Bak disse fristende bollene til fastelavn

Du har kanskje lurt på hvorfor vi spiser boller med krem til fastelavn og ikke ellers i året. Her får du forklaringen og oppskriftene.

Fastelavn kommer fra ordet "fastelabend" og betyr egentlig "kvelden før fasten".

Dette var opprinnelig en tre-dagers festperiode, som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg kjenner vi til uttrykket feitetirsdag som en del av fastelavn.

Mardi gras

Gjennom fasten skulle man delvis eller helt avholde seg fra å spise. Derfor var det viktig å spise mye før fastetiden satte inn.

Askeonsdag innledet fastetiden som varer i 40 dager frem til første påskedag, dagene før skulle man derfor spise mye og feit mat.

Siste dag før fasten begynner, på feitetirsdag, spiste man "hvit mat", gjerne av melk og mel. Dette var overgangen til fasten, og dagen feires over hele verden og er nok mer kjent under sitt franske navn - mardi gras.

Lag en ekte karnevalsdrink

I forbindelse med mardi gras-feiringen har det siden middelalderen blitt arrangert karneval flere steder i verden, hvor karnevalene i Venezia, New Orleans og Rio de Janeiro er de mest berømte.

Fastelavnssøndag og kremboller

I våre dager bryr de færreste seg om fastetiden, men noe av skikken henger igjen.

Vi har samlet de tre dagene i fastelavn til én dag, fastelavnssøndag. Da unner vi oss både det hvite og det feite, og serverer boller med krem.

Å bake boller var først et velstandsfenomen i byene, mens på landsbygda i Norge hører vi først om det i begynnelsen av det forrige århundre.

I tillegg til krem kan vi også fylle bollene med annet godt og spennende fyll, som marsipanmasse/mandelfyll, sjokolade, syltetøy eller vaniljekrem.

Andre boller og fristende bakverk finner du her  

Bak de lekreste sjokoladekaker med disse oppskriftene

Fastelavnsboller

Antall porsjoner

10 stk

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

100 g smør
3 ½ dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme
1 l hvetemel
1 ts bakepulver
 
Kremfyll:
3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm.

Smuldre gjæren i en bolle, og bland den godt ut sammen med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder.

Ha i hvetemelet og bakepulveret, og kna deigen til den blir blank og smidig. La den heve på et lunt sted til dobbelt størrelse.

Ha deigen over på en melet overflate, del den i 10 like store emner og trill boller av de. Legg et håndkle over bollene og la de heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.

Stek bollene midt i ovnen ved 200 grader i ca. 7-15 minutter. Pensle bollene med litt skummet melk idet de kommer ut av ovnen, da blir de halvblanke. Avkjøl dem på rist.

Kremfyll:
Ha sukker og vaniljesukker i fløten, og pisk til krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.

Skjær toppen av bollene og ha på kremen. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fastelavnsboller med innbakt fyll

Antall porsjoner

10 stk

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Bolledeig:
3 ½ dl melk
100 g smør
50 g gjær
1 l hvetemel
1 dl sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme
 
Mandelfyll:
100 g mandler
100 g melis
ca. 2 ss vann
eller bruk ferdig kransekakemasse.
 
Vaniljekrem:
Ferdig vaniljekrem eller hjemmelaget vaniljekrem

Fruktfyll:
150 gram tørket frukt, som for eksempel mango, papaya eller jordbær.
2 ss kokende vann

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm.

Smuldre gjæren i en bolle, og bland den godt ut sammen med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder.

Ha i hvetemelet, og kna deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.

Ha deigen over på en melet overflate, del den i 10 like store emner og trill boller av de.

Dersom du vil fylle bollene trykker du dem flate. Legg på ca. 1 ts ferdig fyll midt på deigen, trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sette bollene med skjøten ned på stekeplaten og sett dem til heving.

Legg et håndkle over bollene og la de heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.

Stek bollene midt i ovnen ved 200 grader i ca. 7-15 minutter. Pensle bollene med litt skummet melk idet de kommer ut av ovnen, da blir de halvblanke. Avkjøl dem på rist.

Bland melis og noen teskjeer melk til en fyldig glasur, og bre over toppen av bollene. Om ønskelig kan disse i tillegg deles i to og fylles med et lag pisket krem, da er det greit med et melisdryss på toppen.
 
Mandelfyll:
Ha mandlene i en kjøkkenmaskin, og kjør de til de er finhakket før du blander inn melis og vann.
Kransekakemassen kan gjerne blandes med noen spiseskjeer melk, for å få en litt løsere konsistens.
 
Fruktfyll:
Ha den tørkede frukten og vannet sammen i en kjøkkenmaskin og kjør det sammen til en tykk masse som du fyller bollene med.

Flere gode bakverk til fastelavn

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ekte eggekrem vaniljekrem

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 vaniljestang
3 dl fløte
4 dl helmelk
9 eggeplommer
1 dl sukker
2 ss maisenna

Fremgangsmåte

Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med vaniljestangen, fløten og melken. Kok opp under omrøring, ta av platen og la vaniljesmaken trekke godt inn i fløtemelken.

Skill eggeplommene fra hviten og pisk sammen med maisennaen i en varmebestandig bolle. Tilsett litt av den varme fløtemelken og pisk dette inn før du tilsetter ca halvparten av fløtemelken.

Ved å ha i den varme melken litt etter litt hindrer du at eggene stivner.

Ha eggeblandingen over i den resterende fløtemelken i kaserollen og varm opp over middels varme under konstant omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke».

Når kremen har en fløyelsmyk og passe tykk konsistens tar du kjelen av platen og avkjøler kremen raskt ved å sette kjelen i kaldt vann. Rør i kremen innimellom til den er kald og ta ut vaniljestangen.

Ekte eggekrem er fløyelsmyk og ekstra fyldig og god på smak. Server ekte eggekrem til dessert i følge med frisk frukt eller bær, som fyll i boller eller som topping på suksessterte.

Tips: Ikke kast vaniljestangen etter bruk, da den er proppfull av smak enda, skyll bare av den i kaldt vann og tørk den lett før du pakker den inn i plastfilm eller har den i et glass med sukekr for et deilig vaniljesukker.

Du kan eventuelt bytte ut vaniljestangen med 1-2 ts vaniljesukker, og lage kremen med kun helmelk, men reduser da ned til 6 dl melk.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen