Godbiter i pollisten
Ikke bare trendy, men også svært vellykket: Tar opp tradisjonen med en nesten glemt druesort

Ikke bare trendy, men også svært vellykket: Tar opp tradisjonen med en nesten glemt druesort

Trepat er en outsider i Catalonias vinmarker som har måttet spille annenfiolin lenge. Den blir imidlertid aller best når den får være for seg selv. De beviser disse vinene til fulle.
16 Februar 2022 - 13:45

Foraster Julieta.jpg [40.65 KB]Trepat gir viner med god tørrhet og en delikat struktur som minner om en «pinot noir på skogstur». Det er i hvert fall slik jeg opplever trepat-vinene som Ricard Sebastià Foraster lager sammen med sønnen Adrià og moren Julieta.

Aller best er den som er kalt opp etter moren, Josep Foraster Julieta 2019. Den er en herlig pinotaktig rødvin med lysere rød farge og god aromatisk fruktkarakter i retning kirsebær og -skall. Den har deilig munnfølelse, leskende og lekker fruktkarakter. En nydelig matvin til alt fra lam til pasta.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Den får druer fra 68 år gamle vinstokker som ligger høyt i landskapet i Conca de Barberà ved 520 m.o.h. Familien har valgt å framstille den i sementegg for å få fram mest mulig av druens egenkarakter. Og det må jeg si de lykkes med.

Ricard S. Foraster i vinkjelleren med sementeggene som brukes til trepatvinene. Foto: Josep Foraster

Foraster Trepat.jpg [28.14 KB]Den som kun heter Josep Foraster Trepat 2019, får druer fra 40 år gamle vinstokker og vinifikasjonen er for det meste utført i 300 og 500 liters brukte fat, og kun 30 prosent sementegg.

Det har gitt en saftigere rødfruktpreget stil med fine urte- og salttoner og tanniner, og litt mindre modenhet i frukten enn forrige årgang. 2018 var generelt en varmere årgang enn 2019 som på sin side bød på tørke. Ifølge Richard forskjellene mellom årganger mindre i Conca de Barberà siden det er den høyestliggende og kjøligste DO-en i Catalonia. Kvalitetsmessig er vinene etter min mening på samme nivå.

Innhøstningen av trepat skjer sent i oktober. Foto: Josep Foraster

For begge vinene er druene plukket så sent som slutten av oktober. Trepat er en druesort som blomstrer tidlig og er derfor risikabel her i høyden. Den lange vekstperioden er imidlertid positiv for aromautviklingen.

Drueklasene er store, som betyr stor avling, samtidig som den enkelte drue er middels stor og har tykt skall, hvilket gjør trepat til en robust druesort. Derfor kan de vente på full modning uten frykt for råte, ifølge Ricard.

Det tykke skallet har likevel ikke mye fargestoffer. Av den grunn gir trepat lyse viner.

Trepat har mindre farge i skallene enn tempranillo og gir derfor lysere viner. Foto: Josep Foraster

De gir likevel et godt tanninbitt til vinen, som i kjelleren til Foraster-familien er et resultat av en uke med kaldmaserasjon og lang tid, rundt 35 dager, med skallene under gjæringen. Men uttrekket er forholdsvis lett med daglig bryting av hatten av skall (punch down) som dannes under denne prosessen.

– Lang, men lett maserasjon er det som gjør at druer fra gamle trepat-vinstokker gir en vin med større kompleksitet, forklarer Ricard.

Fottråkking av druer øker fargeuttrekket. Foto: Josep Foraster

Trepat har for det meste vært brukt til rosevin, med og uten bobler, muligens fordi den ikke gir nok farge til en rødvin. Men det har jo forandret seg, etterspørselen etter lysere rødviner øker og her kommer trepat inn som en redning for vinbøndene i denne vestligste delen av Catalonia. Conca de Barbera og Costers del Segre som er hovedområdet for trepat, er en form for bakevje, selv om druesorten er tillatt i Cava DO, er det ofte som annenfiolin.

Det er nok grunnen til at det første og fremst er unge vinbønder som vil ut av kooperativatmosfæren eller å bare være drueleverandør, som har trykket druesorten til sitt bryst.

Se utvalget av trepat på polet

Hos Foraster blandes også trepat med tempranillo og cabernet til Josep Foraster Els Nanos Collita 2019, som byr på en vinstil med mørkere frukt og dermed bredere appell.

Foraster Blanc de Seleccio.jpg [29.22 KB]Josep Forasters aller beste vin så langt er forresten en hvitvin, Josep Foraster Blanc Selecció 2019.

En konsentrert og smaksrik hvitvin med god syrlighet og mineralpreg og moderate 12,5 prosent alkohol. En super matvin til vinterens smaksrike sjømat.

Den er laget av ulike druesorter, hvit garnacha, macabeo og litt chardonnay. Macabeo er forresten også et satsingsområde for Ricard Sebastià Foraster. Den er imidlertid ikke sjelden all den tid den er en av de tre mest plantede cavadruene. Men hos Foraster gjennomgår den skallkontakt i ett døgn for denne hvitvinen, og seks timer for Josep Foraster Brisat del Coster 2020 som er en ren macabeo i en fruktigere stil.

Se alle vinene til Foraster

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer vi pitabrød med en smak du garantert vil ha mer av
Dagens rett

I dag serverer vi pitabrød med en smak du garantert vil ha mer av

I dag fyller vi pitabrødet med godt krydret kjøtt på kreolsk vis. Krydderblandingen lager du selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her