Bedre (jule)vin enn dette finnes ikke

Om du er drittlei alt julepratet allerede, er det forståelig, men disse vinene overlever både denne og mange juler etter.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Franco Pacenti lager strålende viner fra sin eiendom nord for Montalcino i «underområdet» Canalicchio. Vingården ligger ved 280 m.o.h. og har nordøstvendte vinmarker hvilket sammen med jordsmonnet av skifer, sand og lett leire gir en kjøligere (om det er mulig å snakke om det her) og mer elegant vinstil.

Les mer om Montalcino og mulige underområder

De har en unik bløthet og krydderkarakter som kombinert med den sødmefylte frukten og modne tanninene byr på en stor drikkeopplevelse.

Selvsagt er dette viner som også stråler på matbordet. Brunello er gjerne førstevalget til mange av den kalde årstidens retter, og Francos viner er i en klasse for seg.

Hans vanlige brunello finnes sågar i to årganger.  Franco Pacenti Canalicchio Brunello di Montalcino 2008 (17396) er fruktigere og litt bløtere enn, men like konsentrert som  Franco Pacenti Canalicchio Brunello di Montalcino 2009 (18197) som på sin side har litt fastere tanniner. Begge har et veldig godt lagringpotensial, men hvis du har tenkt å legge en av dem riktig lenge på vent, ville jeg satset på 2009 som generelt anses som bedre enn 2008. Men alle regler har unntak, og Franco lager knallgode viner uansett årgang.

Som en ung brunello

Francos toppvin som bare lages i de aller beste årgangene, deriblant historiske 2007, er Franco Pacenti Canalicchio Brunello di Montalcino Riserva 2007 (18198) . Den har større dybde enn den vanlige brunelloen, noe mørkere frukt, og er enda mer krydret og varm. En stor vin som helst bør lagres noen år før den nytes til det beste du kan oppdrive av vilt.

Se alle de gode viltoppskriftene du kan velge mellom

Francos rosso, Franco Pacenti Canalicchio Rosso di Montalcino 2012 (17516) , er et ekstra godt kjøp all den tid den «egentlig» er en brunello, bare med kortere fatmodning. For å holde kvaliteten på brunelloene så høy som mulig, deklassifiserer Franco deler av produksjonen til rosso som etter 8-10 måneder i de store klassiske fatene kalt botte er klar for flaske. Brunelloene får derimot henholdsvis 24 og 30 måneders opphold i de samme fatene.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Franco Pacenti Canalicchio Brunello di Montalcino Riserva 2007

Produsent:
Franco Pacenti
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
369,80 kr
Varenummer:
1819801
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Franco Pacenti Canalicchio Brunello di Montalcino 2008

Produsent:
Franco Pacenti
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
314,90 kr
Varenummer:
1739601
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Franco Pacenti Canalicchio Brunello di Montalcino 2009

Produsent:
Franco Pacenti
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
334,90 kr
Varenummer:
1819701
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Franco Pacenti Canalicchio Rosso di Montalcino 2012

Produsent:
Az. Agr. Canalicchio di Sopra
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
149,50 kr
Varenummer:
1751601
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen