Sild er like godt om sommeren

Prøv en av disse sommerlige og lekre oppskriftene med sild.

Sild er perfekt å kombinere med ulike smaker, og kan brukes i utallige varianter: På grillen, i den grønne salaten, marinert, i wrap eller i smaksatte sildesalater.

Helt naturlig fet

Sild til middags bør komme oftere på ukeplanen, spesielt nå som oppdrettslaksen får så mye juling. Sild er som kjent en fet fiskesort, men tilhører altså havets frie vilt. Både det sunne fettet og smaken er helt naturlig.

Flere gode oppskrifter med sild

Sild inneholder rikelig med fettsyrer og ekstra mye marine omega 3-fettsyrer, som er godt for hjertet og hjernen. Den er fullverdig på protein, i tillegg til at den har vitamin D, A, B12 og mineralet selen.

Sild har med andre ord flere bruksområder enn å nytes i nedlagt form på brødskiva til frokost eller lunsj.

Marinert matjessild til grill

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 doble matjessildfileter eller 500 gram fersk sildefilet

Marinade:
2 ss frisk ingefær
2 fedd hvitløk
saft av ½ sitron
4 dl vann
1 dl soyasaus
2 ss honning

1 ts malt paprika
1 ss sesamolje

Fremgangsmåte

Finhakk eller riv ingefær og hvitløk, press saften av sitronen, og bland med de øvrige ingrediensene til marinaden.

Del matjessilden slik at du får 8 fileter. Legg filetene i marinaden og la dem marinere i 30 minutter.

Grill filetene på smurt grillfolie eller rett på grillen til den har en fin farge.

Server med frisk salat med frukt og rømmedressing eller vinaigrette.

Flere retter med sild

Sjømat på grillen

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marinert matjessild med grillet paprika

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g matjessild, fileter

Marinade:
4 ss olivenolje
8 korn svart pepper
5 einerbær
5 nellikspiker
4 laubærblad
5 korn rød pepper
5 sennepsfrø, hvite
Saus:
2 ss honning
2 ss Dijonsennep
saft av ½ sitron
1 ss finhakket fersk dill
4 ss olivenolje
salt og pepper
1 gul paprika
1 rød paprika
Basilikum
1 fedd hvitløk
2 typer salat i forskjellige farger
friske urter

Fremgangsmåte

Ha alle krydderene til marinaden i en morter og støt dem sammen. Bland sammen med olivenoljen og ha i de ferdig vaskede og rensende filetene av matjessild.

Mariner silden i 12 timer før servering.

Bland alle ingrediensene til sausen sammen og sett kaldt.

Smør paprikaen med litt olje og grill den under grillelementet til skinnet blir svart og begynner å boble. Snu paprikaene ofte! Legg dem i en plastpose så snart de grillet på alle sider, og la kjølne litt før du skreller dem.

Del opp paprikaen i store biter og fres den i en panne med litt olivenolje, finhakket hvitløk og basilikum rett før servering. Fordel paprikaen på fire tallerkner, dander matjessildfiletene over og dekorer med salaten og friske urter.

Ha sausen rundt retten og dryss over godt med frisk dill. Server gjerne med gode poteter eller mørkt, litt søtt brød av pumpernikkeltypen.

Se flere lekre silderetter her

Sendt inn av

Foto: Studio Gerstmann - Malinowski

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt sild med dijon-og tomatfyll

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

ca 600 g filet av sild
2 ss dijon sennep
50 g soltørkede tomater i strimler
2 ss finhakket frisk dill
salt og pepper
olivenolje til pensling
Urtesmør:
60 g smør
2 ts sitronsaft
salt og pepper
2 ss finhakket persille eller andre friske urter

Fremgangsmåte

Legg halvparten av sildefiletene med skinnsiden ned. Smør sennep over filetene og dekk dem med soltørkede tomater, dill og salt og pepper.

Legg resten av filetene over. Pensle sildefiletene med olivenolje og stek på varm panne. Server med urtesmør og ristet brød eller kokte poteter.

Urtesmør:
Rør smøret mykt med sitronsaft. Tilsett smaksingredienser og smak til med salt og pepper.

Se flere deilige silderetter her

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sild med panzanellasalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Sild:
4 fileter fersk sild
2 fedd hvitløk
Frisk basilikum
Olje til steking
Salt og grovkvernet pepper

Panzanella:
2 skiver loff uten skorpe
8 røde cherry tomater
8 gule cherry tomater
2 røde paprika
2 gule paprika
½ rødløk, finhakket
½ fedd hvitløk, presset
1 dl kaldpresset olivenolje
2 dl tomatjuice
1 ss kapers
Eddik
Salt og pepper
Frisk basilikum og persille
Sorte oliven uten stein

Fremgangsmåte

Panzanella:
Kutt et kryss i toppen av tomatene og skold dem ved å ha dem i kokende vann noen sekunder før du har dem over i en bolle med isvann. Fjern skinnet og del tomatene i to.

Sett stekeovnen på høyeste temperatur. Del paprikaen i to på langs og pensle skinnet med litt olje. Stek dem i stekeovn med skinnsiden opp til de får svarte flekker.

Ha paprikaen over i en plastpose og la de avkjøle seg. Del paprikaen i pene biter. Skjær loffen i terninger.

Bland ingrediensene til panzanellaen og smak til med salt, pepper og eddik.

Sild:
Skjær hver sildefilet i tre biter og dryss med salt og pepper. Stek dem i olje i varm panne med skinnsiden ned i ca ett minutt.

Tilsett hvitløk og basilikum i stekepannen og stek videre ett minutt.

Legg opp sild og panzanella lagvis og pynt med friske urter og oliven.

Flere lekre retter med sild

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat med krydret varm sild

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

4 doble matjessildfileter eller 500 gram fersk sildefilet
½ rød chili
4 fedd hvitløk
6 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
2 ts karri
1 ts sukker
2 ts ingefær, frisk
2 ss rødvinseddik
1 ss soyasaus
2 ss pinjekjerner
1 salathode
1 dl mynte, frisk

salt

Fremgangsmåte

Del sildefiletene i biter.

Rens chili og skjær hvitløk i skiver. Bland olje, krydder, sukker, revet ingefær, hvitløk og chili. Vend sildebitene godt i blandingen.

Ha i sildeblandingen i stekepannen og la den steke i cirka 3-4 minutter ved middels varme. Smak til med rødvinseddik, soyasaus og eventuelt salt.

Surr pinjekjerner gylne i en tørr stekepanne, og ha dem over på et fat.

Del opp salat og mynteblader, og legg den varme sildeblandingen og pinjekjernene over.

Server salaten mens den ennå er varm, med grovt brød ved siden av.

Flere retter med sild

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Koriander- og ingefærsild

Antall porsjoner

4

Ingredienser

5 sildefileter, krydret

4 dl vann
3½ dl sukker
2 dl 7% eddik

1 rødløk
50 g ingefær, frisk
1 ss korianderfrø
1 bunt koriander, frisk
2 ss kapers

2 ss eplesidereddik
1 ts sukker, brunt
1 dl olivenolje

Fremgangsmåte

Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk i et par timer dersom de er for salte.

Kok opp vann og sukker, og rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl og tilsett eddik. Legg sildefiletene i eddiklaken og la de ligge over natten i kjøleskap.

Tørk sildefiletene og skjær dem i biter. Skjær løk i tynne skiver og ingefær i tynne strimler. Knus korianderfrø og bland dem sammen med løk, ingefær, hakket koriander og kapers.

Legg sild og løkblandingen lagvis i et glass eller en krukke. Bland eplesidereddik, sukker og olje, hell blandingen over silden og legg på lokk.

Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.

Flere retter med sild

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sennepssild med eplebiter

Antall porsjoner

4

Ingredienser

300 gram sursild
1 grønt eple
1 løk

3 ss dill, frisk
6 ss grov sennep
1½ ss sukker
1½ ss 7% eddik
0,75 dl solsikkeolje
6 ss lettrømme
salt og pepper

Fremgangsmåte

Ta sildebitene ut av laken, legg på tørkepapir og la dem renne av seg. Skjær eple og løk i biter, og finhakk dill.

Bland sammen dill, sennep, sukker, eddik, solsikkeolje og lettrømme. Smak til sausen med salt og pepper, eventuelt litt sukker og eddik. Bland eple- og løkbitene inn i sausen.

Legg sild og saus lagvis i et glass eller krukke, og legg på lokk. Silden bør trekke et par timer i kjøleskap før den spises

Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 1 uke.

Flere retter med sild

Sendt inn av

Foto: Esten Borgos

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen