Mat og vin i kombinasjon

Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til lasagne

Slik velger du vin til lasagne

Lasagne står på mange middagsbord i helgene, men hva slags drikke passer best til?
12 Oktober 2022 - 08:58

Lasagne er en populær rett i Norge, lett å lage til mange og noe de aller, aller fleste liker. Derfor er det mange som vil vite hvilken vin de skal kjøpe inn til storfamilien, når lasagnen står på bordet.

Lasagne er i utgangspunktet navnet på pastatypen vi bruker i retten, altså platene. Derfor kan egentlig en lasagne inneholde akkurat de råvarene du ønsker, så det er hvilke ingredienser du bruker som avgjør hvilke viner som passer til. Den klassiske og mest vanlige jo med kjøttragu og bechamelsaus, så hovedfokuset blir på den.

En helt klassisk lasagne går fint med rødvin, og gjerne italiensk rødvin. Så enkelt kan det altså være, til lasagne så burde du drikke italiensk rødvin, men dessverre ikke hvilken som helst. Selv om kjøtt og pasta passer godt til de fleste typer rødvin vil tomatsausen trenge en god del friskhet fra vinen.

Dette betyr at du trenger en vin med god fruktighet og ikke alt for mye tanniner, de er det mange av i Italia. En valpolicella classico vil egne seg godt, det samme vil en barbera fra Piemonte. Sangiovese uten alt for mye eik vil også være et veldig godt valg.

Foto: Linda Raymond, iStock

En lett aglianico fra Campania passer også, det samme med primitivo fra Puglia og nero d’avola fra Sicilia. Vil du ha en vin som ikke er fra Italia, så gjelder de samme prinsippene, god fruktighet og ikke alt for mye tanniner. Grenache/garnatxa, blaüfrankisch, xinomavro, beaujolais er gode forslag, men det finnes som sagt et hav av muligheter der ute.

Vegetarlasagnen har også gjort sitt inntog de siste årene både som en ren hvit variant med sopp eller med tomatsaus. Her kan du med fordel velge en hvitvin til. Til en med tomatsaus og grønnsaker vill jeg valgt en fruktig variant, som for eksempel riesling, alvarinho/albariño, eller hvorfor ikke en soave fra Veneto?

Til lasagne med sopp, hvit saus og kanskje kylling kan både rødvin og hvitvin fungere. En pinot noir vil være god til og hvis du vil holde deg i Italia, en litt lettere nebbiolo fra Piemonte eller nerello mascalese fra Sicilia. Som sagt kan du uten problemer ha hvitvin til, og du kan tilog med prøve deg på de litt kraftigere variantene med litt eik. En god, eiket Chardonnay kan være godt, da selvfølgelig gjerne fra nord-Italia, en litt eiket hvitvin fra Rioja passer også fint.

Disse vintipsene gjelder også til pastaretter generelt og det er viktig og huske på at tomater trenger friskhet og lite tanniner.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her