Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Et av høstens høydepunkter er alle de dekorative og velsmakende gresskarene som kommer i handelen i butikker over hele landet.

Dessverre finner vi altfor lite av denne delikatessen på de mange bord her i Norge.

Mange forbinder gresskar med søte desserter og paier, men du kan også sylte dem, lage puréer eller salte retter med gresskar.

Godt for deg

Det mange ikke er klar over er at gresskar, i tillegg til å være meget god på smak, også er godt for helsen.

Les mer om gresskar

Selve fruktkjøttet er kalorifattig og inneholder noe A-vitamin, men det er særlig kjernene som inneholder næringsstoffer som kan virke forebyggende på blant annet prostatitt.

Kjernen til alt godt

I det du renser et gresskar, tar du ut det bløte kjøttet og kjernene - mye på samme måte som når du renser en melon.

Ta derimot vare på kjernene og grovrens dem for bløtt fruktkjøtt, spre dem utover en bakeplate, strø litt salt over og rist dem i ovnen ved 200 grader til de har tatt litt farge.

Se på stilken

Når du kjøper gresskar skal de kjennes tunge, ikke ha myke flekker og stilken skal være fast og fin.

Her har vi samlet noen oppskrifter med gresskar, men du vil finne langt flere blant våre mange retter i kokeboken .
 

Salte bakverk med gresskar

Scones med gresskar

Antall porsjoner

10 - 12 stk

Ingredienser

250 g skrelt og renset gresskar
5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ss smør
1 egg
3 ss melk (søt eller sur)

Fremgangsmåte

Skjær gresskaret i terninger og kok dem møre. Hell av overflødig vann og mos dem. Avkjøl mosen.

Bland mel og bakepulver, smuldre i smøret, rør inn sammenpisket egg og gresskarmos og nok melk til en myk deig.

Sett deigen i topper med skje på bakepapir på et stekebrett.

Stek sconsene midt i ovnen på 200 °C til de er gylne og gjennomstekt - 15 - 20 minutter.

Server dem nystekte med smør og syltetøy.

Flere retter med gresskar

Deilige kaker finner du her

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Søte gresskaroppskrifter

Gresskarpai

Ingredienser

300 g hvetemel
150 g kaldt smør
½ ts salt
ca 1 dl vann

Fyll:
5 dl gresskarpuré
3 dl fløte
½ dl brunt sukker
1 ½ dl sukker
½ ts salt
1 ts kanel
½ ts malt ingefær
¼ ts revet muskat
1 knivspiss med malt nellik

Pynt:
3 dl pisket kremfløte
ferske fiken

Fremgangsmåte

Ha mel, smør og salt i en matprosessor. Tilsett vann mens maskinen går og kjør til alt har samlet seg til en stor klump.

Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet ca en halv time. Da blir den lettere å kjevle ut.

Smør en stor paiform og trykk paideigen ned i formen. Sett formen kaldt mens du forbereder fyllet.

Skjær gresskaret i terninger og legg det i en kjele. Hell på vann så det dekker og kok gresskaret til det er mørt. Hell av vannet og damp bitene godt. Mos dem så for hånd eller i en matprosessor.

Bland alle ingrediensene til fyllet og rør blandingen glatt. Hell gresskarblandingen i formen og stek paien i 15 minutter ved 220 grader. Skru ned temperaturen til 170 grader og stek videre i ca 45 minutter.

For å se om paien er ferdig kan du stikke en kniv ned i fyllet. Sitter det ikke noe igjen på kniven, er paien ferdig. La den stå og hvile litt. Pynt med litt pisket krem og fiken og server resten av kremen ved siden av.

Deilige kaker finner du her

Flere herlige gresskaroppskrifter

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kjøttretter med gresskar

Herlige retter med kjøtt og gresskar

Gresskargryte

Antall porsjoner

4-5

Ingredienser

300 g grov urøkt krydret pølse i terninger, gjerne en chorizo, ikke altfor sterk
300 g renskåret svine- eller kalvekjøtt skåret i terninger
2 ss olivenolje
2 finhakkete gule løk eller 4 store sjalottløk
2 l gresskarkjøtt kuttet i store terninger (ca 1,2 kg kjøtt fra et gresskar på ca 1,6 kg)
4 dl hvitvin
4 ss grovhakket bladpersille

5 dl couscous, instant type
8 soltørkete tomater
1 dl hvitvin eller vann
1 nesten moden stor avocado kuttet i terninger
4 ss finhakket grønt fra vårløk eller gressløk
2 ss extra virgin olivenolje
2 ss friske finhakkete timianblader
2 ss friske finhakkete oreganoblader
evt. salt og grovkvernet pepper

Fremgangsmåte

Varm 2 ss olivenolje i en panne og brun pølseskivene og kjøttet i ca 5 minutter.

Overfør kjøttet til en tallerken og tilsett løk og gresskar i pannen. Fres i ca fem minutter under stadig omrøring. Ha deretter i vinen og la småkoke i noen minutter.

Tilsett kjøtt og la retten trekke ved svak varme i 15 minutter til gresskaret begynner å moses. Ta av kokeplaten og varm opp igjen like før servering.

Varm opp hvitvin eller vann og bløtlegg tomatene i den i minst 10 minutter. Ta dem opp og kryst ut overflødig væske. Kutt i små terninger.

Like før servering lager du couscousen ved å følge instruksen på pakken (vanligvis går det ut på å koke opp vann tilsatt litt salt, tilsette couscous og la den stå og trekke noen minutter). Ha i tomatbiter, olivenolje, urter, avocadobiter og salt og pepper, og bland godt.

Server med godt brød og gjerne en grønn salat.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kalkunfilet med bakt gresskar

Antall porsjoner

6

Ingredienser

1 kalkunfilet, ca. 1½ kg
2 ts salt
1 ts pepper
2 små gresskar
1 rød chili
1 tomat
1 brokkoli
1 ss smør
1 ts liten honning

Fremgangsmåte

Gni inn kalkunfileten med salt og pepper. Stek det i ovn ved 180 °C i ca. 50 minutter. Hul ut gresskar og kok ca. 500 g i 20 minutter til de er møre. Mos den kokte gresskaren med en mikser eller gaffel og tilsett honning og smør. Smak til med salt og pepper.

Bakt gresskar:
Skjær resten av gresskaret i skiver (3 x 3 cm), legg på en tynn skive med tomat, et lite dryss kardemomme og tynne ringer med rød chili. Legg alt i en ildfast form, hell over litt olivenolje og dryss over salt og nykvernet pepper. Bak i ovn på 200°C i ca. 15 minutter.

Server kalkunfileten med bakt gresskar, brokkoli og gresskarpuré. Ønskes det saus til retten foreslår vi en sjysaus smakt til med litt soyasaus og smør.

I stedet for gresskarpuré kan det passe godt med en potetpuré.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Småretter med gresskar

Flere småretter

Fenalårrull med gresskar

Antall porsjoner

4

Ingredienser

200 g fenalår i tynne skiver
150 g gresskar
1 fedd hvitløk
½ rød chili
2 ss olivenolje
50 g ruccula

Fremgangsmåte

Skrell/rens gresskaret og skjær i små terninger.

Varm oljen med hvitløk og chili i en tykkbunnet panne.

La steke et par minutter og tilsett så gresskaret og la så steke i ytterligere 10 minutter, eller til gresskaret er helt mykt. Mos så det hele.

Lag en flate med fenalårskivene og smør gresskarmosen over.

Legg over litt ruccolasalat og rull sammen fenalåret og skjær i biter på ca. 3 centimeter.

Serveres med sitron.

En delikat rett til både tapas og forrett, eller bare når du vil unne deg noe godt.

Se flere deilige retter med fenalår her

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønnsaksretter med gresskar

Ristet gresskar med salvie

Ingredienser

gresskar
olivenolje
frisk salvie
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skjær innholdet av et gresskar i små terninger som blandes godt med olivenolje. Ta det over i en ildfast form.
 
Dryss over 2 ss finhakket frisk salvie samt salt og pepper. Sett inn i ovn ved 220 grader. Gresskarterningene skal bli lyst gylne.
 
Serves nystekte med et dryss av finhakket frisk salvie på toppen.
 
Denne retten passer utmerket som tilbehør til stekt kjøtt, som en smårett eller hvorfor ikke servere den til cocktailselskapet.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Syltet gresskar

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 kg gresskar
4 dl eddik
750 g sukker
40 g hel fersk ingefær

Fremgangsmåte

Vask gresskaret, del det i to og skrap ut kjernene. Skjær i båter og skrell disse.

Skjær fruktkjøttet i terninger og fjern skallet på ingefæren.

Kok opp eddik, sukker og ingefær og la gresskarterningene koke seg blanke og møre i laken.

Fyll gresskarterningene på varme glass eller i krukker.

Kok laken videre ca. 15 min. til den blir tyktflytende. Hell laken over gresskarterningene. Avkjøl og sett på lokk.

Hell fra laken etter en uke og kok den opp igjen. Ta så ut ingefæren og hell laken tilbake over gresskaret. Avkjøl og sett på lokk.

Oppbevar syltet gresskar mørkt og kjølig.

Fristende syltede grønnsaker

Tips: Syltet gresskar passer utmerket til alle typer kjøtt, eller hva med å prøve det på ostebordet.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Supper

Forny din suppemeny

Gresskarsuppe med strandsnegler

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 gul løk
1 gulrot
½ purreløk
ca. 2 kg gresskar
ca. 2 dl hvitvin
1 liter kyllingkraft
1 ss tomatpuré
1 liter
salt
pepper
sitron
dampede strandsnegler uten skall

Fremgangsmåte

Finhakk løk, purre, gulrot og gresskar. Kokes opp i hvitvin og kyllingkraft tilsatt tomatpuré.

Reduseres til halv mengde før fløten tilsettes. Smak til med salt, pepper og sitron, og eventuelt mer tomatpuré.

Suppen serveres i små suppeskåler. Sneglene stikkes på trespyd og legges over skålene.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen