Drikke
Sjelden lekkerbisken

Sjelden lekkerbisken

Denne autentiske smaken av barolovinmarken Vigna Rionda er ikke bare ny på markedet, men også snart historie.
Aase E. Jacobsen
08 September 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tommaso Canale Vigna Rionda Barolo 2009 (94083) er ultratradisjonell. Det innebærer relativt lang uttrekkstid under gjæringen som finner sted i sementtanker og bare store velbrukte fat til modningen som tar omtrent tre år. Resultatet er en vin som ikke er spesielt drikkevennlig i sin ungdom, men som har et veldig godt lagringspotensial. Men med en aldeles fantastisk nebbiolokarakter, veldig gode syrer og flotte tanniner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den kommer fra Rionda-vinmarken i barolokommunen Serralunga. En vinmark som alltid har vært myteomspunnet og ettertraktet på grunn av sin evne til å gi barolo av en helt spesiell karakter og med en sjelden god evne til å modnes.
Det er i stor grad takket være det ekstra kalkholdige jordsmonnet som gir nebbiolodruer med ekstra dybde og raffinement. Canales druer endte opp hos topprodusenter som Mascarello og Bruno Giacosa. Inntil de bestemte seg for å tappe vinen under egen etikett. Og hvilken etikett - også den er ultratradisjonell.

Fra og med 2007-årgangen sendes den på markedet av Giovanno Rosso, men det er først fra 2011-årgangen at Rossos navn settes på etiketten. Derfor er akkurat denne Rionda-vinen er sjeldenhet som snart er historie. For da Tommaso Canale døde i fjor, var nevøen Davide Rosso (bildet t.h.) den nærmeste til å overta en andel (0,85 hektar) av denne ettertraktete parsellen på totalt 2,2 hektar som en gang hadde tilhørt Davides oldefar, og som denne ervervet i 1934.

Parsellen ble omplantet på 1950-tallet, og inneholder i dag derfor nesten 60 år gamle vinstokker. At Davide kommer til å lage minst like gode Riondaer i framtiden hersker det ingen tvil om, for hans viner er alltid veldig klassiske og uttrykksfulle.

At parseller i Rionda skifter hender, skjer bare i forbindelse med arveoppgjør og er alltid forbundet med stor interesse. De to andre delene av Canales parsell overtas av henholdsvis Guido Porro og Ettore Germano. Det betyr for øvrig også at Roagna mister sin kilde fra Rionda. Ved siden av Rosso, Porro og Germano, er Oddero og ikke minst Massolino betydelige eiere i denne vinmarken.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her