Oppskrifter
Blir snøkrabben det nye store?
Foto: (Gfed)

Blir snøkrabben det nye store?

Mens prisen på kongekrabbe har skutt i været, går snøkrabben for halvparten. Men det kan fort endre seg når kresne kokker oppdager dens kvaliteter.
10 Februar 2017 - 13:00

Da snøkrabbe først ble registrert nord for Norge for 20 år siden, vakte den lite oppsikt, men nå spår forskere at den kan bli en av de økonomisk viktigste artene i norske fiskerier. Snøkrabbe ser ut som en glattere og mindre variant av kongekrabbe, og har trolig spredd seg som krabbelarver med ballastvann via skip fra kanadisk side av Atlanterhavet.

Mens en velvoksen kongekrabbe kan nå en diameter på to meter og veie 10 kilo, kan en voksen snøkrabbe kun nå en diameter på 90 centimeter og en vekt på under 1,4 kilo. Den er derfor langt mer håndterlig i et restaurantkjøkken.

Fortsatt lavt priset

I dag fiskes snøkrabbe for det meste i det internasjonale området mellom Norge og Russland som kalles Smutthullet, men den har også stø kurs mot områdene rundt Svalbard og norskekysten.  Foreløpig foregår fisket mer enn 350 mil nord for Finnmark, i et område der is og kulde kan by på store utfordringer. Likevel ble det fisket over 4000 tonn snøkrabbe i 2014, noe som da var to og en halv gang fangsten av kongekrabbe det samme året. I både 2014 og 2015 leverte et titalls norske og internasjonalt registrerte fartøyer snøkrabbe til Norge til en verdi av rundt 100 millioner kroner.

Foto: mphillips007

Kjøttet er noe søtere enn kongekrabbens, og det oppnår som oftest også bare rundt halvparten av prisen for kongekrabbe. For det meste blir klørne fryst om bord, og fiskerne har fått rett under 60 kroner kiloen. På Fiskeriet på Youngstorget betaler de 140 kroner kiloen for klørne fra Fiskcentralen, og selger dem videre for rundt 300 kroner. Tilsvarende selger de ukokte klør av kongekrabbe for 600 kroner kiloen, mens de selv gir rundt 320 kroner. Flere kilder mener at prisforskjellen vil jevne seg noe ut når snøkrabben blir bedre kjent. Det vil sikkert også hjelpe at kvotene på snøkrabbe for 2017 er blitt halvert i både Canada og i Alaska.

Lever i isvann

I Canada regnes snøkrabbe som den nest viktigste arten etter hummer, og i 2015 eksporterte de snøkrabbe for 4,5 milliarder kroner. Lasse Rindahl ved SINTEF har spådd at snøkrabbe økonomisk sett vil være en av de viktigste artene i norske fiskerier innen fem år. Dersom Havforskningsinstituttet får rett i sine bestandsestimater kan vi allerede om fem år høste snøkrabbe til en verdi av 3,5 milliarder kroner.

Snøkrabbe heter Chionoecetes opilio på latin, mens kongekrabbe heter Paralithodes camtschaticus og er ikke en krabbe, men tilhører en annen gren av leddyrfamilien. Så selv om snøkrabbe og kongekrabbe ligner, er de ikke nært beslektet. Foto: kcline

Det er likevel noen skjær i sjøen når det gjelder norsk fiske. Grunnen er at bunnlevende arter som snøkrabbe forvaltes etter egne regler. Havbunnen i mesteparten av Smutthullet regnes som en fortsettelse av den russiske sokkelen. I de nærmeste årene vil derfor mesteparten av fisket etter snøkrabbe foregå under Russisk kontroll i deres del av Smutthullet.

Snøkrabbe heter Chionoecetes opilio på latin, noe som direkte oversatt betyr snøgjeter. Den lever virkelig opp til navnet, siden den foretrekker kaldt vann. Den foretrekker vann mellom to grader og minus 1,5, forteller forsker Jan Sundet ved Havforskningen, som mener at dette kan komme til å begrense vandring mot norskekysten. Den nok vil nå kysten, men kanskje ikke i så store mengder.

Best før kjønnsmoden alder

Når krepsdyr vokser, må de bytte skall, og dette er krevende og koster mye energi. I motsetning til kongekrabben slutter snøkrabbe å bytte skall når den når kjønnsmodning.  Dette betyr at noen år etter kjønnsmodningen vil ikke skallene være like tiltalende for markedet. Hunnkrabbene kan bli kjønnsmodne etter rundt fem år og kan legge opp til 150.000 befruktede egg. Arten er spesiell ved at de kan legge egg i to omganger etter en paringsakt. Hannen parer seg med hunnen under skallskifte og beskytter hunnen i tre uker, inntil skallet igjen er hardt og hun atter kan forsvare seg.

Foto: flyingrussian

Hannene blir dobbelt så store som hunnene, og det er dem man fisker etter. Fangsten skjer med store fangstfeller (teiner) der de mindre krabbene kan ta seg ut gjennom åpningene. Mye av sorteringen i fisket skjer derfor i teinene, og det er en meget stor fordel. Bare mindre mengder snøkrabbe leveres som hele krabber, og en kilde fremhever at klør som har vært fryst er enklere å rense.

Det litt absurde er at nordmenn flest vet mer om fiske etter snøkrabbe enn nesten noe annet norske fiskeri. Dette fordi tv-serien «The deadliest catch» om snøkrabbefiske i Alaska har gått lenge på tv-kanaler vi også kan se i Norge. Serien startet i 2005 og handler blant annet om den norskættede kapteinen Stig Hansen.

Hva med taskekrabben?

Den vanlige norske krabben taskekrabbe, må nå konkurrere med både kongekrabbe og snøkrabbe. I tillegg til det traurigere navnet har den ikke lange kjøttfylte ben. Det er kanskje derfor litt som å forlange at en liten trinn ponni skal løpe om kapp med arabiske rasehester, men både pris og mengde taler til taskekrabbens fordel.

Snøkrabbe er perfekt til sushi. Foto: zoranm
Foto: kazoka30

Maten i klørne er velsmakende og kvaliteten i norske klør er gode ved at de kokes for seg. De to siste årene har Hitramat fryst klørne inn på under minus 46 C, slik at ikke cellene i kjøttet sprenges, og dermed blir det også mye mindre tinevann. Sesongen er derfor også blitt forlenget og det påstås at man nå knapt kjenner forskjell på nedkjølte fersk klør og tinede klør.

I dag kan en derfor undres på om mye av utfordringen for taskekrabbe ligger i presentasjon. Den bør uansett være en interessant art for kokker som kan ta en utfordring. Smak og kvalitet avspeiles i alle fall ikke i prisforskjellen mellom taskekrabbe og våre to nye krabbearter. Ferdig renset krabbe i skjell burde også kunne gi et interessant utgangspunkt for velsmakende krabberetter.

En trolig god indikasjon på at taskekrabbe er et undervurdert produkt, er at for bare få år siden endte 60-70 prosent av den i det velkjente matlandet Frankrike. Nå har blant andre Rema bidratt til at nordmenn kjøper mesteparten av fangsten og under 20 prosent går til utlandet. Lindis Aune hos Hitramat forteller at de solgte 3400 tonn taskekrabbe i 2015, og forventer å nå 4000 tonn i år.

Her finner du oppskrifter med snøkrabbe

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere
Dagens rett

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere

Det møreste kjøttet av alle er reinsdyrfileten. Den fortjener det beste følget, og det er faktisk veldig lett å lage.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Torskemiddagen blir vårlig grønn og full av smak med denne oppskriften
Dagens rett

Torskemiddagen blir vårlig grønn og full av smak med denne oppskriften

Retten klarer seg utmerket godt med bare torsk og salsa verde. Men kjører du løpet helt ut, blir du rikelig belønnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her