Skandalen truer Systembolaget

Flere leverandører anklager nå Systembolaget for bestillingsverk i den nye skandalen som ryster svenskene. Hele Systembolaget trues, mener en EU-ekspert.
Redaksjonen
11 April 2007 - 04:01

Mange i den svenske vinbransjen mener at Systembolaget benytter seg av bestillingsverk. Dette skjer ved at bestillingene skrives på en slik måte at enkelte viner blir valgt, mens andre velges bort.

I korte trekk rulles det opp en ny skandale i Sverige med Systembolaget i hovedrollen. I fjor fikk svenske medier et brev med nettopp påstander om at store mengder pappvin var bestillingsverk. En anonym avsender fortalte flere måneder i forkant hvilke viner som skulle kjøpes inn og hvem som kom til å vinne anbudene.

Han fikk rett.

Byttet jobb
Brevskriveren hintet også om en praksis der sentrale folk i Systembolaget sørget for at enkelte viner ble kjøpt inn i store partier. Etter at innkjøpene var gjort fikk personene jobb hos den vinnende importøren.

Det første tilfellet som ble kjent var Ann Burgaz-Schmidt. Hun var innkjøpssjef i Systembolaget, men meldte overgang til Vingruppen i Norden AB. Dette skjedde rett etter at selskapet hadde vunnet et anbud med pappvinene Ricasoli og Torus.

Men det stopper ikke der.

Enda flere
I går kunne SVT melde at minst tre personer fra Systembolagets innkjøpsavdeling har gjort det samme i løpet av de siste fire årene.

Dette gjør at flere i den svenske vinbransjen mener at Systembolaget bruker et bestillingsverk. Som et eksempel nevnes det hvordan innkjøpet av nettopp Ricasoli gikk til. I anbudet skrev Systembolaget at produsenten må finnes i den italienske vinguiden Gambero Rosso. 

-Det finns ingen rimelig grunn til å spørre etter en vin som står i en italiensk vinguide. Det er ingen grunn til å gjøre det, med mindre man vil plukke ut en bestemt vin, sier en anonym kilde til Rapport i SVT.

I forsvar
Systembolaget går naturlig nok i forsvarsposisjon.
-Jeg synes at kundene våre i det svenske markedet kan kreve at vi også har produkter som omtales i verdenspressen, sier Barbro Ström, som er innkjøpsdirektør i Systembolaget.

Men i følge Rapports kilder har det blitt langt vanligere at Systembolaget skreddersyr bestillingene sine i løpet av de siste årene.

Strider mot EU-retten
Rapport har latt en advokat sett på bestillingene. Advokaten er dessuten dosent i EU-rett.

Hans dom er klar.

- Det minner om en rigget handling, rett og slett sier advokat Ola Wiklund.
- Det innebærer at Systembolaget rettslig sett strider mot EU-retten. Og da kan man ikke lenger beholde Systembolaget slik det er nå, sier han.

Siste ord er neppe sagt i denne saken.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her