Vinterens gode grønnsaker

Selvfølgelig skal du spise grønnsaker på vinteren. Gode tips og oppskrifter finner du her.

Mange av oss forbinder ikke vinteren med grønnsaker, men butikkene bugner nå med en rekke fristende vintergrønnsaker som du kan lage de deiligste retter av.  

Roten til alt godt

Det er spesielt rotgrønnsaker vi bruker mye av på vinteren, slik som kålrot, gulrot, hodekål, løk og purre. Disse grønnsakene har vært en del av vårt kosthold i flere hundre år, purren for eksempel, kan spores tilbake til Edda-tiden.

I tillegg til å være smakfulle i seg er vintergrønnsakene også proppfulle av vitaminer og mineraler som er så viktig for oss nå midtvinters, og det gjør ikke noe at de er rimelige i innkjøp heller.

Mange bruksområder

Det er ikke måte på hva du kan bruke rotgrønnsaker til, her er det bare fantasien som setter grenser.

Kålrot forbinder mange med den tradisjonelle kålrotstappen til jul, men den gjør seg også godt i gryter, eller hvorfor ikke ta med en skive rå kålrot i matpakken? Den er i alle fall proppfull av c-vitamin, på samme måte som hodekål, mens gulrot gir mye a-vitamin.

Les mer om de sunne grønnsakene

Nedenfor har vi samlet noen gode oppskrifter, men du kan også finne en rekke andre oppskrifter til inspirasjon i vår rikholdige kokebok .

Purre med enkel hollandaise

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 purrer

Enkel estragon-hollandaise:
2 eggeplommer
50 g smør - smeltet
3 ts sitronsaft
salt og pepper
2 ts hakket frisk estragon

Fremgangsmåte

Rens purrene og del hver av dem i tre like kubber. Kok kubbene knapt møre i lettsaltet vann, ca. 5 minutter.

Visp sammen eggeplommene, sett bollen i vannbad og visp til det tykner.

Visp inn det smeltede smøret litt etter litt mens det fortsatt er varmt. Visp kraftig så sausen tykner.

Smak til med sitronsaft, salt og pepper, og rør inn estragon.

La purrekubbene renne godt av, legg dem opp på varme tallerkener og hell sausen over.

Flere gode grønnsaksretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Esten Borgos

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ovnsbakte rotgrønnsaker og poteter

Antall porsjoner

4-6

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

2 sjalottløk
½ søtpotet
4 mandelpoteter
½ kålrot
2 gulrøtter
½ selleri
½ dl olivenolje
1 dl hønsekraft
1 ss sitronsaft
1stk rød chili
1 ss frisk ingefær
1 ss sukker

Fremgangsmåte

Lag din egen blanding, beregn ca. 250 g rå vare pr. person.

Del sjalottløken i to. Søtpotet vaskes, deles først i to og deretter i skiver. Mandelpotetene deles i båter. Rotgrønnsakene skrelles og deles i grove staver, skiver eller trekanter.
 
Bland alle grønnsakene sammen og ha dem i en ildfast form. Bland olivenolje, hønsekraft og sitronsaft. Ha i hakket ingefær og chilipepper. Hell væsken over grønnsakene.
 
Dryss sukker over og bak dem i ovn på 180 grader til de er møre ca. 20-25 minutter.

Ovnsbakte grønnsaker kan godt serveres til karbonade, kylling og røkt skinke. En variant med sellerirot og fennikel er godt til fiskeretter. Ovnsbakte rotgrønnsaker kan også serveres kalde.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gulrot- og appelsinsuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

2 løk
1 hvitløkbåt
2 ts reven ingefær
ca. 2 ss smør
6 gulrøtter
¾ liter hønse- el. grønnsakbuljong
2 ½ dl nypresset appelsinsaft
salt, evt. hvit pepper
1-2 ss klippet gressløk
lettrømme

Fremgangsmåte

Løk og hvitløk renses og finhakkes før det tas over i egnet panne og freses i smøret.

Rens og riv gulrøttene og ta dem videre over i panna. Etter 2-3 minutter helles buljongen over.

Suppen kokes til gulrøttene er møre. Om ønskelig kan suppen moses, men det er ikke nødvendig.

