Ukens vin
Denne vinen trenger ikke julepynt

Denne vinen trenger ikke julepynt

At ukens vin er for god til å være sann, er ikke en klisje. Den har demonstrert samme høye kvalitet i år etter år og med råvarer som er langt dyrere viner verdig.
Aase E. Jacobsen
18 Desember 2016 - 18:14

Baltasar Garnacha Viñas Viejas 2014 er en usedvanlig fyldig og god vin til 139,90. Den har både god nok frukt, syre- og tanninstruktur til å tåle fete kjøttretter som dem vi spiser akkurat nå i desember. Samtidig som den smaker veldig godt i et romslig glass foran peisen eller i godstolen med en bok. Det kan også trengs i disse for mange hektiske førjulstider. Når det en gang om ikke altfor lenge blir lysere og varmere i været, vil den gjøre en veldig god jobb til grillmaten.

Gamle vinstokker.

Bak denne vinen står et kooperativ, San Alejandro, som har til sammen 1100 hektar tilgjengelig, i det litt øde området Calatayud, omtrent midt mellom Barcelona og Madrid. Baltasar Gracian er en av merkevarene de jobber med, og den er kalt opp etter områdets store sønn, forfatteren og filosofen med samme navn. En annen merkevare er Las Rocas som også har vært i slag i Norge.

Bra år for syrefriskhet

Felles er at druene kommer fra svært høytliggende vinmarker, 800-1000 m.o.h., med gammelt plantemateriale. For ukens vin er det snakk om 60 til 80 år, hvilket er mye for en såpass billig vin. Det er altså ikke kvaliteten som er årsaken at den er så billig. Derimot utelukkende at den kommer fra et område som ennå ikke har høstet alle gevinster av arbeidet som legges ned. 

 

Dette har da også norske vinelskere allerede forstått, for denne vinen ligger høyt oppe på salgsstatistikken for spansk vin. Og den var ukens vin hos oss for snart tre år siden, den gang i 2011-årgang. 2014 ligger altså ikke noe tilbake. Druene ble ifølge kooperativets vinmaker Juanvi Vicente Alcañiz, høstet tidlig. Og tidlig her oppe i høyden og med så gamle planter, og ikke minst med den sentmodnende druesorten garnacha, betyr midten av oktober.

 

Snø er vanlig i Calatayud.

2014 kjennetegnes også ifølge Juanvi av den laveste pH-en på 10 år. Garnacha/grenache har vanligvis en ganske lav pH, men så lav som 3,2 er ikke vanlig. Lav pH er enkelt forklart det samme som høy syre i den endelige vinen, og det kjennes igjen i den uttalt leskende munnfølelsen.

Politisk korrekt nok?

Selv om 2014 var en noe kjøligere årgang enn normalt, ga det likevel druer med godt alkoholpotensial, nærmere bestemt 15 prosent. Så nyt den gjerne i litt mindre doser om du drikker den utenom måltidet.

Fra samme sted kommer en treliters boks med det underfundige navnet El Politico. Det er ikke en vin som er laget på bestilling for årsmøtet i SV eller AP, men derimot en vin som er kalt opp etter Baltasar Gracians viktigste verk, El Politico fra 1640 som er en form for bevisførsel for at Fernando El Catolico var den største monarken Spania hadde sett. Om han hadde likt vinen, må vi anta, for den er både rund og fyldig – og en vellykket vin i dette formatet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her