Vorspiel på kjøkkenet

Ikke nok med at det er både lærerikt og spennende; det er også svært sosialt å samle gode venner på kjøkkenet. I tillegg har du selvsagt en god grunn til å kose deg ekstra godt med en god vin eller to. Her gir vi deg komplette menyer inkludert drikkeforslag.

Etter at det for lengst er blitt vanlig at man gjerne går sammen om matlagingen til hverdags, er det tegn i tiden til at man også gjør det når familie og venner møtes til hyggelig samvær.

Siden det i godt lag kan være like avslappende å tilberede maten som å spise den, vil tiden frem mot jul med mørke, regn, storm og tåke i så måte gi rike muligheter for en slik utvidet sosial selskapelighet. Også dagens menn kan godt tenke seg kjøkkenet som treffsted etter å ha hørt om gourmetklubber. Og sett allverdens tv-kokker kutte løk i turbofart og tilføre rettene olivenolje ved å endevende flasken og styre mengden med tommeltotten. Alt mens praten går livlig og det under matlagingen serveres et glass rødvin - for dem som måtte ønske det.

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt bidrar her med noen forslag til veivalg, og da med retter basert på store, ferske kyllinger. Når man så setter seg til bords, er det i trygg forvissning om at ikke noe smaker så godt som det man har vært sammen om å tilberede - der og da. Lykke til med vorspiel på kjøkkenet. Her får du forslag på to menyer:

Meny 1:

Quiche i høstlig lune
Helstekt kylling med vermuthsaus
Crème brûlée
#

Quiche i høstlig lune

Ingredienser

Paibunn:
200 g hvetemel
125 g smør
2 ss vann

Fyll:
1 liten squash
salt
5-6 skiver speket kalkunfilet
2 vårløk
1 liten rødløk
5-6 soltørkede tomater
5 egg
2 dl melk
1 dl fløte
½ ts salt
litt grovkvernet pepper
ca. 50 g revet jarlsbergost
3-4 ss revet parmesan

Fremgangsmåte

Smuldre smøret i melet, tilsett vannet og elt til en fast deig. Bruk gjerne en matprosessor. Sett deigen kaldt i 20-30 minutter. Trykk deigen ned i en stor paiform. Prikk godt med gaffel. Stek i ovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter til bunnen er svakt gyllen.

Riv squashen grovt på råkostjern. Dryss over litt salt for å trekke ut vann. La det stå ca. ½ time. Press massen gjennom en sikt for å få bort vannet. Skjær speket kalkunfilet i strimler. Del vårløk i skiver og rødløk i tynne båter og vend dem raskt i litt smør. Legg de soltørkede tomatene noen minutter i kokende vann tilsatt litt olivenolje. Skjær dem deretter i strimler. Fordel alt i paiskallet. Dryss over ost. Hell over sammenvispet egg, melk, fløte, salt og pepper. Stek paien på nederste rille i stekeovnen ved 200 °C i 25-30 minutter eller til paien har fått gyllen farge. Anrett et tynt stykke av paien på hver tallerken. Pynt gjerne med friske urter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Helstekt kylling med vermuthsaus

Ingredienser

2 store kyllinger (1200-1500 g)
litt smeltet smør
salt og pepper

100 g smør
4 finhakkede sjalottløk
1 bunt hakket persille

Vermuthsaus:
750 g grønne druer
6 dl hvit vermuth
1½ ss maisenna
4 dl kremfløte
salt og pepper

Fremgangsmåte

Rør sammen smør, løk og persille og legg blandingen inn i kyllingene. Pensle kyllingene med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Sett kyllingene midt i ovnen og stek dem ved 180 °C i ca. 1½ time. La kyllingene hvile ca. 15 minutter.

Del druene i to og ta ut stenene. Stek druene raskt i en blanding av fett fra kyllingene og vermuth til de blir varme. Rør maisenna ut i kremfløte og hell jevningen i druesausen under omrøring. Smak til med salt og pepper.

Server med kokte grønnsaker, ris eller poteter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Crème Brûlée

Ingredienser

4 dl melk
2 dl kremfløte
4 ss sukker
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
5 egg

brunt sukker

Fremgangsmåte

Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestang (splittet på langs). Avkjøl blandingen noe og rør inn lett sammenpiskede egg. Sil blandingen.
 
Sett åtte ildfaste porsjonsformer i langpannen, hell på så mye varmt vann i langpannen at det står halvveis opp på formene. Fordel eggekremen i formene.
 
La formene stå i vannbadet i ovnen ved 125 grader i ca. 40 minutter eller til kremen har stivnet. Ta formene ut av vannbadet og la de avkjøle seg. Oppbevar de kjølig frem til servering.

Dryss 1 ts brunt sukker over hver og la porsjonsformene stå 2-3 minutter under varm grill (eller bruk en skibrenner) til sukkeret har karamellisert seg.
 
Server crème brûlée bare som den er eller med følge av frukt eller bær.

Tips: Crème brûléen kan gjerne lages dagen før, mens karamelliseringen må gjøres like før servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Meny 2:

Speket kalkunfilet med asparges
Kyllingrulader med risotto
Whiskyiskake
#

Speket kalkunfilet med asparges

Ingredienser

12-16 friske aspargestopper
12-16 skiver speket kalkunfilét
litt høvlet parmesan
6 hardkokte eggeplommer

Pesto:
1 potte frisk basilikum
4 båter hvitløk
3 ss pinjekjerner, evt. solsikkekjerner
7-8 ss olivenolje
50 g revet parmesan
kvernet pepper og salt

Fremgangsmåte

Kok aspargestoppene rask i lettsaltet vann og avkjøl dem i kaldt vann. Rull en skive speket kalkun rundt hver aspargestopp. Anrett to aspargesruller på hver tallerken med litt høvlet parmesan, "mimosadryss" (=hardkokt eggeplomme presset i en hvitløkspresse) og drypp av pesto rundt.

Pesto:
Bland basilikum, hvitløk, pinjekjerner og olivenolje i en matprosessor. Vend inn parmesan og kvern godt med pepper over.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingrulader med risotto

Ingredienser

Kyllingrulader:
8 kyllingfileter
200 g mozzarellaost
15 soltørkede tomater
1 potte basilikum
12-15 svarte olivener (stenfrie)
salt og pepper

Risotto:
4 ss olivenolje
1-2 hakkede løk
1 båt finhakket hvitløk
6 dl arborioris
½ g safran eller 1 kryddermål gurkemeie
2 dl tørr hvitvin
ca. 1½ l kyllingkraft eller buljong
3 ss smør
ca. 1 dl revet, fersk parmesan

Fremgangsmåte

Legg de soltørkede tomatene i vann i 20-30 minutter til de blir myke. Hakk mozzarellaosten, tomater, basilikum og olivener og bland alt sammen.

Bank ut kyllingfiletene og fordel ostefyllet over. Rull filetene sammen og bind dem sammen med hyssing. Legg kyllingfiletene på en stekeplate med skjøten ned. Stek kyllingruladene ved 200 °C i 15-20 minutter. Ta av hyssingen, skjær kyllingruladene i skiver og legg dem på en seng av risotto.

Lag risottoen mens kyllingruladene stekes:
Fres løk og hvitløk i olje i en kjele til løken blir myk. Tilsett ris og safran og spe med vinen og 1 dl kyllingkraft. La det hele småkoke under omrøring til all væsken er absorbert. Fortsett med å helle på kraft i fire omganger. All væsken skal være absorbert før neste omgang blir tilsatt.

Koketiden til sammen er ca. 20 minutter. Riskornene skal være myke, men faste ("al dente"). Risottoen skal være kremaktig. Ha i smør og parmesan til slutt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Whiskyiskake

Ingredienser

Bunn:
150 g (2½ dl mandler)
150 g (2½ dl melis)
4 eggehviter

Fyll:
80 g tørkede aprikoser
4 plater gelatin
8 eggeplommer
150 g melis
1½ dl whisky
3 dl kremfløte
evt. høvlet sjokolade til pynt

Fremgangsmåte

Mal mandlene. Bland med melis. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn. Stek i smurt form, 22-24 cm i diameter, ved 160 °C i 30-40 minutter. Avkjøl bunnen.

Skjær aprikosene i strimler og mariner dem i whisky gjerne noen timer. La gelatinplatene ligge i kaldt vann så lenge som det er anvist på pakken.

Visp eggeplommer og melis til eggedosis. Tilsett whisky og halvparten av aprikosstrimlene. Klem vannet ut av gelatinen og løs opp platene i ca. ½ dl kokende vann. Hell den i eggedosisblandingen. Bland i vispet kremfløte. Hell eggekremen over kakebunnen og sett formen i fryseren 3-4 timer.

Ta kaken ut av fryseren ca. 15 minutter før den skal serveres. Pynt med resten av aprikosstrimlene og evt. høvlet sjokolade.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Foto: Astrid Hals, Alf Börjesson

Forsiden akkurat nå

Til toppen