Rør inn ferskpresset appelsinsaft og smak til med salt og evt. pepper. Suppen serveres rykende varm med gressløk, rømme og revet appelsinskall over.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Saltbakte løk

Antall porsjoner

6 - 10

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

10 løk
ca. 1 kg grovt salt
2 ss hakket frisk timian
Evt. litt revet ost

Ratatouille

Fremgangsmåte

Skrell løken og sett de i en langpanne hvor bunnen er dekket med rikelig med grovt salt.

Dryss over hakket timian og bak løken i ovn ved 175 grader C i en halv time.
 
Ha gjerne litt revet ost på toppen de siste 5 minuttene av steketiden.

Saltbakte løk er nydelig til for eksempel stekte kjøtt- og fiskeretter eller som en vegetarrett sammen med for eksempel ratatouille .

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Løksuppe som i Provence

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

6 store løk
4 fedd hvitløk
2 ss meierismør
2 ss siktet hvetemel
1 dl hvitvin
1 l vann
2 hønsebuljongterninger
1 ss frisk timian, finklippet
1 ts provencekrydder
½ krm pepper
1 ts salt
Til gratinering:
4 skiver loff
2 dl vellagret ost
1 ts salt

Fremgangsmåte

Surr løken i smør til den er blank og myk. Dryss over mel og rør godt. Tilsett vin, vann, buljong og krydder. Kok alt opp under lokk ved svak varme 15-20 minutter. Smak suppen til og ha eventuelt i mer vin.

Fordel den varme suppen i ildfaste suppeskåler/tallerkner.

Rist brødskivene i brødrister eller ovn og legg dem på toppen av hver suppeskål. Strø på revet ost og gratiner i ovnen til osten har smeltet.

I stekeovnen ved 250 grader, til osten har smeltet.

Flere supper

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønnsakskarbonader à la Lindstrøm

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

2 kokte poteter, raspet
1-2 gulrøtter, raspet
1 skive kålrot, raspet
1 liten rødløk, finhakket
1 rødbet raspet (evt. 4-5 skiver syltet)
3-4 soltørkede tomater, finhakket (legges i bløt i litt olivenolje)
2 ss finhakket sylteagurk
1 dl revet Jarlsbergost (el. lign)
2 egg
1 ss potetmel
finhakket kruspersille
timian
salt og pepper

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene.
 
Lag karbonader av deigen og stek dem i en middels varm panne til de blir brune og gjennomstekt.
 
Serveres med hamburgerbrød, ost og frisk salat eller med ovnstekte grønnsaker.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Potet- og purreløksuppe

Antall porsjoner

3-4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

200 g poteter
1 purreløk
50 g meierismør
4 dl melk
2 dl matfløte
1 kyllingbryst eller annet kyllingkjøtt
2 dl kyllingkraft/buljong
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Grønnsaker kuttes i treninger og freses litt i smør i gryte til det blir blankt men det skal ikke ta farge. Hell melk, fløte og kraft over, og kok i ca. 25 minutter.

Hell alt over i en blender og kjør sammen til du får en jevn suppe. Sil og tilsett smør. Smak til med salt og pepper.
 
Del kyllingbrystet i strimler og stek det i litt smør i en panne til det har fått en fin farge. Krydre kyllingen med litt salt og nykvernet pepper og legg kyllingen i suppen ved servering.
 
Tips: Her kan du også bruke ferdig stekt eller grillet kylling som du varmer lett før du tilsetter i suppen.
 
Denne suppen kan også serveres kald på varme dager.

De beste suppene

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kålrotpai med snøfrisk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

500 g kålrot
1 stor purre
1 pakke ferdig paideig
3 store egg
3 dl matfløte
1 ss hakket frisk gressløk
salt og pepper etter smak
1 klype kajennepepper eller

Fremgangsmåte

Skrell og strimle kålroten fint eller riv den grovt. Rens og skjær purren i tynne ringer.

Kle en form med paidegen, prikk bunnen godt med en gaffel og fordel kålrotstrimler og purre over.

Visp sammen egg og fløte og smak til med gressløk, salt, pepper og kajennepepper. Hell det i formen. Fordel snøfrisk på toppen.

Stek paien nederst i ovnen på 170 grader til fyllet har stivnet og kålroten er mør - ca. 45 minutter.

Server gjerne en grønn salat eller tomatsalat til.

Flere gode grønnsaksretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen