Sørafrikanske røverkjøp

Plukk med deg en av hver fra taxfree'en og spar 156 kroner.
Aase E. Jacobsen
26 April 2007 - 16:53

Vinene fra sørafrikanske La Motte er veritable røverkjøp i taxfreebutikken sammenlignet med polet. Kjøper du den røde shirazen og den hvite sauvignon blancen, får du begge for kroner 178 mot kroner 334 på polet.

Vårvin
Hvitvinen er en representativ versjon av sauvignon blanc med fint innslag av urter og en del aspargestoner i tillegg til frisk gul frukt, også tropiske sorter. Den er frisk med lett sødme og god lengde. Utmerket til vårlig mat som asparges med hollandaisesaus eller til laks med urtesaus.

Tåler mye
Den røde La Motte Shiraz er en skikkelig smaksbombe med mye mørke søte skogsbærtoner, fat og sjokolade. Myk og innsmigrende men samtidig med god stofflighet og trøkk slik at den tåler selv de mest robuste kjøttretter som grillet rødt kjøtt med krydret tilbehør, i tillegg til en saftig biff.

Flyktninger
La Motte i Franschhoek har tradisjoner tilbake til 1709 da den franske hugenotten Pierre Joubert kjøpte eiendommen og kalte det opp etter sin fødeby i Provence, La Motte d' Aigues. Som han og familien hadde flyktet fra på grunn av forfølgelsene hugenottene ble utsatt for av de rettroende katolikkene. 

Operastjerne
På 70-tallet ble eiendommen kjøpt av Anton Rupert. I dag drives den av datteren Hanneli og mannen hennes Hein Koegelenberg. Hanneli Rupert er mest kjent som en av Sør-Afrikas ledende mezzosopraner. Mannen tar seg av vinene, godt hjulpet av Pietie le Roux, sjef for vinmarkene, mens hun turnerer verden rundt.

Deler på godene
På initiativ fra faren har La Motte har tilpasset seg den moderne tidsånden i Sør-Afrika som er å dele på godene med de ansatte - altså de ikke-hvite sørafrikanerne. Det innebærer å gi de ansattes familier skikkelig innkvartering, velferdsgoder samt ikke minst opplæring og utdanning. La Motte er imidlertid ikke en såkalt fair trade-vin. Fair trade går nemlig enda lenger og gir urinnvånerne større andel av overskuddet.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her