Verdifull arv

I familiebedriften Weingut Eugen Müller har ønsket om å levere et ultrarent uttrykk for "der Forster riesling" førsteprioritet. Og det til svært gunstige priser.
Aase E. Jacobsen
21 Juni 2005 - 12:25

Landsbyen Forst tilhører kremen i Pfalz med sine berømte vinmarker Kirchenstück, Ungeheuer, Jesuitengarten, Pechstein og Musenhang som alle hver på sin måte gir ideelle forhold for rieslingdruen. Gitt det noe varmere klimaet enn eksempelvis i Mosel og i Rheingau får riesling ekstra rikdom, og spesielt når druen får vokse i disse skråningene med forvitret sandstein med høyt innhold av kalk og leire samt vulkansk basalt. Denne siste faktoren er viktig siden basalt magasinerer solvarmen og dermed forlenger den delen av døgnet hvor modningen skjer.

De ulike vinmarkenes eksponering og høyde over havet, bratthet og nærhet til skogen på toppen av åsen, for å nevne noen faktorer, er alle med på å gjøre de endelige vinene forskjellige. I tillegg kommer det tyske systemet med klassifisering etter mostvekt. Som noen produsenter med Bürklin-Wolf i spissen har forlatt (se her), men som de fleste andre fortsatt forholder seg til. Med mer eller mindre grad av suksess.

Weingut Eugen Müller hører definitivt til de første. Derfor lager familiebedriften fortsatt kabinett, spätlese og auslese i tre ulike grader av sødme samt beerenauslese, trockenbeerenauslese og eiswein. Og selv om Eugen Müller er tradisjonsbunden (tilbake til 1767), er målet å gi et så ærlig uttrykk for den karakteristiske Forster-rieslingstilen som mulig.

Det ble særlig aktuelt da siste generasjon, Stephan Müller, som etter ønologistudier og traineeopphold hos Schloss Vollrads, slo seg sammen med faren Kurt i 2000. Sammen skal de gjøre maksimalt ut av arven. Og det er ikke småtteri de har å "leke" seg med.

Supre 2004
Samtlige toppvinmarker er representert, og det i anselige mengder. Av Kirchenstücks 4 hektar eier familien én. Denne vinmarken ble i 1828 gitt høyeste poengsum (65) i forbindelse med den kongelig-bayerske vimarksbedømmingen. Siden den gang har Kirchenstück hatt en særposisjon i Pfalz. Parsellens navn forteller alt om beliggenhet, nemlig bak kirken, og dermed nederst i skråningen mot landsbyen Forst. Jordsmonnet er dypt med en del leire og stort innslag av basalt. Resultatet er en svært rik vin med stort potensial.

Foreløpig er ikke vin fra denne vinmarken tilgjengelig i Norge, bortsett fra at den utgjør en liten andel av Riesling Eugen Müller Kabinett trocken 2004 (kroner 99,90), som er en blanding av druer fra Kirchenstück, Ungeheuer, Jesuitengarten og Pechstein.

Og i en super årgang som 2004 er selv standardrieslingen av høy klasse. Ren og fruktig med god rieslingkarakter i retning epler og sitrus og ikke minst fine syrer som gjør den til en allround sjømatvin. Og syrestrukturen er nettopp det som gjør 2004 så velkommen etter den vesentlige tyngre og aromamessig atypiske 2003. Vekstsesongen startet tidlig som følge av en mild vinter. Sommeren forble imidlertid relativt kjølig. Først i september kom varmen og satte fart i modningen. Den fine tørre høsten gjorde at rieslingdruene kunne plukkes helt frem til langt ut i oktober. Bortsett fra de som var reservert for eiswein som ble plukket like før jul.

Svart som bek
Jesuitengarten som i tidligere tider tilhørte en jesuitterorden, er en god nummer to i vinmarksstatus. Den ligger da også vegg-i-vegg med Kirchenstück, i nordlig retning. Jesuitengarten er noe større med 6,82 hektar, som Müller har en tidel av. Den er ikke fullt så bratt som Kirchenstück og har et noe lettere jordsmonn. Stilen blir derfor en tanke slankere enn naboen. Forster Jesuitengarten Riesling Kabinett trocken 2004 (kroner 119,80) byr på både flott frukt og tydelig jordsmonnspreg. I munnen er den svært frisk og fruktig med balanserende mineralfedme. En deilig partner til hvit fisk med fet saus.

Pechstein fortsetter lappeteppet mot nord. Denne 17 hektar store vinmarken har fått navn etter jordsmonnet som rett oversatt betyr bekfarget stein. Og det er fordi det er det mest basaltholdige i hele Forst. Som nevnt gir basalt et ekstra puff i druenes modningsprosess siden solvarmen lagres i jordsmonnet et stykke ut i natten. Effekten på den endelige vinen er større kraft enn i de mer sandholdige jordsmonnene.

Selv på enkleste nivå, som i Forster Pechstein Riesling Kabinett trocken 2004 (kroner 109,60), er dette merkbart. Frukten er noe søtere enn i Jesuitengarten, og den tydelige jordsmonnsfedmen gir en stofflig munnfølelse som friskes godt opp av syrene. En utmerket partner til rikere sjømatretter.

Kabinett-utavene til Eugen Müller representerer meget god vinvaluta, men de gir definitivt lyst på å smake deres spätleser som i trocken-versjon er det optimale for Pfalz. Eksempelvis vil Kirchenstück spätlese trocken koste knappe 150 kroner, og for en vin i verdenstoppen må det kunne betegnes som svært gunstig.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her