Godbiter i pollisten
Sikre deg den perfekte vinen til ribba

Sikre deg den perfekte vinen til ribba

Den finnes sågar i minst 60 polutsalg.
15 Desember 2021 - 13:45

Accordini Acinatico Ripasso 2019.jpg [46.69 KB]Accordini Acinatico Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2019 har alt som skal til for å møte alle smakene på ribbetallerkenen. Den har veldig god friskhet som sammen med fine tanniner rydder opp etter fettet – og jeg liker ribba skikkelig fet – det bør du også prøve.

Den har også god konsentrasjon – altså mye smak i hver dråpe - som hjelper til å matche de mange forskjellige smakene i ribbemåltidet, som kjøttet, medisterpølsene og tilbehøret i form av svisker og bakte epler. I et ribbemåltid er også krydder og sødme involvert, og det fikser denne vinen glatt all den tid den har noen gram restsødme, men som på grunn av syrefriskheten ikke merkes.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Den oppleves derfor mye tørrere enn de fleste andre ripasso-er. Den finnes sågar i magnum i en rekke polutsalg, men da i 2018-årgang.  

Fra samme produsent kommer en amarone sydd over samme lest. Accordini Acinatico Amarone dellaAccordini Acinatico Amarone.jpg [52.65 KB] Valpolicella Classico 2018 er på samme måte som ripassoen en av de beste i sin kategori.

Den har den samme friske kirsebærfrukten, bare fyldigere, stor munnfølelse og god tørrhet fra tanniner og skallpreget. En flott vin for kjelleren eller rike middager med vilt, men også pinnekjøtt, både det som bare er tørket og det som er røykt.  

Forskjellen på ripasso og amarone er at den siste i sin helhet er laget av tørkede druer. En metode som øker konsentrasjonen og sukkernivået i druemosten. Derfor har den både mer sødme og alkohol enn ripassoen. Navnet acinatico betyr forresten vin laget av tørkede druer på gammelvenetiansk dialekt.

Her kan du lese hele historien den gangen det var Tiziano og Daniele som laget vinene

Marco Giacomo og Paolo Accordini.
Marco, Giacomo og Paolo Accordini. Foto:

Siden den gang har sønnene deres, fetterne Marco, Giacomo og Paolo Accordini, overtatt ledelsen for og utvidet både vinkjelleren og vinmarksarealet i Fumane. I 2015 ble de 30 hektarene konvertert til økologisk drift. Det gjelder sågar deres agriturismo som drives etter prinsippet om 100 prosent fornybare ressurser.

Vingården ligger ved 550 m.o.h i den øvre delen av Fumane – en av fire hoveddaler innen Valpolicella Classico.

Her kan du lese mer om området

Fumane ligger ved 550 moh
Fumane ligger ved 550 moh Foto:

Beliggenheten er ideell for å opprettholde vinstilene ripasso og amarones opprinnelige friskhet og gode lagringsevne. I motsetning til de mer masseproduserte vinene fra den nedre og flate delen av området.

Valpolicella Classico er den historiske delen og utgjør en mindre del av Valpolicella DOC som i 2018 dekket 8189 hektar. I 2010 ble amarone og den søte utgaven recioto egne DOCG-er, mens ripasso ble et eget DOC. Men alle kan lages innenfor det store området, derfor blir også stilene veldig forskjellige.

Accordini har den høyestliggende vingården i Fumane.j
Accordini har den høyestliggende vingården i Fumane.j Foto:

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her