Slik lykkes du med hjemmebakt brød

Hjemmebakt brød er alltid populært. Apéritif gir deg oppskriftene på brød og andre fristende bakverk som passer i matpakken.

Alle vil begynne skoleåret med gode forsetter: stå opp litt tidligere, spise en god frokost og lage en fristende niste til både små og store.

Nybakt og saftig

Med litt omtanke og planlegging kan vi faktisk vinke farvel til det myke knekkebrødet med den svette osten og la matboksen bli noe å se frem til.

Vi vet hva det betyr for konsentrasjon og trivsel å ta seg tid til en velfortjent lunsj, om det nå er i kantine eller med medbrakt mat.

Saftige rundstykker med spennende pålegg er noe alle setter pris på, men det smaker fantastisk også med et enklere brød.

Frys bakverket du ikke spiser mens det fremdeles er ferskt, men husk å ta frem det du trenger til neste dag kvelden før.

Omeletter passer godt som pålegg til den gode brødmaten, en skive med omelett blir aldri tørr. Frisk gjerne opp med frukt og grønt.

Det kan være lurt å la de yngste være med når nistematen skal planlegges. Da får de et nært forhold til matpakken og vil nok synes den smaker bedre.

Flere gode tips til matpakken her

Lykke til med nytt skole- og nisteår!

Lynbrød

Ingredienser

100 g valnøtter, grovhakket
3 ss havregryn
2 ½ dl melk
50 g (1 pk.) gjær
1 ts salt
ca. 5 dl hvetemel

Fremgangsmåte

OBS! Skal settes i kald ovn

Varm melken til den er fingervarm og rør ut gjæren i den.

Tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen lett sammen til den er passe fast og smidig.

Fordel deigen i langpannen (ca 18x25 cm) som er dekket med bakepapir, og sett den i kald ovn. Sett på ovnen til 225 grader og bak i ca 20 minutter.

Skjæres i så store ruter du ønsker når det er ferdig.

Tips: Dette spesielle og smaksrike brødet skal ikke heves og er derfor svært raskt å lage.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grove brytebrød

Antall porsjoner

15 stk eller 2 brød

Ingredienser

2 dl vann
25 g smør
5 dl melk (erstatt evt. 1 dl melk med 1 dl rømme)
50 g (1 pk.) gjær
1 ts salt
1 egg
3 dl sammalt hvete, grov
ca. 850 g hvetemel

Fremgangsmåte

Smelt smøret, ha i melken (rømmen) og varm til det er fingervarmt. Rør ut gjæren i væsken.

Tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen godt sammen slik at den blir passe fast og smidig. Sett den til heving under plast på lunt sted ca. 45 minutter.

Ta deigen på bakebordet og elt den godt. Del den i 15 emner som formes til boller.

Sett bollene tett sammen i smurt form/langpanne eller på bakepapir. Heves på lunt sted under plast ca. 15 minutter.

Sett ovnen på 200 grader.

Pensle rundstykkene med sammenvispet egg, strø evt. på litt revet ost eller valmuefrø.

Stek rundstykkene ved 200 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

Tips: Saftige rundstykker som metter og egner seg godt til frysing. Du kan også lage to store brød av denne oppskriften, steketiden er da ca 45 minutter.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Focaccia med ekstra smak

Antall porsjoner

12 - 16 biter

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

ca. 14 dl finbakstmel eller vanlig hvetemel
1 ss salt
4 ss olivenolje
25 g (½ pk.) gjær
5 dl lunkent vann
olivenolje
2-3 ss tomatpuré
2-3 tomater
½ løk
1-2 ts grovsalt
sorte oliven
150 g revet ost, gjerne Norvegia eller Jarlsberg

Langpanne (ca. 35 x 40 cm). I stekeovnen ved 175 °C, 35-40 minutter

Fremgangsmåte

Hell mesteparten av melet i en food processor-bolle, ha i salt og olivenolje.

Smuldre i gjæren i det lunkne vannet og hell væsken over i bollen med mel.

La maskinen gå litt, først langsomt siden litt raskere. Kjør deigen noen minutter og ha i litt mer mel, men ikke for mye focaccia-deig skal ikke være for fast.

Hell deigen på bakebordet og klapp eller kjevle ut deigen til et stort rektangel. La deigen heve under plast på lunt sted ca. 40 minutter.

Klapp deretter ut deigen i en bakepapirkledd langpanne. Heves 15 - 20 minutter.

Sett ovnen på 175 grader.

Drypp deretter over litt olivenolje og tomatpuré. Legg på noen tomatskiver, tynne løkskiver og noen oliven. Strø til slutt på ost og grovsalt.

Stekes nederst i ovnen i 30-40 minutter eller til det er hevet, pent gyllent og gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Et spennende brød som vil kvikke opp i nistepakka. Brødet i seg selv er en opplevelse, men kan med fordel serveres med pålegg, salat eller ost.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grove scones

Antall porsjoner

16 stk

Ingredienser

4 dl hvetemel
3 dl sammalt hvete, grov
½ dl hvetekli
½ dl havregryn
½ ts salt
4 ts bakepulver
4 dl yoghurt naturell eller lettrømme

I stekeovnen ved 225 °C, ca. 12 minutter

Fremgangsmåte

Bland alle de tørre ingrediensene og rør inn yoghurt eller rømme. Del deigen i fire.
 
Klem deigen ut til sirkler som legges på bakepapir eller smurt stekeplate. Skjær kryss over, nesten igjennom.
 
Stekes ved 225 grader i ca 12 minutter. Avkjøles på rist.
 
Enkelt og raskt å bake, uten gjær. Gode og grove er de også.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gresk brød

Antall porsjoner

2 brød

Ingredienser

50 g gjær
5 dl yoghurt naturell
1-2 ts honning
2 ss smør, smeltet
2 dl valnøtter
1½ dl sesamfrø
Ca. 600 g hvetemel
2-3 dl oliven, gjerne grønn og svart delt i biter

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i lunken yoghurt. Ha i salt, honning, smeltet smør, knuste valnøtter og sesamfrø.

Bland godt sammen og ha i så mye hvetemel at du får en passe fast deig.

La deigen heve under plast på lunt sted til ca. dobbel størrelse.

Elt inn oliven, del deigen i to, og trill hvert emne til brød. Snitt i brødene for å få en fin fasong.

Sett ovnen på 200 grader.

La brødene etterheve på smurt stekeplate eller bakepapir på lunt sted under plast i ca 20 minutter.

Pensles med sammenvispet egg eller vann og stekes nederst i ovnen ved 200 grader i ca 30 minutter.

Avkjøles på rist.

Flere fristende brødoppskrifter

Tips: Saftig, godt brød som kan minne om en deilig sommerferie.

NB! Illustrasjonsfoto

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Saftig og raskt solsikkebrød

Antall porsjoner

1 brød

Ingredienser

7 dl hvetemel
1 ss bakepulver
2 dl solsikkefrø
1 ts salt
3 dl vann
½ dl meierismør, smeltet
3 dl mager kesam
1 dl solsikkefrø (til formen og på toppen)

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 grader. Du trenger en rund form, ca. 22 cm i diameter.

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Rør i vann, smeltet smør og kesam.

Smør formen og strø den med solsikkefrø. Ha i deigen. Strø over solsikkefrø.

Stek brødet i nedre del av ovnen i ca. 1 time, til du kjenner det er gjennomstekt (hører en hul lyd når du banker fra bunnen).

Avkjøl brødet på rist.

Tips: Dette brødet skal ikke heves og er derfor raskt å bake. Kesam i deigen gjør det ekstra saftig og godt.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bagels

Antall porsjoner

12 stk

Ingredienser

25 g (½ pk.) gjær
5 dl vann
2 ss smør, smeltet
2 ss sirup eller sukker
2 ts salt
Ca. 800 g ( ca. 13 dl) hvetemel

Til koking: Pr. liter vann, 2 ss sukker

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i bakebolle og hell på kaldt vann. Tilsett smør, sirup ( sukker) og salt. Bland inn det meste av melet til deigen "slipper" bollen.

Dekk bakebollen med plast og la deigen stå i kjøleskapet 10-12 timer. Elt deigen om og tilsett eventuelt smaksfyll som foreslått under.

Del deigen i 12 emner som trilles til runding. Klem et hull i hver runding med tommelfingeren. Stikk pekefingeren inn i hullet og sving emnet slik at det utvider seg til en sirkel, nesten som en stor smultring.

Legg bagels-ringene på bakeplaten med bakepapir under og la dem etterheve ca. 15 minutter.

Kok opp vann tilsatt sukker i en vid kjele. Legg i 3-4 bagels om gangen og la dem koke til de flyter opp, snu dem og la bagelsene trekke i kokevannet 2-3 minutter.

Legg dem tilbake på bakeplaten, dryss på et av forslagene under og stek dem ved 225 grader i ca 20 minutter.

Bagels er fint å fryse ned. De blir faktisk ekstra lette og fine etter frysing hvis de varmes sakte opp f.eks. i en panne med lokk.

Forslag til smaksvariasjoner
1. Bagels med soltørkede tomater : 1 porsjon grunnoppskrift + 50 g finhakkede soltørkede tomater. Tomatene inneholder mye salt, sløyf derfor saltet i deigen og bruk usaltet meierismør. Tomatene eltes inn i grunndeigen før bagelsene formes.
Servering: Del bagels i to, smør på rikelig med kremost. Legg inn kalkunspekepølse og masse spirer f.eks alfaspirer oppå.

2. Bagels med chilisaus og ost
1 porsjon grunndeig, men bruk bare 4 dl vann og bland inn 1 dl sterk chilisaus + 100 g revet Jarlsbergost. Dryss : Revet ost og karve.
Servering: Del bagels i to og smør på kremost med urter eller annen ost. Legg på skiver av sursyltede rødbeter og rikelig med spirer f.eks alfaspirer. Kalkun- eller skinkepålegg .

3. Hvitløksbagels
1 porsjon grunndeig, 3 båter finhakket hvitløk og 60 g valnøttkjerner (grovhakket).
Dryss på havregryn like før steking.
Servering: Del bagels i to og smør på kremost, gjerne med hvitløk. Legg på osteskiver og salat.

4. Kanel og rosin-bagels
1 porsjon grunndeig, men sløyf salt og bruk gjerne usaltet meierismør. Elt inn 2 dl rosiner blandet med 1ss malt kanel + 1 ss sukker før bagelsene formes til.
Servering: Del bagels i to og smør på en søt ost f. eks kremost til baking. Legg på appelsinbåter og nøttekjerner f.eks pistasjnøttekjerner.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fletteloff med ost

Antall porsjoner

2 brød

Ingredienser

50 g meierismør
5 dl skummetmelk
50 g gjær (1 pakke)
1 ts salt
750 g hvetemel
2 dl revet Norvegia Ekstra Vellagret – eller annen smaksrik gulost
1  egg (til pensling)
Litt  frø og revet ost (til å drysse oppå)

Fremgangsmåte

Du trenger 2 smurte brødformer, ca. 1½ liter.

Smuldre gjæren i bakebollen.

Smelt smøret og hell i melken, la blandingen bli lunken og hell den over gjæren.

Rør ut gjæren. Ha i salt og rør i mel til deigen slipper bollen og blir glatt og smidig.

La deigen heve på et lunt sted under plast til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

Ha deigen på bakebordet og elt inn den revne osten.

Elt deigen lett og del den i to. Del hver av delene igjen i tre.

Trill til pølser og lag fletter av deigen. Legg dem i brødformene.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Hev brødene tildekket på et lunt sted i ca. 20 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og dryss eventuelt på litt revet ost og frø (sesam-, valmue- eller gresskarfrø).

Stek brødet på rist på nederste rille i ovnen i ca. 20 minutter.

Avkjøl på rist.

Flere fristende brødoppskrifter

Tips: Bak osteloffen i god tid på forhånd og frys den ned. Tin loffen og varm den forsiktig i ovnene før servering. Den smaker som nybakt.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kilde: Norsk Mat og TINE
Foto: Astrid Hals

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen