Supper kan varieres i det uendelige. Se bare her

Det er få retter som kan varieres så mye som nettopp supper. Her finner du oppskrifter og gode ideer.

En rykende varm og fyldig suppe på vinterstid, eller en iskald og leskende suppe på varme sommerdager - suppe passer til enhver årstid og anledning.

Hjemmelaget aller best

I vår rikholdige kokebok finner du nærmere 300 suppeoppskrifter til glede og inspirasjon.

Sjekk ut alle de gode suppeoppskriftene

De aller beste suppene får du med hjemmelaget kraft, men det er et prosjekt som tar litt tid. Men som absolutt er verd å prøve ut.

Slik lager du din egen kraft

Midt i uka er det ideelt å bruke en av de gode «ferske» kraftene som finnes i de fleste butikker. Men buljongterninger duger fortsatt.

Her finner du flere supper fra hele verden

 

Foto: Matprat.no

Ribollita - Toscansk grønnsakssuppe med Chevre fra Haukeli

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

250 g hvite bønner, tørkede
1 svineknoke, saltet (ikke røkt)
100 g bacon
1 liten purre
2 gulrøtter
2 stilker stangselleri
1 løk
3 fedd hvitløk
½ savoykål
200 g loff i skiver, daggammelt
3-4 kvister frisk timian

Fremgangsmåte

Bløtlegg bønnene i rikelig med vann over natten, eller i minst 12 timer.

Sil av bønnene og kok de deretter opp i nytt vann, senk temperaturen og la bønnene koke/trekke på svak varme i ca 1½ time.

Kok svineknoken mør i en gryte for seg (ca 1½ time) - ta opp og spar på kokekraften. Pass på å rense knoken for kjøtt mens den er varm - det er dermed lettere å fjerne kjøttet fra benet.

Kutt alle grønnsakene og baconet i terninger og fres de over middels varme til de blir blanke men ikke tar farge. Hell over kraften fra svineknoken og kok grønnsakene møre, ca ½ time, bland i de hvite bønnene og kjøttet fra svineknoken.

Smak suppen til med salt og pepper - legg så lagvis med loffen og sett kaldt over natten.

Varm opp suppen igjen og server denne med et dryss av smuldret Chevre og frisk timian, samt god olivenolje ved servering.

Deilige retter med linser og bønner

Nye spennende supper

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Her finner du flere grønnsaksupper

Astrids grønne potetsuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

ca. 5 melne poteter
1 knollselleri (sellerirot)
1 purre
1 l vann
2 grønnsaksbuljongterninger
1 dl hakket frisk gressløk eller andre urter
1 dl hakket frisk timian eller andre urter
2 dl matfløte
ca. 1 ts salt
ca. ½ ts pepper

Fremgangsmåte

Skrell poteter og selleri og skjær i biter. Skjær purren i tykke ringer og la alt koke i vann med grønnsakbuljong i ca. 10 min.

Ha i de hakkede krydderurtene og kok videre til potetene er møre.

Kjør suppen til puré i hurtigmikser eller med stavmikser.

Spe med vann om suppen blir for tykk. Rør i fløten og tilsett salt og pepper etter smak.

Flere fristende supper

Tips: Suppen passer både som forrett og som egen rett med godt brød til.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Her finner du flere supper med fisk og skalldyr

Marit Bjørgens sjømatsuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g blåskjell
100 g reker, med skall
200 g laksefilet, uten skinn og bein
200 g torskefilet, uten skinn og bein
1 fedd hvitløk
20 g sellerirot
2  cm ingefær, frisk
½ rød chili
½ sitrongress
½ dl olivenolje
8 dl fiskekraft (se tips)
½ dl crème fraîche
¼ løk
1 gulrot
1 stilk stangselleri
1 dl matfløte
3 vårløk
salt og pepper

Tips: Hvis du ikke har tid eller mulighet til å koke kraft selv anbefaler vi kraft på papp eller glass. Mange av disse er veldig redusert og må blandes med vann, prøv deg frem. Du kan også bruke buljongterning og vann.

Fremgangsmåte

Kok blåskjell, sil av kraften og ta vare på den. Rens blåskjell og reker.

Finhakk hvitløk, sellerirot, ingefærrot og chili. Bank sitrongress og del det opp i biter. Surr dette i olje, tilsett blåskjellkraft og fiskekraft eller buljong og kok opp.

Tilsett crème fraîche og kok suppen et par minutter.

Skjær opp de andre grønnsakene i terninger eller strimler. Skjær fisken i biter. Ta ut sitrongressbitene.

Tilsett grønnsakene uten vårløken og kok i ca. 1 minutt, avhengig av bitenes størrelse.

Tilsett fisk og vårløken. Kok opp, og tilsett blåskjell. Smak til med salt og pepper.

Legg rekene i varme tallerkener, øs opp suppen.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Her finner du flere kjøttsupper

Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 bunt friske grønne asparges
2 ts salt
1 ts sukker
½ liter vann/buljong
2 dl fløte
1 dl melk
½ ts kvernet sort pepper
2 tomater
8 skiver spekeskinke

Fremgangsmåte

Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen.

Skrell den nederste tredjedelen av den kuttede aspargesen. Del den så i biter på ca 1 cm.

Kok opp i vann/buljong, melk og fløte. La det koke i 6 minutter. Ta så ut 1/3 av aspargesen.

Ha suppen i en food processor (du kan også bruke stavmikser), og kjør til du har fått en glatt og fin konsistens. Ha tilbake i kjelen, og hold varm.

Del tomatene i båter, ta ut innmaten, og skjær tomatkjøttet i små terninger. Bland tomatene med aspargesen du tok ut av suppen.

Stek skivene med spekeskinke i stekepanne til de blir sprø og gylne.

Anrett så en spiseskje med tomat og asparges i hver suppetallerken og hell den varme suppen rundt.

Legg to skiver spekeskinke på toppen av hver tallerken.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Asiatisk kyllingsuppe

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 kyllingfilet i strimler
½ løk i strimler
½ purre i strimler
1 gulrot i strimler
1 stilk sitrongress
2 ss soyaolje

1 fedd finhakket hvitløk
1 ss finhakket rød chili
1 ss revet frisk ingefær

3 dl hvitvin eller eplemost med god syre
5 dl kokosmelk

1 ss hakket frisk koriander
3 dråper tabasco
salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfileten opp i strimler.

Del opp sitrongress i sine enkelte blad slik at de er lette å ta ut av suppen når den er ferdig.

Varm oljen og fres grønnsakene, sitrongress og kylling til det såvidt har begynt å ta farge. Tilsett hvitløk, ingefær og chili og la surre med de siste par minuttene.

Varm kokosmelken før du tilsetter den sammen med hvitvin/eplemost.

La suppen småkoke i 5-6 minutter. Ha i koriander helt mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper.

Ta ut sitrongresset før servering. Serveres varm med godt brød.

Lag noen av disse varmende suppene

Sendt inn av

Foto: Cik Media

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen