Robust storebror

Ukens vin er en kraftig storebror til en av landets mestselgende hvitviner som tok hele Norge med storm sist sommer både i flaske og i boks.
Redaksjonen
04 April 2000 - 20:34

Ja, du gjetter kanskje riktig, at det er den hvite Tariquet vi sikter til. Og at den arbeidsomme eieren bak, Yves Grassa, har noe rødt på gang. Domaine de Caillaubert heter vingården han kjøpte for 11 år siden og som nå etter hvert er beplantet med 25 år gamle vinstokker, av typene tannat, cabernet franc og merlot.

Disse druene gir i denne leirholdig kalkjorden svært kraftige og robuste viner. I 1998-årgang (varenr. 31991, bestillingsutvalget, kr 99,90), som for øvrig var svært vellykket på de kanter, er den stoffrik, konsentrert med fint preg av mørke bær, noe animalskhet og med en del tanniner. Men likevel er den fin å drikke nå, primært til rødt kjøtt, grillet eller stekt. Men den er også en fin kandidat for mellomlang lagring, altså to-tre år.

En deilig vin med minimal fatpåvirkning. Gjæringen, i ståltanker, har skjedd ved relativt lav temperatur hvilket løfter frem et litt kjølig bærpreg og demper tanninuttrekket noe. Tiden i fat er seks måneder for tannatandelen og tre for de to øvrige. Forklaringen på at tannat gis mer tid i fat er dens tanninstruktur som behøver mer vaniljearomaer fra fatet å bryte seg mot.

Med bare velbrukte store fat på tradisjonelt vis, ville vinen bli nesten utilnærmelig de første årene. Dagens vinforbruker ønsker imidlertid ikke slike viner, og i hvert fall ikke her til lands hvor meste parten av vinen nytes uten mat. Domaine de Caillaubert er ingen kosevin i vanlig forstand, med mindre du liker mye "hår på brøstet".

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her