franske eikefat og deretter fire måneder i nye amerikanske fat. Denne dobbeltlagringen i fat er kjennetegnet for denne bodegaen og brukes for så vel crianza som reserva og gran reserva.

Bare det beste
Men det har ikke alltid vært slik. Den store forandringen hos Palacios Remondo skjedde da Antonio kom hjem fra Bordeaux etter endt ønologutdanning. Bodegaen ble totalt fornyet så vel utstyrsmessig som strategisk. Eiendommen som inntil da omfattet 30 hektar i Haro, Rioja Alta ble utvidet med 120 hektar i Alfaro, Rioja Baja. To helt forskjellige jordsmonn som gir helt forskjellige viner og dermed flere strenger å spille på for vinmakeren. Vinmarken i Haro er leir- og kalkjord, og klimaet er på grunn av påvirkningen fra Atlanterhavet kjøligere med dobbelt så mye regn som i Alfaro hvor det er Middelhavsklimaet som råder. -Likheten mellom de to vinmarkene som ligger 100 km fra hverandre, er høyde over havet. Den er nøyaktig den samme, sier Yvonne Candina, bodegaens eksportsjef.

Kombinasjonen av druer fra begge vinmarkene, selv om Haro-druer dominerer, danner grunnlag for husets stolthet, Herencia Remondo Gran Reserva som nå er tilgjengelig i 89-utgave: Relativt dyp rødfarge de ti årene til tross. Her har vi en svært feminin og elegant rioja med høy kompleksitet både i duft og smak hvis krydderaromaer minner mer om en vellagret Médoc enn en 10 år gammel rioja. Samtidig som du finner den samme fedme og frukt som i crianzaen. Antonio ønsket å løfte Gran Reserva opp på det nivået hvor den bør være, som husets aller beste vin, og ikke bare en overlagret og overeiket standardvin som tilfellet ofte er.

Derfor brukes kun ny fransk og amerikansk eik for modningen og ikke lenger enn to år. Og derfor kommer druene fra de aller beste parsellene i Haro og Alfaro, og den lages selvsagt kun i de aller beste årgangene. I de andre årene brukes disse druene til crianzaen. Derfor påvirkes ikke kvaliteten på crianzaen like mye i svake årganger som det kunne forventes. -Crianzaen som er vårt flaggskip og står for 50 prosent av omsetningen, skal være mest mulig jevn i kvalitet, mens vår gran reserva og reserva skal uttrykke årgangsvariasjonene, forklarer Candina.

Og neste gran reserva blir 94-utgaven som kommer i løpet av 2000. Med den markerer vi i enda større grad en modernisering av gran

reserva-konseptet. Der er både tempranillo og graciano-andelen økt så vel som innslaget av fransk eik. Og Herencia Remondo Reserva lanseres i Norge som 1995, nok et stort år i Rioja.

I dag er det den yngre broren til Antonio, 30-årige Rafael, som har ansvaret for vinene og sørget for en nok en fornyelse av bodegaen da han kom hjem fra Australia i 1994. Der lærte han å fremheve frukten i vinen, en karakter som aldri tidligere har vært fremelsket i Rioja-vin.

Merlot og graciano
I anledning bodegaens 50 års jubileum i 1998 skapte Rafael en ny vin som skulle reflektere familiens erfaringer fra Rioja samt egne fra den nye verden. 2 Viñedos, to vinmarker, er navnet. Den er på samme måte som husets gran reserva en blanding av druer fra de beste parsellene og de eldste vinstokkene i Rioja Alta og Baja, men uttrykket er et helt annet. Og det er kun brukt ny fransk eik som Rafael er spesielt glad i. Dessuten inneholder blandingen også litt merlot (fra Haro) i tillegg til tempranillo, graciano og garnacha.

-Vi er en av svært få bodegaer i Rioja som satser på merlot. De fleste har valgt cabernet som dessverre altfor ofte kveler tempranillokarakteren i vinen. Rafael har en sterk tro på merlot i kombinasjon med tempranillo i det den gir fylden og finessen som tempranillo av og til mangler. Det var for øvrig Rafaels opphold hos Château Petrus i Pomerol som skapte denne kjærligheten til merlot, og jordsmonnet hos Petrus er jo også leir- og kalkjord, forteller Candina.

2 Viñedos har da også et rundere og fyldigere smaksbilde og med mer tydelige tanniner enn en "tradisjonell" Rioja på dette nivået. En vellykket krysning av Rioja og den nye verden. 1995-årgangen som var den andre for denne vinen, lover et langt liv.

Den neste røde druen Rafael er sulten på er graciano; denne aromatiske, syre- og ekstraktrike druen som alltid har spilt annenfiolin i Rioja. Bodegaen disponerer noen hektar med riktig gamle vinstokker med graciano, druer som blant annet inngår i 2 Viñedos, men som snart også vil oppstå i ren form. -Vi øker gradvis andelen graciano også i våre andre viner fra dagens nivå på 5-10 prosent til kanskje 20-25 prosent om noen år når de nyplantede graciano-vinmarkene blir produktive, påpeker Candina. Rafaels andre baby er en hvitvin, Plácet. Navnet betyr godkjennelse, og skal gjenspeile faren José, bodegaens grunnlegger, sin anerkjennelse av at de etter mange års prøving og feiling er kommet frem til det endelige resultat. Plácet er laget av viura fra Rioja Baja. Druene er plukket ved daggry for å unngå enhver oksidasjon i druene, en overhengende fare i dette varme klimaet, og svært lite gunstig for en moderne hvitvin. Vinen er gjæret og modnet (4 uker) i nye kjempestore (15.000 liter) franske eikefat med daglig såkalt battonage, hvilket betyr at bunnfallet virvles opp for å gi større kompleksitet i den ferdige vinen. Palacios Remondo har fått mye og velfortjent oppmerksomhet for denne vinen som i 98-årgangen er utrolig fascinerende med sin overraskende friskhet, fine fedme og deilige fruktighet. Som skapt for rike fiskeretter, for eksempel slik de tilbereder dem i Spania.

Palacios Remondo i Norge
Plácet 1998 kr 122,82 Herencia Remondo Crianza 1996 kr 109,50 Herencia Remondo Gran Reserva 1989 kr 201,72 2 Viñedos 1995kr 200 Importør er Nofra AS

Foto: Bodegas Palacios Remondo

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai
+
Ukens vin

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai

For når både vanlig flaskestørrelse og magnum av denne cavaen i den supre 2019-årgangen nå er på fast plass i polhyllene, er festen sikret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene
Guide
Spekemat tips oppskrifter

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Enten du skal feire sommeren, bursdag eller bare be noen venner på et hyggelig lag, er spekemat - lettvint og godt som det er, bedre egnet enn det meste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vellykket 17. mai
Guide
Oppskrifter 17. mai

Slik lager du en vellykket 17. mai

Vi gir deg de gode tipsene og et knippe oppskrifter på alt fra forretter til kaker og godt drikke for den store dagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende
Dagens rett

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende

Helstekt kylling fylt med løkstuffing som her og piffet opp med rosmarin, blir både saftig og velsmakende og metter mange.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai
+
Ukens vin

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai

For når både vanlig flaskestørrelse og magnum av denne cavaen i den supre 2019-årgangen nå er på fast plass i polhyllene, er festen sikret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene
Guide
Spekemat tips oppskrifter

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Enten du skal feire sommeren, bursdag eller bare be noen venner på et hyggelig lag, er spekemat - lettvint og godt som det er, bedre egnet enn det meste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
Guide
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Stekt eller grillet fisk blir ekstra sommerlig med tilbehør av fruktig salsa og couscous
Dagens rett

Stekt eller grillet fisk blir ekstra sommerlig med tilbehør av fruktig salsa og couscous

Grillet fisk er perfekt som vårlig middagsmat, spesielt i disse dager hvor vi kan forvente oss å få besøk av den skinnende varme sola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vellykket 17. mai
Guide
Oppskrifter 17. mai

Slik lager du en vellykket 17. mai

Vi gir deg de gode tipsene og et knippe oppskrifter på alt fra forretter til kaker og godt drikke for den store dagen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her