Vinskole kopierte konkurrentens søknad

Vinskole kopierte konkurrentens søknad

- Vi opplever det som et tyveri, sier Norsk Vinfagskole, som fant store deler av sin egen søknad i Norsk Sommelier Utdannelses søknad om å bli fagskole.
19 Februar 2013 - 16:21

Ved en tilfeldighet fikk Norsk Vinfagskole, Norges eneste godkjente fagskole innenfor sitt felt, vite at Norsk Sommelier Utdannelse (NSU) også hadde søkt om å få bli fagskole. Skolen bestemte seg for å kikke konkurrenten i kortene.

- Vi fant igjen hele søknaden vår: teksten, figurene og skjemaene. Over 90 prosent var klipp og lim fra vår søknad fra 2010. Dette er en beskrivelse av produktet vårt på over 130 sider som vi har lagt veldig mye jobb i, sier styreleder Robert Jørgensen til Aftenposten.

LES OGSÅ: NM-seier til Liora

- Vi opplever det som et tyveri. Det er overraskende at en skole kan få godkjenning etter å ha kopiert vårt produkt.
Skolen tok kontakt med statlige NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), som godkjenner utdanninger. Der ville de ikke gjøre noe med saken.

- Dette faller utenfor vårt ansvarsområde. Mange søknader er veldig like og mange har et tett samarbeid, sier assisterende avdelingsdirektør Bjørn R. Stensby i NOKUT. Han sier til Aftenposten at slike søknader er offentlige, og at det ikke er kvalitetsmessig problem for NOKUT om en søknad ligner en annen fra en tilsvarende utdanning.

LES OGSÅ: Beste unge sommelier fra Tango

Skolen som beskyldes for plagiat har nå trukket sin søknad om å bli fagskole.

- Etter å ha mottatt brev fra Norsk Vinfagskoles advokat har vi trukket vår søknad for ikke å skape konflikt i vårt lille miljø. Det er en fornuftig og grei måte å avklare dette på som er til beste for alle parter, sier daglig leder ved Norsk Sommelier Utdannelse Ken Engebretsen til Aftenposten.

En status som fagutdanning ville gitt skolen flere fordeler. Blant annet får studentene da rett til støtte fra Lånekassen.

Norsk Sommerlier Utdannelse har holdt på siden 2002. Utdanningen har 69 elever, fordelt på to skoler i Oslo og Trondheim.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her