Godbiter i pollisten
Slike pinot noirer vil vi ha flere av

Slike pinot noirer vil vi ha flere av

De setter deg dessuten i sommerstemning. Og det like mye om regnet siler ned.
Aase E. Jacobsen
30 Juli 2015 - 20:37

Pinot noir fra California er et veldig trygt valg i den lyse årstiden. Den lekre fruktigheten som gode produsenter byr på er som skapt for sommerlig nytelse, både med og uten mat.

Vellykket årgang

Dette var for øvrig tema for nyhetene i polets basisutvalg nå i juli.

Fikk du med deg de gode basisnyhetene fra California?

Knez Anderson Valley Pinot Noir er rett og slett nydelig.

Ikke minst finnes det masse god pinot noir i bestillingsutvalget.

Knez Anderson Valley Pinot Noir 2012 er en usedvanlig flott vin til prisen. Den overgår alt av burgundere i samme prisklasse. Uten unntak. En nydelig vin som også er seriøs så det holder. Druene kommer fra to av Knez’ enkeltvinmarker, med hovedvekt på Cerise, som bærer navnet med rette. Kirsebær er den dominerende bærkarakteren i denne vinen. Som også har et utmerket lagringspotensial.

Cerise er en av vinmarkene som gir druer til denne vinen.

 

 

 

2012 er nemlig et veldig godt år for det meste fra California. Og sikkert et år mange i dag ser tilbake til med lengsel gitt alle utfordringene med vannmangel som rir området for tiden.

It never rains?

Brewer-Clifton sin 2013 pinot noir er en virkelig lekkerbisken.

Knez holder til i Anderson Valley i Mendocino som ligger lengst nord på Californias North Coast. I California er det nærheten til Stillehavet (og høyden over havet) og ikke nødvendigvis breddegraden som definerer om klimaet er kjølig – og dermed velegnet for en drue som pinot noir.

Derfor er også Brewer & Clifton Pinot Noir 2013 fra Santa Rita Hills i Santa Barbara og Central Coast en lekkerbisken. På grunn av den kjøligere luften nærmere kysten og at vinmarkene ligger i høyden er dette først og fremst et område for druer som blant andre pinot noir og riesling. Selv om vi nå er i den delen av California hvor «det aldri regner», er det fuktig nok her ute ved kysten.

Men akkurat denne vinen er fra 2013 hvor man begynte å merke effekten av tørken som nå har vart i fire år. Tørke gir druer med mindre saft og tykkere skall.

Verdens åttende beste vin?

Brewer & Cliftons kjennetegnes av svært godt konsentrasjon og fasthet. En tøffere pinot enn den fra Knez, men fortsatt passe deilig til at den kan nytes nå i sommer. Får du tak i flere flasker, bør du absolutt legge noen i kjelleren. For dette kommer til å bli godt.

 

Steve Clifton (tv) og Greg Brewer er blitt hot shots også i vinkjelleren.

 På samme måte som hos Knez er dette Brewer & Cliftons «enkleste» pinot noir. Deres toppviner kan man bare se langt etter, til det er etterspørselen for stor i hjemmemarkedet. Selv denne ble i 2012-årgang kåret til den åttende beste vin i verden av WineSpectator. Og grunnen til at vi overhodet får tak i denne vinen er at den siste av de to vinmakerne, Steve Clifton og Greg Brewer, er veldig glad i Norge.

Fra Brewer & Cliftons vinmarker.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her