Ukens vin
Denne vinen er billigere i Norge enn i Danmark

Denne vinen er billigere i Norge enn i Danmark

134 kroner er i sannhet et røverkjøp for en så seriøs vin som denne.
Aase E. Jacobsen
13 April 2017 - 09:59

Så er ønsket til de unge idealistene, Ioana Paunescu og Santos Ortiz som står bak Finca Bacara-prosjektet, å gi en gave fra naturen til menneskene og samtidig bryte reglene innført av den gamle verdens vinetablissement. Gjennom sine etiketter formidler de en langt mer laid back, men også filosofisk holdning om at vin er til for å nytes sammen med gode venner og familie. Samtidig som de er opptatt av rettferdighet og bærekraft i framstillingen.

Om dette høres ut som reklame, et gjennomdesigna opplegg eller tomme ord, passer det ikke for denne vinen, for den er et tydelig bevis på at disse folkene har klart å overføre målsetningen helt ut i siste dråpe. Finca Bacara 3015 Monastrell 2015 er ikke bare en vin du blir glad av og i. Den har så vel en svært innsmigrende karakter som en tydelig adresse og vitner om solid håndverk tvers gjennom og med en veldig god konsentrasjon. Rett og slett sjelden god vin for pengene. 

Den er dessuten som skapt for den kommende sesongens mange løsslupne grillfester samtidig som den fungerer veldig godt i mer sofistikerte omgivelser med pent antrekk og kniv og gaffel.

 

Monastrell er druen her.

 

Foreløpig er det bare denne vinen som er i salg i Norge fra denne produsenten. Og den er sågar billigere her enn i Danmark hvor den ligger på 139 DKK. Jeg ser i alle fall fram til å smake flere viner herfra, for det er lett å bli smittet av entusiasmen som formidles gjennom etiketter og beskrivelser.

Det nå to år gamle prosjektet kjøres parallelt med Bodegas Ego som startet opp av Ioana Paunescu og Santos Ortiz da de i 2011 bestemte seg for å begynne for seg selv, etter å ha møttes mens de jobbet hos Bodegas Luzon, også den i Jumilla.

Jumilla er ellers et av mange vinområder på den spanske høysletta som opplever en rivende utvikling. Kombinasjonen av høyde over havet, et mineralrikt jordsmonn (i dette tilfelle sterkt kalkholdig), få klimatiske utfordringer for dem som vil drive økologisk og lave jordpriser tiltrekker unge og dynamiske vinmakere. I Jumilla er det monastrell eller mourvèdre som er viktigste drue. Den stortrives i disse solrike forholdene samtidig som høyden over havet (900 m.o.h.) sikrer stor forskjell i dag- og nattemperaturer og dermed god syreutvikling i druene.

 

Finca Baraca har en moderne vinkjeller.

 

I 2016 produserte de 100.000 flasker fra sine 16 hektar, hvorav en tredel av akkurat denne vinen. Og tallet 3015 fortjener en liten forklaring. Det henger nemlig sammen med bildet av hvalen som bærer en storby på ryggen. Med det retter de et håp om at vi også om 1000 år fortsatt kan leve i pakt med naturen.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her