Ukens vin
Fantastisk hvitvin i boks, og den holder helt til jul

Fantastisk hvitvin i boks, og den holder helt til jul

Mange har oppdaget rieslingvinens fortreffelighet i julesesongen, og denne boksen gjør rent julebord. Knallgod rett og slett.
Aase E. Jacobsen
28 November 2017 - 14:45

Leiner Monolith Riesling Trocken 2016 er rett og slett en imponerende god boksvin. Den har så mange lag at den absolutt bør helles i karaffel for å vise seg fram i hele sin smaksprakt. Strengt tatt burde den ikke vært tappet i boks, men i flaske, for dette er riesling av høyere kvalitet enn hva dette formatet normalt byr på.

Etter en stund i glasset er den fyldig og fruktig med lekker syrlighet og fin mineralkarakter. I matveien fikser den alt fra rakefisk og lutefisk til kalkun, medisterkaker og skinkesteik, hele julebordet med andre ord. Sjeldent mye kraft i denne boksen med andre ord. Så kommer da druene fra en kjent vinmark i Pfalz, Kalmit, som har fått navn etter den høyeste fjelltoppen i denne delen av Pfalz. Jordsmonnet er kalkstein fra det som tidligere ble kalt tertiærtiden, for inntil 63 millioner år siden, og dette setter et umiskjennelig preg på vinen.

Svein Leiner i Kalmit-vinmarken. Bilde: 

Selve vinmarken er på 112 hektar og ligger mellom Arzheim og Ilbesheim. Det er i denne landsbyen av Svein Leiner har sine parseller. Herfra lager han også en vin med enda større dybde, Leiner Kalmit Riesling Trocken 2016, men så er da også prisen en helt annen.

Kuhorn (og kumøkk) trengs for å lage preparat 500 som er essensielt i biodynamisk dyrking. Det brukes for å styrke fruktbarheten i jordsmonnet. 
 

Weingut Leiner er som de fleste andre vingårder i området familiedrevet, og da Svein var ferdig med studiene og noen års praksis i 2008, overtok han driften. Det betydde også at han la om til biodynamisk dyrking. I vinkjelleren følges parallelle prinsipper med spontangjæring, ingen filtrering eller stabilisering og kun litt svovel ved flasketapping. Boksen som er biodynamisk sertifisert, er et stunt for det norske markedet, og finnes i et begrenset antall. Når det er tomt, kommer det ikke noe mer før neste vår.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her