Ukens vin
Denne rødvinen er akkurat så kul som den ser ut

Denne rødvinen er akkurat så kul som den ser ut

Bak det mørke glasset skjuler det seg en supersaftig og fruktig rødvin med alle de gode egenskapene til ungdommelig monastrell.
Aase E. Jacobsen
09 Juli 2019 - 14:45

Parajes del Valle Monastrell Ecologico 2018 er som skapt for sommerlige festligheter på våre breddegrader siden den både er leskende og fruktig og samtidig fyldig og mørk nok til å varme en kjølig sommerkveld. Den trives sammen med det meste fra grillen, også grønnsaker og blir enda mer innsmigrende om den får et romslig glass å rulle rundt i.

Bak denne uspanske fasaden skjuler det seg et forholdsvis anonymt navn. Parajes del Valle er volumprodusenten Vinival sitt prosjekt i Jumilla. Og første årgang i dette formatet. Som navnet antyder er den laget av økologisk dyrket druemateriale og av Jumillas druestjerne, monastrell.

Kombinasjonen av kalkholdig jordsmonn og gamle monastrellplanter gir veldig gode resultater.

Druetypen som har ganske små mørke druer og et tykt drueskall, kan likevel gi viner med så stor fruktighet som i tilfelle med ukens vin. Det skyldes at selve fruktmassen har lite tanniner, og når vinen lages på den rette måten, unngås både for mye farge og tanniner, mens fruktigheten forblir på topp. 

Ifølge eksportsjefen Emily Rooney starter jobben allerede i vinmarken, først ved at vinbøndene de kjøper druene av instrueres hvordan de skal dyrke dem og at selve utvelgelsen av druene gjøres under innhøstningen. Druene avstilkes og presses lett og gjæringen med druenes egne gjærsopper finner sted i ståltanker. Tanninuttrekket styres nøye og når alkoholgjæringen er gjennomført etter noen dager, presses druemassen og den malolaktiske gjæringen gjennomføres i betongtanker.

Bak denne filosofien står 29 år gamle María Jover Sánchez som er Parajes del Valles vinmaker de siste to årene. Som beste ønologstudent i sitt kull fikk hun et arbeidsopphold hos Vega Sicilia, fortsatte med en master i kvalitetsstyring og miljø, men valgte å dra tilbake til sine røtter i det østre Spania.

María Jover Sánchez i en monastrellparsellene hun har valgt ut til denne vinen.

For selv om Jumilla ikke har samme status som eksempelvis Rioja og Ribera del Duero, er det en region som skiller seg ut når det kommer til strategisk satsing og kvalitetsmessig orientering. Jumilla kaller seg en pioner i Spania når det kommer til økologisk dyrking, og av Jumilla DOs totalt 19.000 hektar er 70 prosent økologisk dyrket. Hver tredje flaske med Jumilla DO på etiketten er sertifisert økologisk, et tall som er økende, ifølge Carolina Martinez Origone, i Jumilla DO-sekretaritatet. 

Les mer om Jumilla her

Her er alle vinene fra Jumilla som finnes i Norge

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her